Člen Triple Gold Clubu i neznámy Švéd. Týchto hokejistov sledujte v Pekingu

Peter Cehlárik (vpravo).
Peter Cehlárik (vpravo). (Autor: TASR - Martin Baumann)
Šimon Čop|8. feb 2022 o 16:45

Olympiáda aj bez hviezd z NHL ponúkne niekoľko zaujímavých mien.

PEKING. Zimné olympijské hry v Pekingu, konkrétne ich hokejový turnaj, vyvoláva okolo svojej kvalitatívnej stránky veľké otázky. Stretávame sa s nimi opäť po štyroch rokoch.

Rovnako, ako v roku 2018, ani tentoraz na ňom nebudú štartovať najlepší z najlepších. Hráči z NHL zostanú za morom, aby dohrali zápasy, o ktoré prišli pre ďalšiu vlnu epidémie ochorenia covid-19.

Reprezentačné dresy si teda oblečú hokejisti z Európy, voľní hráči či študenti z univerzít. Napriek skutočnosti, že neuvidíme najlepšie hokejové divadlo, bude sa na čo pozerať.

Vyberáme dvanástku hráčov, ktorých sa oplatí na turnaji sledovať. Nájdete medzi nimi legendy, mladé pušky i pomerne neznáme mená.

Eric Staal – Kanada

Kanadský olympijský výber bude viesť Eric Staal, ktorý sa pokojne dá označiť za legendu Caroliny Hurricanes. Skúsený forvard bude na hrudi nosiť kapitánske „C“.

Pre Staala nebude olympiáda iba turnaj, ktorý si ide užiť. Reálne bude bojovať o labutiu pieseň v NHL.

Kontrakt v prestížnej profilige momentálne nemá, hoci vlani bol v Montreal Canadiens, tíme finalistu. Pred olympiádou sa bol rozohrať v AHL na farme Minnesoty, kde pôsobil v rokoch 2016-2020.

Podľa zákulisných informácií, ktorých pravosť je otázna, by sa do dresu „divochov“ rád obliekol znova. Wild sa však s kontraktom preňho neponáhľali. Peking by mu mohol otvoriť cestu späť na ľady najlepšej hokejovej súťaže. A v Minnesote by mal takmer istotu, že si opäť zahrá v play-off.

Staal je členom Triple Gold Clubu. Na olympiáde vo Vancouveri 2010 získal zlato, o tri roky skôr v Moskve sa stal majstrom sveta. V roku 2006 dvíhal nad hlavu Stanleyho pohár. Bude najslávnejším menom hokejového olympijského turnaja.

Sledujte aj týchto hráčov: Owen Power, Mason MacTavish, Josh Ho-Sang

Eric Staal v drese kanadskej reprezentácie na snímke z roku 2010.
Eric Staal v drese kanadskej reprezentácie na snímke z roku 2010. (Autor: Reuters)

Vadim Šipačov – Rusko

Len Sergej Mozjakin má v histórii viac bodov v Kontinentálnej hokejovej lige. Tá je pre Šipačova ako stvorená – veď to skúšal aj v NHL, no vydržal tam len tri zápasy.

Šipačov sa preto pri neúčasti hráčov zo zámoria automaticky stáva jednou z najväčších hviezd olympiády. Je lídrom Rusov, ktorí majú oproti poslednému víťaznému turnaju obmenenú zostavu.

Nebude hrať Kaprizov, Kovaľčuk, Dacjuk ani žiaden z vtedajších brankárov. Napriek tomu sú veľkými favoritmi a neboja sa vyhlasovať, že ich jediným cieľom je zlato.

Tridsaťštyriročný útočník bude kapitán. Po vydarenej základnej časti KHL, keď v 48 stretnutiach zaznamenal 67 (24+43) bodov, si od neho, pochopiteľne, sľubujú veľa.

A on si to zrejme sľubuje od seba. Z minulej olympiády síce má zlato, ale odohral na nej len jediný duel. To sa tentoraz – ak nepríde zranenie – určite nestane, a preto môže byť hrdinom národa.

Sledujte aj týchto hráčov: Nikita Gusev, Vjačeslav Vojnov, Arsenij Gricjuk 

Vadim Šipačov sa teší po strelenom góle v zápase Rusko - Kanada na turnaji Channel One Cup 2021.
Vadim Šipačov sa teší po strelenom góle v zápase Rusko - Kanada na turnaji Channel One Cup 2021. (Autor: TASR/AP)

Matty Beniers – USA

Beniers je draftovou dvojkou posledného výberu mladíkov. Vybrali si ho Seattle Kraken a on následne šiel cestou ďalšej sezóny na univerzite.

Američania poslali do Pekingu tím plný mladíkov. Beniers je jedným z ôsmich hráčov narodených po roku 2000. A z nich bude zrejme najzaujímavejší.

Môže za to kombinácia jeho nespochybniteľných hokejových daností, tlaku, ktorý naňho bude vyvíjaný, keďže je jedným z najväčších talentov sveta, i mladučkému veku.

Beniers je na univerzite veľkou hviezdou a podáva ešte znamenitejšie výkony než vlani. V 28 dueloch v NCAA doteraz dosiahol 36 (16+20) bodov. Slovenskí fanúšikovia si ho pamätajú zo zápasu proti Slovensku na posledných MS juniorov, zaznamenal asistenciu.

Spoluhráč Owena Powera (jednotky draftu 2021) z michiganskej univerzity je všestranný center, univerzál na všetky situácie. Je skvelý korčuliar, čo sa pohybov týka. Nie je najrýchlejší, ale pohyby má vyladené do posledného detailu. Vie štipľavo vystreliť a má veľmi presné prihrávky.

Sledujte aj týchto hráčov: Matthew Knies, Jake Sanderson, Brendan Brisson

Americký hokejista Matty Beniers (vpravo) a Fín Kasper Puutio bojujú o puk počas prípravného zápasu USA - Fínsko.
Americký hokejista Matty Beniers (vpravo) a Fín Kasper Puutio bojujú o puk počas prípravného zápasu USA - Fínsko. (Autor: TASR/AP)

Henrik Tömmernes – Švédsko

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Člen Triple Gold Clubu i neznámy Švéd. Týchto hokejistov sledujte v Pekingu