Famózna jazda pokračuje. Slováci prevalcovali aj Fínov a sú vo finále

Radosť slovenských hokejistov po semifinále proti Fínom.
Radosť slovenských hokejistov po semifinále proti Fínom. (Autor: HOCKEYSLOVAKIA)
Boris Vanya|6. aug 2021 o 21:46 (aktualizované 6. aug 2021 o 22:05)

O prvenstvo na Hlinka Gretzky Cupe budú hrať Slováci proti Rusom.

Hlinka Gretzky Cup 2021

Slovensko – Fínsko 6:2 (1:0, 4:0, 1:2)

Góly a asistencie: 14. Petrovský, 27. Repčík (Moško, Slafkovský), 28. Sýkora (Žabka), 39. Suchý, 40. Šotek, 55. Dvorský (Repčík, Slafkovský) – 56. Hokkanen (Raiman), 58. Kemell (Lassila)

Vylúčení: 8:8 na 2 min

Presilovky: 1:1

Oslabenia: 3:0

Rozhodovali: Müllner, Žák – Valo, Gegáň – Konc st.

Hralo sa v Piešťanoch, 500 divákov

Zostava SR: Eliaš - Nemec, Moško, Štrbák, Nátny, Kmec, Žabka, Krakovský, Nahálka – Mešár, Repčík, Slafkovský – Sýkora, Petrovský, Žlnka – Čiernik, Dvorský, Molnár – Šotek, Suchý, Honzek

PIEŠŤANY/BŘECLAV. Už roky sa nestalo, aby slovenská hokejová reprezentácia (juniorská, či seniorská) zdolala na jednom turnaji tri tímy z elitnej svetovej sedmičky. A neboli to hocijaké víťazstvá.

Slovenská hokejová osemnástka pokračuje v senzačnom ťažení na Hlinka Gretzky Cupe, ktorý sa hrá v Piešťanoch a Břeclavi. V semifinále vyhrali zverenci Ivana Feneša nad Fínskom 6:2 a o prvenstvo na turnaji nastúpia v sobotu o 17.00 v Piešťanoch proti Rusom.

Silná generácia hráčov narodených v rokoch 2004 a 2005 dáva nádej, že v blízkej budúcnosti by sa slovenský hokej mohol vrátiť na pozície, z ktorých sa v uplynulých rokoch postupne vytratil.

Slováci v základnej skupine postupne zdolali Američanov 5:2, Nemcov 12:2 a Švédov 4:3. V štyroch zápasoch nastrieľali neuveriteľných 27 gólov. Osem z nich útočník Dalibor Dvorský, ktorý tak vyrovnal turnajový rekord Colea Perfettiho.

Pred semifinále zavítal do slovenskej šatne Zdeno Chára. Možno aj povzbudivé slová charizmatického obrancu dodali mladíkom energiu.

O víťazstve nad Fínskom rozhodli Slováci v druhej tretine, ktorú vyhrali 4:0. Tri zo šiestich gólov dali pri vlastnom oslabení. Výborný výkon podal opäť brankár Rastislav Eliáš, ktorého vyhlásili za najlepšieho hráča zápasu. 

S ruskými rovesníkmi sa mladí Slováci stretli už v príprave pred začiatkom turnaja a prehrali vysoko 3:9, keď im absolútne nevyšla posledná tretina (1:5). Veria však, že v sobotu to bude celkom iný zápas. 

Hlinka Gretzky Cup 2021 - výsledky:


Semifinále:

Slovensko - Fínsko 6:2 (1:0, 4:0, 1:2)

Rusko – Švédsko 7:5 (1:2, 3:2, 3:1)

o 5. miesto (Břeclav):

Česko - USA 4:6 (1:1, 1:2, 2:3)

o 7. miesto (Piešťany):

Švajčiarsko - Nemecko 2:3 pp a sn (0:0, 2:2, 0:0 - 0:0, 0:1)

Hlasy po zápase (zdroj Hockeyslovakia.sk)

  • Ivan Feneš, tréner SR 18: „Sú to obrovské emócie. Som hrdý na chlapcov, pretože hrajú fantastický a skvelý hokej. Tieto zážitky a výsledky im už nikto nezoberie. Hrať vo finále Hlinka Gretzky Cupu 2021 je niečo neskutočné. Aj preto, že proti Fínom sme hrali 55 minút bezchybný hokej. Záver už bol o obrovských emóciách. Fíni nám síce dali dva góly, ale preto, že majú obrovskú kvalitu. Rasťo Eliáš napriek tomu podal ďalší vynikajúci výkon. A oslabenia, ktoré sme odohrali? Tie môžeme púšťať trénerom na seminároch. Tak parádne ich chlapci zahrali. Mali v sebe obrovskú emóciu, chuť po víťazstve. Klobúk dole.“
  • Markus Suchý, v zápase 1+1: „Fantastický pocit. Už teraz budem na tento turnaj spomínať do konca života. Ale musíme sa tešiť len do polnoci, potom sa začína príprava na finále.“
  • Alex Šotek, v zápase 1+1: „Fíni nás prekvapili, že od začiatku hrali taký fyzický hokej. No zvládli sme to. Nasúkali sme im zopár gólov a dotiahli duel do víťazného konca. V kabíne vládnu obrovské emócie. Všetci chalani prežívame niečo neskutočné, ale nemôžeme sa tým nechať strhnúť. Teraz je základom dobre sa vyspať a pripraviť sa na Rusov.“
  • Rastislav Eliáš, 25 zákrokov: „Nielen dnes, ale počas celého turnaja mi chlapci neskutočne pomáhajú. Hrajú veľmi obetavo. Aj pred semifinále som si vytvoril svoj rituál, ktorý zatiaľ funguje. Som za to vďačný. Nesmierne sa teším z toho, čo sme dokázali.“
Gólová radosť Alexa Šoteka.
Gólová radosť Alexa Šoteka. (Autor: HOCKEYSLOVAKIA/Anton Gráf)
Oporou tímu na turnaji je brankár Rastislav Eliáš.
Oporou tímu na turnaji je brankár Rastislav Eliáš. (Autor: HOCKEYSLOVAKIA/Anton Gráf)
Z gólu sa tešil aj Adam Sýkora.
Z gólu sa tešil aj Adam Sýkora. (Autor: HOCKEYSLOVAKIA/Anton Gráf)
Slovenská striedačka, s číslom 29 Samuel Honzek
Slovenská striedačka, s číslom 29 Samuel Honzek (Autor: HOCKEYSLOVAKIA/Anton Gráf)
Tréner Ivan Feneš.
Tréner Ivan Feneš. (Autor: HOCKEYSLOVAKIA/Anton Gráf)
Nadšení fanúšikovia v Piešťanoch.
Nadšení fanúšikovia v Piešťanoch. (Autor: HOCKEYSLOVAKIA/Anton Gráf)
Slovenská osemnástka postúpila do finále.
Slovenská osemnástka postúpila do finále. (Autor: HOCKEYSLOVAKIA/Anton Gráf)
Gól strelil aj Markus Suchý.
Gól strelil aj Markus Suchý. (Autor: HOCKEYSLOVAKIA/Anton Gráf)
Oslavoval aj realizačný tím.
Oslavoval aj realizačný tím. (Autor: HOCKEYSLOVAKIA/Anton Gráf)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Famózna jazda pokračuje. Slováci prevalcovali aj Fínov a sú vo finále