Hokejová bitka Sever proti Juhu sa končila plačom víťazov aj porazených

Hráči Floridy Panthers pózujú so Stanleyho pohárom po víťazstve nad Edmontonom Oilers 2:1.
Fotogaléria (34)
Hráči Floridy Panthers pózujú so Stanleyho pohárom po víťazstve nad Edmontonom Oilers 2:1. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Rusnák|25. jún 2024 o 14:26

Siedmy zápas finále o Stanleyho pohár bol veľmi emotívny.

Tím Florida Panthers vyhral prvý Stanleyho pohár vo svojej histórii. V rozhodujúcom siedmom zápase hráči z najjužnejšieho tímu USA, zdolali ten najsevernejší z Kanady, Edmonton Oilers 2:1 a v celej finálovej sérii 4:3 na zápasy.

Plynú posledné sekundy zápasu a puk ostáva v súboji v rohu obrannej tretiny Floridy. Čas pre hosťujúci Edmonton sa kráti ukrutne rýchlo. Ešte jednu šancu ohroziť bránku súpera si prosí azda celá Kanada.

Nepodarilo sa, je koniec. Hráči domácej Floridy vyhadzujú hokejky, rukavice a prilby do vzduchu, vypredaná aréna vybuchuje erupciou radosti.

Režisér prenosu si na dve sekundy vyberá namiesto hráčov oslavujúceho tímu kapitána Edmontonu Connora McDavida. Hlava dole, telo opreté o hokejku a tá zas o stehná.

Reč tela prezrádza, ako je zdrvený z prehry. Na tvári McDavida je aj spoza hustej brady vidieť absolútne prázdno a vyčerpanosť. V tretej tretine aj so svojou dvojičkou na ľade, Nemcom Leonom Draisaitlom, trávil v podstate každé druhé striedanie.

Z posledných 9 minút zápasu bol na ľade 6 a pol minúty. Celkovo za zápas odohral 25 minút a 42 sekúnd. Nepomohlo to a v rozhodujúcom zápase ani jeden z nich nebodoval.

Slzy sa tlačia do očí väčšine hráčov na striedačke. Olejári boli blízko, aby napísali ďalší diel histórie hokeja. Otočiť finálovú sériu z manka 0:3 na 4:3.

Severoamerickí experti o tomto zápase hovorili ako o najväčšom v histórii NHL. O potvrdení nesmrteľnosti Connora McDavida, o návrate Stanleyho pohára späť do Kanady po 31 rokoch. Posledný krok Edmontonu už nebol súdený.

McDavid možno necelú minútu po klaksóne prvý čaká na súperov v stredovom kruhu, aby im mohol potriasť rukou, športovo pogratulovať. Tak ako to býva zvykom po akejkoľvek sérii v play off. Nepristaví sa nikom, aby prehodil zopár slov. Chce odísť čím skôr.

Ešte predtým ako zíde z ľadu, objíme spoluhráča Coreyho Perryho. Ten sa za posledných päť rokov štyrikrát dostal do finále NHL, ale ani jedno z nich nevyhral.

Nebyť jeho víťazstva s Anaheimom z roku 2007, tak by Perryho snaha získať Stanleyho pohár patrila k jednému športovo najtragickejších príbehov v histórii hokeja. Pohľad na oboch je doslova skľučujúci.

VIDEO: Zostrih 7. finálového zápasu NHL

Za kanadským veteránom vchádza do útrob štadióna aj McDavid. Nemá silu sa vrátiť späť a prevziať si Conn Smythe Trophy, cenu pre najlepšieho hráča play off. 21 rokov sa nestalo, aby hráč z porazeného tímu túto cenu získal.

Fanúšikovia na Floride celkom zbytočne pri ohlasovaní jeho mena komisárom NHL Garym Bettmanom začnú bučať.

Po niekoľkých sekundách bučanie prehluší potlesk. Akoby aj hokeja menej znalí diváci na Floride pochopili, že 42 bodov v play off v modernom hokeji je málo opakovateľný jav.

Fotogaléria zo zápasu Florida Panthers - Edmonton Oilers (7. finále NHL)

McDavidovi však žiadna individuálna trofej nezahojí rany. Chcel Stanleyho pohár a ten si ide prevziať kapitán Floridy, Alexander Barkov.

Barkov sa stal prvým Fínom, ktorému sa dostalo takejto pocty. Postupne pohár predáva do rúk skvelému brankárovi panterov Bobrovskému a ten ďalším hráčom domáceho tímu.

Len dvaja hráči Floridy (Tarasenko a Verhaeghe) vyhrali Stanleyho pohár už aj predtým. Všetci si ten jedinečný moment vychutnávajú naplno.

Asistent kapitána Barkova a bývala jednotka draftu Aaron Ekblad plačú. Akoby neverili, že po 10 rokoch od draftu do tímu, ktorý bol dlhé roky skôr do počtu, sa mu podarí dostať úplne na vrchol.

Azda najviac si moment zdvihnutia Stanleyho pohára nad hlavu užili Matthew Tkachuk a tréner Paul Maurice. Tkachuk je prvý člen z hokejovej rodiny Tkachukovcov, ktorý vyhral najcennejšiu trofej.

V pozápasovom rozhovore spomenul, že jeden z najsilnejších momentov v živote bolo objatie s bratom Bradym (kapitán Ottawy) a otcom Keithom, pri odchode z domu pred rozhodujúcim zápasom.

Charizmatický tréner Floridy Paul Maurice po 26 rokoch trénerskej kariéry a dvoch prehrách vo finále Stanleyho pohára povedal, že celý život sníval, ako po finálovej výhre chce zavolať domov svojmu otcovi, mame a bratovi.

O hráčoch povedal, že je to ich výhra, on ich len striedal a veľa do toho ani nechcel zasahovať. Celá Mauriceova odpoveď bola so slzami v očiach.

V nich sa zračilo ohromné psychické vypätie, vydýchnutie po výsledku a pokora pred tým, že o víťazstve rozhodol jeden gól. Už to zažil, vie dobre, že to pokojne mohlo byť celé naopak. Ale nebolo.

Dva sympatické tímy so skvelými hráčmi a trénermi ukázali športovému svetu to najkrajšie, čo hokej ponúka. Vyhrať však mohol len jeden. Edmontom aj s McDavidom minimálne rok si budú musieť počkať. Na hokejovom Evereste je tento rok Florida Panthers.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hokejová bitka Sever proti Juhu sa končila plačom víťazov aj porazených