Chuťovky z NHLky: Ovečkinovi fandí aj Gretzky. Kedy prekoná neprekonateľný rekord?

Alexander Ovečkin.

Chuťovky z NHLky: Ovečkinovi fandí aj Gretzky. Kedy prekoná neprekonateľný rekord?

Alexander Ovečkin. (Autor: TASR/AP)
Alexander Ovečkin.
Alexander Ovečkin. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|24. okt 2024 o 12:00

Washington mu k tomu pomáha, v tejto sezóne sa presadil len s prispením protihráča a do prázdnej bránky.

NEW YORK. Alexander Ovečkin má na dosah rekord Waynea Gretzkého v počte gólov v Národnej hokejovej lige. Donedávna bol častovaný prívlastkom "neprekonateľný".

Ak sa mu ho podarí zdolať - pričom je istejšie pýtať sa nie či, ale kedy - bude to veľký deň pre hokej a jeho históriu. Bude však navždy poznačený aj nálepkou kontroverzie a odlišných reakcií.

Chuťovky z NHLky

Rubrika Chuťovky z NHLky je pravidelný štvrtkový seriál Šimona Čopa, ktorý v ňom každý týždeň ponúka novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Chuťovky z NHLky: Odber na e-mail jedným klikom

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

Nebyť rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu a diktátorských manierov prezidenta Ruskej federácie, genialita a historický prínos “hokejového cára” by nikdy nebola podfarbená negatívnymi konotáciami. Ba, invázia by sa aj udiať mohla, len by Ovečkin nemohol byť známy svojím aktivizmom v prospech politika, ktorý rozpútal najväčšiu vojnu v Európe od druhej svetovej. 

Lenže v zámorí sa na túto tému nepýtajú a Ovečkin ostáva kapitánom Washingtonu Capitals. Ľady NHL brázdi naďalej bez vysvetľovania svojho postoja či zmeny toľko diskutovanej profilovej fotografie na Instagrame (áno, stále tam namiesto svojej fotografie v hokejovom drese či s manželkou a deťmi má fotografiu s Vladimirom Putinom).

V podcaste sme sa okrem tejto témy rozprávali aj o forme Filipa Mešára, zranení Samuela Honzeka, novej zmluve Jakea Oettingera či brilantných výkonoch českého brankára Lukáša Dostála.

*podcast bol nahrávaný v stredu

1. Ovečkin strelil v NHL už 855 gólov. Gretzky o 39 viac. 

Ak teda bude ruský útočník zdravý, nemalo by mu dosiahnutie a prekonanie veľkého rekordu trvať dlhšie ako dve sezóny. S vekom síce klesá aj jeho bodový prínos, avšak ešte v poslednom ročníku ako 38-ročný nastrieľal 31 gólov. Pre porovnanie, také číslo spomedzi Slovákov dosiahol naposledy ešte Marián Gáborík v sezóne 2011/12. 

Po šiestich dueloch sezóny 2024/25 má dva góly. Prvý mu pripísali po vlastnom góle Kovacevica, druhý strelil do prázdnej bránky. 

2. K jeho ambícii sa nedávno vyjadril aj samotný Gretzky. Kedysi sa hovorilo, že je toto prvenstvo neprekonateľné, no Ovečkin by to podľa doterajšieho držiteľa rekordu mal čoskoro vyvrátiť. 

"Je to len otázka času, či to bude na konci tohto roku, na začiatku budúceho, kedykoľvek. Vždy je to skvelý hráč a skvelý strelec," povedal podľa NHL.com s tým, že mu drží palce.

3. Avšak herný prepad a znižujúci sa trend v bodovaní je pri Ovečkinovi nezastaviteľný. Otázkou je aj to, do akej miery mu Capitals k rekordu pomôžu. 

Zatiaľ sa zdá, že výdatne. Ovečkin hráva na presilovkách v priemere 5 minút a 55 sekúnd na zápas. Nik v NHL nenastupuje v početných prevahách častejšie. 

V súvislosti s týmto faktom je jedna štatistika veľmi pozoruhodná. Washington odohral v presilovkách v prvých piatich dueloch sezóny 37 minút a 4 sekundy. Z toho bola len minúta a 32 sekúnd bez Ovečkina na ľade. Rus odohrá v presilovkách približne tretinu všetkého času, ktorý strávi na ľade. 

Otázkou je, či to Caps do istej miery nerobia na úkor tímu. Využili len 2 z 23 presiloviek a v percentuálnom vyjadrení sú tretí najhorší v NHL. Ich kapitán zatiaľ na prvý presilovkový zásah čaká. 

Paradoxne však jeho pôsobenie na presilovkách medziročne ešte zintenzívnili.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Ovečkinovi fandí aj Gretzky. Kedy prekoná neprekonateľný rekord?