Spišiaci odštartovali prípravu. Chceme ďalšiu úspešnú sezónu, hovorí nový tréner

Novým trénerom hokejistov HK Spišská Nová Ves sa stal Kanaďan Jason O´Leary
Novým trénerom hokejistov HK Spišská Nová Ves sa stal Kanaďan Jason O´Leary (Autor: HK Spisska Nova Ves/Facebook)
TASR|31. júl 2024 o 22:52

Spišiakov čaký úvodný prípravný zápas s Nowym Targom.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Hokejisti HK Spišská Nová Ves v stredu odštartovali spoločnú prípravu na sezónu 2024/2025.

Vicemajster z minulej sezóny sa po dvoch mesiacoch na suchu presunuli na ľadovú plochu.

Kanadský hlavný tréner Jason O´Leary a jeho Vladimír Záborský mali k dispozícii takmer kompletný káder. Výnimku akurát tvoril český útočník Petr Chlán, ktorý sa do tréningového procesu zapojí vo štvrtok 1. augusta.

Špisiaci si udržali slovenské jadro, legionárov menili

Z tímu odišlo desať hráčov, boli medzi nimi aj legionári, ktorí sa opäť obmenili.

"Podarilo sa nám opäť udržať pokope celé slovenské jadro. Myslím si, že je to naša veľká výhoda. Došlo k výmene zahraničných hráčov, čo je prirodzené v kontexte toho, že chceme, aby sa u nás presadili a následne odišli za lepšími podmienkami do zahraničia.

Že sa to darí, nám otvára cestu k menám, ktoré by inak do Spišskej Novej Vsi neprišli. Hráči, ktorí nás uprednostnili pred inými klubmi zo Slovenska, alebo inej ligy, to urobili najmä z tohto dôvodu.

Vidia, že táto cesta funguje pre nich a zároveň aj pre náš klub,“ uviedol generálny manažér Richard Rapáč podľa oficiálnej stránky klubu.

Hlavný kouč O“Leary síce pochádza zo zámoria, no už pôsobil aj na stridačke nemeckého a švajčiarskych klubov. Uplynulé dve sezóne bol kormidelníkom francúzskeho Angers.

"Štýl vášho hokeja je trochu iný v porovnaní s ďalšími európskymi krajinami. Prvoradou úlohou bude sústrediť sa na našu hru. Myslím si, že som náročný tréner, pretože sa koncentrujem na detaily, mám na hráčov vysoké nároky, ale takisto aj sám na seba.

Vždy sa snažím byť pripravený na rôzne situácie, pracovať organizovane a veľa komunikovať. Očakávam od chlapcov, že budú naplno robiť svoju prácu,“ konštatoval 45-ročný Kanaďan.

O´Leary je úplne iný typ kouča, ako bol Wojnar

O“Leary si rozdelil na tréningu hráčov do dvoch skupín. Najbližšie dni sa budú niesť v tomto duchu. V popredí bude veľa trénovania.

"Chceme zažiť ďalšiu úspešnú sezónu. Spišskonovoveský klub v uplynulých sezónach urobil výrazné úspechy. Našim cieľom je na to nadviazať a robiť ľudom radosť. Máme v tíme veľa rýchlosti a dobrých hráčov aj po ľudskej stránke s veľkým charakterom.

Teraz som bol s tímom prvýkrát na ľade. Myslím si, že môj štýl trénovania je iný, takže si potrebujeme na seba zvyknúť,“ povedal hlavný kouč pre web Spišiakov.

"Na papieri vyzerá naše mužstvo dobre, ale ten znesie veľa. Uvidíme, aká bude realita. Legionári majú priestor na to, aby sa v najbližších mesiacoch zaradili medzi najlepších extraligových hokejistov a pomohli nášmu mestu v ceste za ďalším postupom do play-off,“ uviedol na margo súčasných cudzincov (Mitens, MacKinnon, Ford, Hannoun, Andrusiak, Chlán) R. Rapáč.

Realizačný tím je v kanadsko-slovenskom zložení. Martin Saluga sa stal hlavným trénerom dorastencov, ale zároveň pokračuje aj naďalej externe pri mužstve ako asistent. Pridal sa ale Dávid Skokan, ktorý má na starosti zručnosti.

"Minulé roky som sa aktívne zapájal do chodu, resp. riadenia A-mužstva. Teraz si dám od toho trochu pokoj a budem sa viac venovať mládeži. Máme kanadského trénera s podobnou víťaznou povahou, mentalitou a prístupom k veciam, ako mám ja.

Verím, že to bude fungovať a moja prítomnosť nebude natoľko potrebná, ako tomu bolo v posledných sezónach. O´Leary je úplne iný typ kouča, ako bol pán Wojnar.

Vedeli sme, koho berieme. Má enormnú kvalitu a kvalitné resumé. Nie je zvykom, aby v slovenskej extralige trénovali tréneri, ktorí boli hlavnými koučmi v top európskych ligách. Pre taký klub, ako sme my, je to veľký posun vpred,“ zdôraznil R. Rapáč.

Zmena na poste brankára

Oproti predchádzajúcim ročníkom prišlo k najväčšej zmene v bránkovisku. Marcela Melicherčíka a Filipa Suráka nahradili Lotyš Marek Mitens so Štefanom Vallušom. Trojkou je brankár z juniorky Benjamín Varša.

"Cítili sme, že zmena na brankárskom poste je nevyhnutná, nakoľko to dlhšie stagnovalo. Výber gólmanov bol v rukách trénera brankárov Dušana Sidora a my veríme, že mal šťastnú ruku,“ doplnil generálny manažér, ktorý s najčerstvejšia vyjadril aj k akvizíci Petra Chlána:

"Prišlo to z čista jasna. Cez kontakty, ktoré máme, sme sa dozvedeli, že sa vyskytol v Litvínove problém pri jeho možnom prestupe z Vítkovíc. Urobili sme všetko pre to, aby sme ho získali. Sme veľmi radi, že ho máme. Hráč jeho kvalít v najlepšom hokejovom veku a s tým, čo už stihol odohrať, bude pre nás veľkým prínosom.“

Spišiakov čaký úvodný prípravný zápas pred novou sezónou v piatok 9. augusta s Nowym Targom. Čakajú ich aj ďalšie stretnutia so zahraničnými tímami a kvalitný turnaj v Bolzane. V generálke pred začiatkom ligy ich čaká prvoligový Prešov.

Káder HK Spišská Nová Ves na sezónu 2024/25

Brankári: Mareks Mitens, Štefan Valluš, Benjamín Varša.

Obrancovia: Nerijus Ališauskas, Samuel Barcík, Šimon Groch, Martin Knižka, Ryan MacKinnon, Dávid Romaňák, Juraj Valach, Patrik Vaverčák, Adam Žiak.

Útočníci: Zack Andrusiak, Dalibor Bortňák, Petr Chlán, Tim Danielčák, Michael Drábek, Róbert Džugan, Connor Ford, Michal Frankovič, Dante Hannoun, Juraj Majdan, Oleksij Myklukha, Branislav Rapáč, Patrik Števuliak, Martin Šuty, Michael Vandas, Lukáš Vartovník.

Tréneri: Jason O“Leary – Vladimír Záborský.

prípravné zápasy HK Spišská Nová Ves

piatok, 9. augusta: Spišská Nová Ves – Nowy Targ (Poľ.)

piatok, 16. augusta: Spišská Nová Ves – Osvienčim (Poľ.)

piatok, 23. augusta: Spišská Nová Ves – Miškovec (Maď.)

piatok 30. augusta až nedeľa 1. septembra - turnaj v Bolzane

piatok, 6. septembra: Spišská Nová Ves – Debrecín (Maď.)

pondelok, 16. septembra: Spišská Nová Ves – Prešov

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Spišiaci odštartovali prípravu. Chceme ďalšiu úspešnú sezónu, hovorí nový tréner