Futbalový CZ Belehrad sa dostal na pokraj bankrotu

Bývalý víťaz Ligy majstrov CZ Belehrad sa dostal do veľkých finančných problémov.
Bývalý víťaz Ligy majstrov CZ Belehrad sa dostal do veľkých finančných problémov. (Autor: TASR/AP)
SITA|14. apr 2009 o 13:50

Srbský futbalový klub CZ Belehrad je na pokraji bankrotu.

BELEHRAD. V roku 1991 triumfoval srbský futbalový klub CZ Belehrad v Európskom pohári majstrov (predchodca Ligy majstrov) a Interkontinentálnom pohári, teraz je však na pokraji bankrotu. Hráči už štyri mesiace nedostali výplaty a viacerí z nich už nemajú peniaze na zaplatenie nájomného a na zabezpečenie obživy pre svoje rodiny. Dvaja hráči základnej jedenástky CZ Belehrad, juhoafrický útočník Bernard Parket a ghanský stredopoliar Mohammed Awal-Issah sa pokúsili opustiť klub, ale funkcionári CZ ich vrátili späť z letiska s prísľubom, že všetky dlhy im do konca apríla vyplatia.

Najslávnejší srbský klub dlhuje svojim hráčom a rôznym firmám približne 25 miliónov eur. Ak sa v dohľadnom čase nenájde riešenie na vyplatenie dlhov, čaká ho bankrot. Prezident CZ Dan Tana sa len nedávno vrátil z cesty po USA, kde hľadal zdroje na zlepšenie finančnej situácie.

Klub potrebuje desať miliónov eur

Po návrate vyhlásil, že klub potrebuje okamžite okolo 10 miliónov eur, aby sa dostal z najhoršieho. Mieni preto požiadať aj fanúšikov, aby každý z nich prispel sumou 10 eur. Dan Tana predpokladá, že by sa takto mohlo vyzbierať okolo 3 miliónov eur. Predstavitelia približne 3 miliónov fanúšikov CZ Belehrad sa v pondelok stretli na štadióne klubu, kde sa hovorilo o trojbodovom pláne záchrany, ktorého súčasťou je platené členstvo a výmena súčasného manažmentu.

"Len ťažko sa dokážeme sústrediť na zápasy, keď máme existenčné problémy," vyhlásil macedónsky tréner CZ Belehrad Cedomir Janevski. Slovinský obranca Mirnes Šišič pripomenul, že čelil deložovaniu zo svojho belehradského bytu, keďže klub už od polovice januára neplatil nájomné. "Ak mi klub nedokáže zabezpečiť ani len strechu nad hlavou, kašlem na výplatu, ktorú mi dlhuje a pôjdem domov do Slovinska. Je to ako Titanic... Nemôžem uveriť, že klub s kreditom a históriou ako CZ Belehrad dovolil, že sa udialo niečo takéto," krútil hlavou Šišič a dodal, že mladí hráči sú na tom oveľa horšie, lebo nemajú peniaze ani len na to, aby si kúpili jedlo a pitie.

Podľa prezidenta klubu Dana Tanu, ktorý je majiteľom reštaurácií v Los Angeles, CZ sa dostala do tejto situácie preto, lebo v zimnej prestávke sa nepodarilo predať do zahraničia ani jedného hráča. "Takéto niečo sa stalo po prvý raz v našej histórii," skonštatoval.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Futbalový CZ Belehrad sa dostal na pokraj bankrotu