Slovan nemôže hrať na domácom štadióne a je na predaj. Odmietali si uznať dlh, hlási mesto

Zimný štadión Ondreja Nepelu.
Zimný štadión Ondreja Nepelu. (Autor: Jaroslav Novák TASR)
Šimon Čop|26. júl 2024 o 13:20

Hokejovému Slovanu narástli podlžnosti po smrti Rudolfa Hrubého, minoritní akcionári si vraj neplnia svoje záväzky.

BRATISLAVA. V decembri 2023 zasiahla HC Slovan Bratislava tragická správa, keď zomrel väčšinový vlastník klubu Rudolf Hrubý. 

Jeden z najbohatších Slovákov počas rokov svojho pôsobenia postupne ozdravoval a stabilizoval klub. Vyplácal jeho podlžnosti, pravidelne platil hráčom i mestu za užívanie štadióna a v jeho vlastníctve sa Slovanu podarilo vyhrať majstrovský titul v roku 2022. 

Pred sezónou 2024/25 sa však situácia opäť zmenila k horšiemu. Príprava hráčov nejde podľa plánu, klub dlhodobo mešká s platbami a v utorok vedenie vydalo oficiálne stanovisko, v ktorom objasnilo, že v momentálnej situácii nemôže využívať ani Zimný štadión Ondreja Nepelu. 

Majoritná akcionárka Elena Hrubá, dcéra zosnulého Rudolfa Hrubého, okrem riešenia vzniknutej situácie podľa klubového vyhlásenia stále hľadá možnosti na predaj klubu.

Slovan údajne hľadá kompromis

Problém číslo jeden je na začiatku prípravy situácia so štadiónom. Slovanisti musia hľadať náhradné riešenia. 

Trénovať začnú na zimnom štadióne v Petržalke a v ICE arena Lamač. Tieto krízové možnosti už v minulosti využili. 

Podľa oficiálneho stanoviska klubu je vzniknutá situácia výsledkom podlžností. Zdôvodňuje ich tým, že si minoritní vlastníci neplnia svoje záväzky. 

“Väčšinová akcionárka klubu pani Elena Hrubá zabezpečila bezproblémové financovanie klubu, ako aj tvorbu kádra A mužstva pre novú sezónu 2024/25 v rozsahu svojho 57 %-ného podielu. Keďže však menšinoví akcionári páni Pavol Hofstädter a Eduard Jánošík sa na spolufinancovaní klubu vo výške svojho 43 %-ného podielu doteraz nepodieľali, klubu postupne vznikli záväzky, vrátane toho za užívanie zimného štadióna,” uvádza sa na klubovom webe.

“V ostatných týždňoch prebiehali medzi zástupcami väčšinového akcionára HC SLOVAN Bratislava a Správou telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta SR Bratislavy (STaRZ), ktorá je správcom Zimného štadióna Ondreja Nepelu, rokovania o podmienkach úhrady sumy za užívanie zimného štadióna družstvami HC SLOVAN a HC SLOVAN mládež o.z. v sezóne 2023/24 v celkovej výške 488 tisíc eur, ktorá vznikla nielen činnosťou klubu, ale v nemalej miere činnosťou HC SLOVAN mládež o.z. 

K podmienkam a časovému plánu úhrady tejto pohľadávky rokovali v uplynulých dňoch riaditeľ STaRZ Ladislav Križan a členka predstavenstva HC SLOVAN Bratislava a.s. Mária Henselová so svojimi právnymi tímami. STaRZ podmieňuje prístup jednotlivých družstiev HC SLOVAN k využívaniu zimného štadióna dohodou o splatení pohľadávky. 

Slovan navrhol okamžitú úhradu väčšej časti dlžnej sumy vo výške cca 300 tisíc eur, pričom zvyšné finančné prostriedky by uhradil zo svojich obchodných a marketingových príjmov do začiatku sezóny.

V rámci navrhovanej úhrady mali byť záväzky za občianske združenie HC SLOVAN mládež uhradené v plnej výške. STaRZ trval na neprijateľných podmienkach, ktorými podmieňuje začiatok prípravy ľadu na všetkých troch ľadových plochách zimného štadióna vrátane hlavnej plochy,” argumentuje klub.

V ohrození nie je len A-mužstvo, ku ktorému sa dodnes nepridali posily zo zahraničia. Otázne je aj fungovanie juniorských a mládežníckych družstiev. 

Na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu je rozpustená ľadová plocha. Podľa informácií z klubu sa tým pádom aj prvé dva prípravné zápasy Slovana proti českým extraligistom Kometa Brno (8.8.) a HC Olomouc (13.8.) pravdepodobne odohrajú mimo Bratislavy “v iných mestách na západnom Slovensku”.

Hokejisti HC Slovan Bratislava.
Hokejisti HC Slovan Bratislava. (Autor: TASR)

STaRZ: Slovan si odmietal uznať dlh

O vyjadrenie k vzniknutej situácii sme požiadali aj Správu telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta SR Bratislavy (STaRZ). Svoje vyhlásenie poskytla prostredníctvom oficiálneho webu. 

Ako píše STaRZ, Slovan si neplnil záväzky od decembra 2023, teda od smrti Rudolfa Hrubého. Je ochotný rokovať a docieliť, aby hokejový klub opätovne začal platiť dohodnuté sumy. Vtedy spustí prevádzku ľadových plôch a stihne ich pripraviť aj na prípravné stretnutia.

“Prekvapilo nás medializované stanovisko HC Slovan, v ktorom uznáva dlh voči STaRZ a zároveň deklaruje snahu splatiť tento dlh. Prekvapenie je o to väčšie, že záväzky si klub neplní už od decembra 2023 a po všetkých rokovaniach, ktoré STaRZ korektne s HC Slovan po celý čas viedol, odmietal Slovan tento dlh uznať a uhradiť. 

Ak je pravda, že hokejový klub zmenil názor a je ochotný písomne uznať dlh a zároveň začať uhrádzať svoje záväzky, ktoré sa k dnešku už vyšplhali na vyše 500-tisíc eur, STaRZ je pripravený okamžite začať so spúšťaním prevádzky ľadových plôch pre potreby všetkých družstiev klubu vrátane mládeže. 

Pre úplnosť dodávame, že napriek uvedenej situácii STaRZ po komunikácii s klubom umožnil všetkým družstvám klubu riadne dokončiť sezónu 2023/24. Od decembra 2023 STaRZ aktívne hľadal mimosúdne spôsoby úhrady dlhu so zástupcami klubu, a to bez obmedzení športovej činnosti klubu v prebiehajúcej sezóne 2023/24. A rovnako platí, že STaRZ má napriek všetkému stále záujem dospieť k dohode tak, aby sa prvý prípravný zápas plánovaný na 8. augusta konal v domovskom štadióne klubu.” 

Snažia sa predať klub

V prípade, že by Slovan nevyplatil spomínané podlžnosti, by mohlo hroziť, že by klubu nebola udelená licencia na novú extraligovú sezónu. 

Medzi riešeniami je preto aj predaj klubu do rúk nového vlastníka. Zákulisné informácie o tejto možnosti hovorili už dlhšie a naznačilo ju aj vyhlásenie Slovana.

“Všetky ostatné úlohy a záležitosti spojené s prípravou klubu na novú sezónu sú nateraz zo strany väčšinovej akcionárky klubu zabezpečené, pričom naďalej pokračujú procesy, ktorých cieľom je predaj klubu novému strategickému partnerovi za podmienky zachovania riadneho fungovania klubu a občianskeho združenia HC SLOVAN mládež, ktorú považuje majoritná akcionárka za rozhodujúcu,” píše sa v ňom.

Vo štvrtok sme kontaktovali klub s otázkami na témy predaja klubu, reakcie na stanovisko STaRZ, prípravy na novú sezónu či permanentiek, ktoré stále neboli zaradené do predaja. Klub zatiaľ nereagoval.

Denník E už začiatkom mája zverejnil bližšie informácie o rokovaniach medzi súčasnou majiteľkou majoritného podielu Elenou Hrubou a záujemcom o kúpu tohto podielu.

Tým má byť developerská firma J&T Real Estate (JTRE) bývalého partnera investičnej skupiny J&T Petra Korbačku. Ten má s biznisom v športe skúsenosti ako niekdajší spoluvlastník futbalového Slovana Bratislava.

Rokovania sa však postupne dostali na bod mrazu a teraz, keď je ohrozená budúcnosť klubu, v podstate nepokračujú.

Denníku E zdroj blízky rokovaniam prezradil, že pôvodne optimistické rokovania nepokračujú, pretože "predávajúci zmenili svoje predstavy". JTRE pritom zároveň mali záujem o odkúpenie podielov minoritných vlastníkov Pavla Hofstädtera s 29 percentami akcií a Eduarda Jánošíka so 14 percentami.

HC Slovan Bratislava, a.s. je dlhodobo stratová organizácia so záporným vlastným kapitálom v hodnote 6 062 950 eur, ktorého ročné straty sa za posledných päť rokov prehlbovali až na stratu vo výške 3 245 150 eur v roku 2023.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Slovan nemôže hrať na domácom štadióne a je na predaj. Odmietali si uznať dlh, hlási mesto