Slovensko v jubilejnom zápase porazilo Čile. Kapitán: Zahrali sme si s chuťou

Slovenskí hádzanári uspeli v príprave proti Čile.
Slovenskí hádzanári uspeli v príprave proti Čile. (Autor: TASR - Lukáš Grinaj)
TASR|8. jan 2023 o 22:00

Slovenskí hádzanári odohrali 400. zápas.

Prípravný zápas hádzanárov

Slovensko - Čile 40:29 (16:17)

Zostava a góly SR: Žernovič 1, Konečný - Slaninka 1, Moravčík, Páleš, Mišových 3, Péchy 7, Dévai 10/4, Polák 4, Prokop 3, T. Smetánka 1, J. Mikita, Potisk 2/1, Hlinka 5, Hajko, L. Urban 2, Ľ. Ďuriš, Sloboda 1/1

Rozhodovali: Mandák a M. Rudinský (obaja SR), pok. hody: 7/6 - 3/1, vylúčení: 4 - 7, ČK: 53. Illesca (Čile) za faul, 1700 divákov

TRNAVA. Slovenskí hádzanári uspeli v nedeľňajšom prípravnom zápase v Trnave, keď zdolali Čile 40:29 po tom, čo v polčase prehrávali o gól (16:17).

Zverencov trénera Fernanda Guricha čakajú po konfrontácii s účastníkom blížiacich sa MS ešte dve prípravné stretnutia, 14. a 15. januára sa stretnú v dvojzápase s Českom v Kutnej Hore.

Slováci po pomalšom rozbehu, keď prehrávali štvorgólovým rozdielom, zlepšili svoj výkon a v druhom polčase ovládli dianie na palubovke. Bol to jubilejný 400. zápas v histórii mužskej reprezentácie SR.

Priebeh zápasu (podľa slovakhandbal.sk)

Prvý polčas

Prvých dvadsať minút patrilo Čiľanom, ktorých viackrát pri vyložených šanciach podržal brankár a pomohli mu aj Slováci často zakončujúci z nie ideálne pripravených pozícií.

Kým slovenskí hráči sa v útoku presadzovali ťažko, Juhoameričania nemali problém dať gól, a tak v 17. mina mali už štvorgólový náskok 9:5.

Slovenskí reprezentanti v hádzanej pred zápasom s Čile.
Slovenskí reprezentanti v hádzanej pred zápasom s Čile. (Autor: TASR - Lukáš Grinaj)

Tréner Gurich miešal so zostavou a jeho zverenci postupne našli recept na súpera. Najmä zlepšili obranu, z ktorej prechádzali do rýchlych kontier.

Šnúra štyroch gólov krídelníkov Mišovýcha s Péchym priniesla aj obrat v skóre a v 24. min prvýkrát vyhrávali domáci reprezentanti - 12:11.

V zostávajúcom čase sa hralo gól na gól, tesne pred koncom prvého polčasu vystihli Čiľania prihrávku súpera a gólom do prázdnej bránky na 17:16 vo svoj prospech uzavreli úvodné dejstvo.

Druhý polčas

Slováci sa po prestávke dostali do vedenia gólom Dévaia (19:18) a po štvorgólovej šnúre na začiatku záverečnej dvadsaťminútovky odskočili na 24:20.

Keď Polák z kontry zvýšil v 43. min už na 26:21, kouč Aitor Etxaburu sa snažil pribrzdiť rozbehnutý slovenský tím ďalším oddychovým časom.

Nepodarilo sa mu to, keďže jeho zverenci boli často vylučovaní. Strelecky disponovaný krídelník Dévai, dovedna dal 10 gólov, upravil v 50. min na 31:24.

Vzápätí Hlinka gólom cez celé ihrisko do opustenej bránky zvýšil na 32:24. V zostávajúcom čase už nebolo o víťazovi pochýb.

Žernovič v bránke podržal mužstvo nielen svojimi zákrokmi, ale prispel aj jedným gólom - na 36:27 v 55. min. Slováci napokon deklasoval Čiľanov 40:29.

Hlasy po zápase /zdroj slovakhandbal.sk/

Fernando Gurich (tréner SR): "V prvom polčase, ktorý nebol z našej strany najlepší, sme urobili veľa chýb v útoku a nefungovala nám ani obrana. V druhom polčase sme zlepšili defenzívu a chalani odviedli výbornú prácu a otočili sme vývoj duelu. Záver bol už pre nás jednoduchý."

Tomáš Dévai (krídelník SR a najlepší strelec): "Nečakali sme takéto jednoznačné víťazstvo, keďže Čiľania majú svoju kvalitu. Mne sa hralo najmä v druhom polčase super, som spokojný."

Lukáš Péchy (krídelník SR): "Dúfal som, že vyhráme. Prišlo veľa ľudí, hala sa zaplnila a som rád, že sme ich potešili. Druhý polčas bol výborný, jazdili sme hore - dole a zvládli sme to. Verím, že takýchto zápasov zažijeme ešte viac."

Ľubomír Ďuriš (spojka a kapitán SR): "Myslím si, že sme podali celkom kvalitný výkon, najmä v druhom polčase, keď sme zlepšili pohyb a eliminovali sme ich spoluprácu s pivotom. Zahrali sme si s chuťou."

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Slovensko v jubilejnom zápase porazilo Čile. Kapitán: Zahrali sme si s chuťou