November v NHL: Hviezda z Dallasu dominuje, Ružička zažil životný mesiac

Jason Robertson - najproduktívnejší hráč novembra v NHL.

November v NHL: Hviezda z Dallasu dominuje, Ružička zažil životný mesiac

Jason Robertson - najproduktívnejší hráč novembra v NHL. (Autor: SITA/AP)
Jason Robertson - najproduktívnejší hráč novembra v NHL.
Jason Robertson - najproduktívnejší hráč novembra v NHL. (Autor: SITA/AP)
Samuel Grega|4. dec 2022 o 15:39

Ktorí hráči a tímy úradovali v novembri v NHL? Ako sa darilo Slovákom?

NEW YORK. Prvý kompletný mesiac v NHL je za nami. Poďme sa v druhom mesačnom zhrnutí pustiť do jeho hodnotenia.

Mesiac bol opäť plný skvelých zápasov a priniesol mnoho príbehov, odohrala sa už viac ako štvrtina zápasov sezóny.

V tomto sumári opäť uvedieme najlepšiu formáciu mesiaca, tri najlepšie tímy a jeden najhorší a pozrieme sa aj na výkony Slovákov.

November priniesol 216 zápasov. Najviac gólov videli fanúšikovia v zápase Seattlu a Los Angeles. Kraken zvíťazili 9:8 po predĺžení. Okrem Kings nebol žiaden iný tím, ktorý by v zápase strelil viac ako päť gólov a nevyhral.

Najvyššie víťazstvo zaznamenali hráči New Yorku Rangers. Detroit 10. novembra porazili vysoko 8:2.

Najväčší rozdiel v počte striel na bránu nastal v dueli Caroliny a Colorada. „Hurikány“ prestrieľali obhajcov Stanley Cupu 48:15. „Lavíny“ v zápase ale aj tak zvíťazili po predĺžení. 

Z individuálneho hľadiska odohrali päťbodové zápasy traja hráči – Jeff Skinner, Elias Pettersson a Leon Draisaitl. Štrnásťkrát padol hetrik.

Zaujímavosťou je aj zápas Erika Karlssona proti Minnesote. Na ľade strávil 34 minút a 12 sekúnd. Čas si navýšil v predĺžení, duel totiž išiel až do nájazdov.

Zostava mesiaca

Jason Robertson – Jack Hughes – Timo Meier

Erik Karlsson – Adam Fox

Karel Vejmelka

Vybrať zostavu mesiaca bolo veľmi náročné. Hlavu zamotával najmä Jamie Benn, ktorý mal skvelý mesiac, zbieral s veľkým náskokom najviac bodov na 60 odohraných minút (6,45, okrem jeho spoluhráča Robertsona nemal nikto viac ako 5). Dohromady Benn zaznamenal 23 bodov v 14 zápasoch.

Druhým vynechaným hráčom je Matthew Tkachuk. V novembri neodohral všetky zápasy, ale ťažko by ste hľadali hráča s lepším ofenzívnym vplyvom. Panthers s ním v hre 5 na 5 vystrelili na bránu 50-krát v prepočte na 60 odohraných minút. Florida s ním na ľade je veľkou hrozbou pre súperov.

Teraz ale späť k našej zostave.

Jason Robertson – krídelník, Dallas Stars, 26 bodov (15+11) v 14 zápasoch

Jason Robertson je hviezda. Už o tom niet pochýb. V uplynulom mesiaci bol zrejme najlepší hráč. Bodoval v každom zápase. V novembri strelil o štyri góly viac ako druhý najlepší strelec a získal o tri body viac ako druhý najproduktívnejší hráč. Až 22 z jeho 26 bodov bolo primárnych.

V novembri na 60 minút strieľal 3,49 gólov, čo je najviac z celej NHL a zbieral 6,06 bodov, čo ho radí len za Jamieho Benna.

Na ľade bol dominantným hráčom. Patrí k najlepším v individuálnej tvorbe šancí, ale aj vo vplyve na hru. Keď bol na ľade, Dallas strelil 64 percent z gólov a mal 61 percent gólových šancí v porovnaní so súperom.

Robertson mal v novembri päť zápasov, v ktorých si pripísal jeden kanadský bod a deväť, v ktorých ich získal viac. Z 24 zápasov tejto sezóny vyšiel bodovo naprázdno len trikrát.

Dvadsaťtriročná hviezda pritom stále hráva v priemere len 17 a pol minúty na zápas. To je o viac ako päť minút menej ako Connor McDavid.

V tabuľke produktivity NHL by sme museli zájsť až na 19. miesto, aby sme našli hráča, ktorý hráva menej ako Robertson.

V prvej tridsiatke produktivity NHL je len päť hráčov, ktorí trávia na ľade menej času ako hviezda Dallasu, v prvej dvadsiatke je len jeden.

Jason Robertson nie je excelentný korčuliar, ale má veľmi dobrú, rýchlu, presnú a expresnú strelu. V útoku spolu s Hintzom a Pavelskim valcujú NHL.

Mladý hráč s koreňmi z Filipín je momentálne považovaný za jedného z hlavných kandidátov na Hart Trophy a nepoľavuje. V prvom zápase v decembri strelil hetrik.

Jack Hughes – center, New Jersey Devils, 18 bodov (9+9) v 14 zápasoch

Do najlepšej zostavy sa nezmestili niektorí z lídrov mesačnej produktivity. Či už Connor McDavid alebo Nikita Kučerov. Namiesto nich sú tu Jack Hughes a Timo Meier, ktorí sú v produktivite mesiaca „až“ na desiatom a jedenástom mieste.

V New Jersey sa lídri striedajú a tím ťahá Bratt, Hischier aj Hughes. V novembri ale najväčší pohon dodával tretí menovaný. Bol veľkou súčasťou 13-zápasovej víťaznej série Devils.

Hughes patrí k najlepším hráčom v ťahu puku. Veľmi často ho prinesie do útočného pásma, z čoho pramení veľa šancí. Je zároveň elitný korčuliar a skvelý strelec.

Jack Hughes.
Jack Hughes. (Autor: SITA/AP)

Draftová jednotka z roku 2019 v novembri patrila medzi najlepších v počte gólov aj bodov. Na 60 odohraných minút v hre 5 na 5 mladík strieľal 2,17 gólov. Zároveň patril medzi najaktívnejších strelcov. Na bránu vyslal 64 striel, čo ho radí na šieste miesto.

Hughesa ale do najlepšej formácie mesiaca nedostala len produktivita, ale aj jeho veľký vplyv na hru tímu. V novembri patril medzi hráčov s najlepším ofenzívnym, ale aj defenzívnym vplyvom. 

V prepočte na 60 minút v hre 5 na 5 vyzerali jeho štatistiky takto:

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»November v NHL: Hviezda z Dallasu dominuje, Ružička zažil životný mesiac