Chuťovky z NHLky: Nemec dokáže veľké veci. Nechajme ho robiť chyby

Šimon Nemec v drese New Jersey Devils.

Chuťovky z NHLky: Nemec dokáže veľké veci. Nechajme ho robiť chyby

Šimon Nemec v drese New Jersey Devils. (Autor: X / New Jersey Devils)
Šimon Nemec v drese New Jersey Devils.
Šimon Nemec v drese New Jersey Devils. (Autor: X / New Jersey Devils)
Šimon Čop|7. dec 2023 o 08:30

Aká je šanca, že Šimona Nemca uvidíme na MS do 20 rokov?

NEW YORK. “Zvládol dnešný zápas naozaj dobre, páčil sa mi. Na ľade urobil veľa dobrých vecí. Zostal vo svojej pozícii, nestrácal veľa pukov. Na prvý zápas hral dobre.” 

Tak zneli slová trénera New Jersey Devils Lindyho Ruffa po úspešnej premiére Šimona Nemca v NHL. Asistoval pri dvoch z troch gólov tímu pri prehre 3:6 proti San Jose Sharks. Utvoril rekord i historické zápisy.

Chuťovky z NHLky

Rubrika Chuťovky z NHLky je pravidelný štvrtkový seriál Šimona Čopa, ktorý v ňom každý týždeň ponúka novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Chuťovky z NHLky: Odber na e-mail jedným klikom

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

Dvojke draftu 2022 dopomohla do NHL nešťastná udalosť, zranenie Dougieho Hamiltona. Ten by mal byť mimo hry dlhý čas, keďže absolvoval operáciu s pretrhnutým prsným svalom. 

A to môže znamenať, že na dlhý čas - odvážne povedané, možno do konca kariéry - zostane v lige Nemec. 

Hoci si vyslúžil aj dávku kritiky, jeho situáciu je lepšie hodnotiť cez kontext. Prečo by sme sa nemali príliš zameriavať na jeho defenzívne chyby a čo je prvoradé pri príchode 19-ročného zadáka do ligy, kde hrajú najväčšie hokejové esá na svete? 

Pozn. Podcast bol nahrávaný v stredu.

1. Vnímal som množstvo kritiky na to, že sme Nemcovu premiéru brali príliš optimisticky. Argumenty sú pochopiteľné, ale zároveň ma nepresvedčili, že by som viac ako o jeho dvoch asistenciách, novom slovenskom rekorde a vyrovnaniu zápisov legiend mal písať o jeho dvoch mínuskách. 

Uvedomme si zopár vecí. 

V NHL hrá aktuálne jeden mladší obranca, Kevin Korchinski z Chicaga. V lige zároveň podľa môjho názoru niet talentovanejšieho beka než je Nemec. 

Debutom oslovil trénera, spoluhráčov, analytikov, odborníkov aj novinárov. O všetkých míľnikoch a zaujímavých štatistikách už nemá zmysel sa rozpisovať, na Sportnete ste si o nich mohli prečítať dvakrát, a to i v článku, ktorý vyšiel ráno, tesne po jeho premiére.

Ale mnohí i tak vidia jeho slabiny v obrane, dokonca som čítal, že “ak sa nezlepší, bude mať maximálne kariéru v AHL”. 

Otázka je, prečo by sa nemal zlepšiť? Nemec konzistentne ukazuje, aký šikovný študent je. 

Stačí si porovnať úvod vlaňajšej sezóny v AHL, keď sa stalo to isté. Predviedol útočný potenciál, ale bolo ho potrebné naučiť brániť, a tak mu tréneri na pár týždňov dali defenzívnejšie povinnosti a voilà - na konci nováčikovskej sezóny bol azda najväčšou oporou v zadných radoch Uticy.

Teraz sa dostal na najvyšší level, do ligy, kde čelí najväčším hokejovým hviezdam. Na svete zrejme neexistuje 19-ročný obranca, ktorý v defenzíve proti týmto géniom nechybuje. Lenže defenzíva prichádza postupne, je súčasťou procesu a chce čas. Chyby obrancov vidno omnoho častejšie než chyby útočníkov. Vyvíjajú sa dlhšie. 

Neverím, že tréner Lindy Ruff čakal Nemcovo defenzívne galapredstavenie. Lebo mladíci robia v obrannej tretine chyby a kouč si to dobre uvedomuje, preto ho nechal v úvode sezóny hrávať v AHL, hoci sme sa mnohí čudovali. Skrátka vedel, prečo nechcel mať dva elitné talenty v obrane. 

Hoci je Šimon obrancom, jeho debut veľmi záležal na tom, čo predvedie v ofenzíve. A tam nesklamal. Proti Sharks pálil, presne prihrával, ukázal svoje povestné hokejové IQ a útočníkom náramne pomohol aj v presilovkách. Škoda, že tím viac nepodržal brankár Schmid. 

Dovolím si byť odvážny a tvrdiť, že Nemec bude o niekoľko rokov jedným z najlepších two-way bekov v NHL. Ale do tejto roly potrebuje dozrieť a takmer každý je v defenzívnom vývine pomalší ako v ofenzívnom. 

Hodnotiť debut 19-ročného mladíka v profilige na základe defenzívy podľa mňa nie je múdre. Lebo potom by sme ako vydarenú nemohli označiť žiadnu takúto premiéru.

2. Bude zaujímavé sledovať, čo spravia Devils po návrate Brendana Smitha do zostavy. Končí sa mu dištanc a v najbližšom zápase proti Seattlu v noci zo štvrtka na piatok už môže nastúpiť. 

Práve jeho suspendovanie a dlhodobé zranenie Dougieho Hamiltona otvorili Nemcovi cestu do NHL. Teraz musia tréneri posúdiť, či pre Slováka majú pravidelné využitie. Pokiaľ by mal hrať len každý druhý zápas, určite ho radšej pošlú späť na farmu. 

Keďže je ale náhradou za Hamiltona a nie za Smitha, prikláňam sa k názoru, že si ho nechajú v A-mužstve.

3. Slovenského fanúšika trápi ešte jedna otázka: Aká je šanca, že Šimona Nemca pustí klub na blížiace sa majstrovstvá sveta do 20 rokov?

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Nemec dokáže veľké veci. Nechajme ho robiť chyby