Majiteľa Vegas označovali za blázna. Mal nereálny cieľ, je krok od jeho splnenia

Vegas Golden Knights.
Vegas Golden Knights. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|13. jún 2023 o 13:51

Vegas Golden Knights môžu v noci vyhrať svoj prvý Stanley Cup.

VEGAS. Keď Vegas Golden Knights vstúpili v roku 2017 do NHL, boli veľkým otáznikom. V prvom rade sa s nimi príliš nepočítalo, lebo boli expanznou organizáciou. V druhom rade, Las Vegas nebolo práve tradičným hokejovým či športovým trhom.

Krok rozšíriť najslávnejšiu hokejovú ligu sveta do púšte v Nevade bol, pochopiteľne, biznis ťah. Vedenie NHL rozmýšľa nad súťažou ako nad produktom. Preto drží Arizonu nad vodou napriek všetkým problémom a preto sa fanúšikovia v Quebecu márne dožadujú návratu Nordiques.

Gary Bettman síce spravil nejeden kontroverzný či chybný ťah, ale Vegas Golden Knights, ktorých mnohí od začiatku označovali za „Bettmanovo dieťa“, sú úspešný projekt.

Na hlavného muža ligy možno pri rozhodovaní zapôsobilo aj myšlienkové nastavenie, ktoré majú len šampióni. Majiteľ klubu Bill Foley totiž nepovedal len zaužívané frázy ako „chcem vybudovať konkurencieschopné mužstvo“. Bol omnoho konkrétnejší.

Odvaha a agresivita

Jeho vyhliadky boli na šesť rokov. A táto šesťročnica sa práve končí. Nový klub priviedol do ligy s cieľom vyhrať najneskôr do konca sezóny 2022/23 Stanley Cup.

Obavy, že je púšť pre NHL zakliatym miestom, sa rýchlo vyparili. Kým v Sonorskej púšti, na ktorej stojí mesto Phoenix, to dlhodobo nefunguje, v Mohavskej púšti, rozlohou väčšej ako celé Slovensko, akoby boli pre hokej najpriaznivejšie podmienky.

Vegas Golden Knights.
Vegas Golden Knights. (Autor: TASR/AP)

Golden Knights nepotrebovali ani tak dobrý hokej ako dobrú šou. A práve na tú nalákali svojich fanúšikov. Keďže sa už v prvej sezóne šokujúco dostali do finále Stanley Cupu, postavili pevné základy, aby odvážny cieľ splnili.

Druhý najmladší klub v NHL definujú odvážne kroky a snaha o čo najlepší marketing. Na konzervativizmus zabudnite. „Zlatí rytieri“ nemajú problém vyhodiť úspešného trénera, ak si myslia, že existuje ešte lepší kandidát.

Las Vegas a hokej je spojenie, ktorému to od začiatku „klape“. Píše sa ich šiesta sezóna v lige. Päťkrát postúpili do play-off, štyrikrát medzi najlepšiu štvoricu a dvakrát do finále o Stanleyho pohár.

Dokážu to aj bez Gretzkého?

Dnes už niet pochýb, že sú Golden Knights jedným z najlepších expanzných tímov v dejinách NHL. V priebehu prvých šiestich sezón v súťaži vyhrali Stanley Cup iba Edmonton Oilers.

Ich história sa však v mnohom odlišuje. Áno, v NHL síce začali hrať v ročníku 1979/80, avšak predtým pôsobili sedem rokov v konkurenčnej World Hockey Association.

Do Národnej hokejovej ligy navyše vstúpili s veľkým esom. V ich radoch už pôsobil mladík menom Wayne Gretzky, o ktorom nik nepochyboval, že sa zaradí k najlepším v hokejových dejinách.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Majiteľa Vegas označovali za blázna. Mal nereálny cieľ, je krok od jeho splnenia