Január v NHL: Nezastaviteľný Hughes, návrat Edmontonu a výborná forma Haláka

Jack Hughes.

Január v NHL: Nezastaviteľný Hughes, návrat Edmontonu a výborná forma Haláka

Jack Hughes. (Autor: SITA/AP)
Jack Hughes.
Jack Hughes. (Autor: SITA/AP)
Samuel Grega|3. feb 2023 o 06:00

Analýza najlepších výkonov januára v NHL.

NEW YORK. Rok 2023 v NHL začal viacerými dôležitými individuálnymi a tímovými výkonmi. V januári sa v NHL odohralo 217 zápasov a tímy sa už dostávajú do kľúčových pozícii na to, aby atakovali play off. 

V článku sa ako každý mesiac pozrieme na to najlepšie z NHL, či už z hľadiska individuálnych alebo aj tímových výkonov a zameriame sa aj na výkony Slovákov.

Zostava mesiaca

Zach Hyman – Connor McDavid – Jack Hughes

Vince Dunn – Erik Karlsson

Vítek Vaneček

Zach Hyman – Edmonton Oilers, 20 bodov (9+11) v 12 zápasoch

Zach Hyman má za sebou výborný mesiac a celkovo hrá skvelú sezónu. V januári zbieral 1,67 bodov na zápas. Lepší priemer dosiahol spomedzi všetkých hráčov, ktorí odohrali aspoň päť zápasov, len Jack Hughes.

Hyman bol veľkou súčasťou návratu Edmontonu do formy. Momentálne ťahá sedemzápasovú bodovú šnúru, počas ktorej odohral aj dva trojbodové a jeden štvorbodový zápas.

Kanaďan si tvoril veľa šancí a veľmi dobre vplýval na výkony celého tímu. Keď bol na ľade, Oilers skórovali 19-krát v hre 5 na 5 a až šesťkrát v prepočte na 60 odohraných minút. Na bránu vyslali až 44 striel na hodinu.

Zach Hyman má po 49 zápasoch 60 bodov a už teraz o šesť bodov prekonal svoje kariérne bodové maximum, ktoré si vytvoril v minulej sezóne. V celkovej produktivite NHL sa nachádza na jedenástom mieste.

Oilers majú v najlepšej trinástke produktivity až štyroch hráčov. Okrem Hymana je na trinástom mieste Ryan Nugent-Hopkins (tiež má 60 bodov, ale menej gólov), druhý je Leon Draisaitl a na čele je Connor McDavid.

VIDEO: Gól Zacha Hymana proti Columbusu

Connor McDavid – Edmonton Oilers, 20 bodov (9+11) v 12 zápasoch

Aj najlepší hráč tejto sezóny, Connor McDavid, patril k hviezdam januára. V prvom mesiaci roka mal presne toľko isto bodov, gólov aj asistencií ako jeho spoluhráč Hyman, s ktorým strávil na ľade dosť času.

McDavid predvádza skvelé konzistentné výkony. V januári bodoval v každom zápase a ťahá šnúru dvanástich zápasov s bodom v rade. Od 26. novembra odohral 30 zápasov, bod nezískal len v jednom z nich.

Hviezdny Kanaďan mal v hre 5 na 5 v januári 2,17 gólov, 13,6 striel na bránu a 9,3 nebezpečných gólových šancí na 60 minút. McDavid to v tejto sezóne berie častejšie na seba a aj preto vedie tabuľku strelcov.

Často mu vyčítajú jeho defenzívnu hru, ale v januári hral solídne aj smerom dozadu. Súperom nedovolil veľa šancí a pomer očakávaných gólov mal 65,3 percent – najlepší z celého tímu a druhý najlepší medzi útočníkmi NHL, ktorí odohrali aspoň sto minút.

Napriek tomu má v tabuľke +/- číslo -1. Je to ale hlavne preto, lebo keď bol na ľade, gólmani Edmontonu nemali najlepšie chvíle a v hre 5 na 5 zastavili necelých 87 percent striel.

VIDEO: Zostrih najlepších akcií Connora McDavida zo sezóny 2022/23

Jack Hughes – New Jersey Devils, 23 bodov (13+10) v 13 zápasoch

V pomyselnom útoku mesiaca dopĺňa dvojicu Edmontonu najproduktívnejší hráč januára, Jack Hughes. Forvard Devils zbieral 1,77 bodu na zápas a ligu ovládol vo viacerých štatistikách. NHL ho vyhlásila za prvú hviezdu mesiaca.

Sedemnásť z jeho bodov nazbieral pri hre vo vyrovnanom počte hráčov, so 67 strelami bol druhým najaktívnejším strelcom na bránu za MacKinnonom a s viac ako 21 odohranými minútami na zápas patril k najvyťažovanejším útočníkom.

Hughes podával skvelé individuálne výkony a tvoril si mnoho šancí. Mladík hrá ako skutočná hviezda a je najväčším ťahúňom „diablov“. Američan je so 64 bodmi deviaty v ligovej produktivite.

Dvadsaťjedenročný center sa zúčastní víkendu hviezd ako jedna z najmladších superhviezd súťaže. Veď je zrejme najlepší útočník vo svojom veku v profilige.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Január v NHL: Nezastaviteľný Hughes, návrat Edmontonu a výborná forma Haláka