Futbalistu ako geja neprijali, obesil sa. Psychológ varuje pred reakciami

Justin Fashanu ako anglický mládežnícky reprezentant.

Futbalistu ako geja neprijali, obesil sa. Psychológ varuje pred reakciami

Justin Fashanu ako anglický mládežnícky reprezentant. (Autor: Reuters)
Justin Fashanu ako anglický mládežnícky reprezentant.
Justin Fashanu ako anglický mládežnícky reprezentant. (Autor: Reuters)
Michal Šášky|18. feb 2023 o 06:00

Justin Fashanu by mal v nedeľu 62 rokov.

BRATISLAVA. Pokiaľ chcete hrávať na najvyššej úrovni a dosahovať úspechy, musíte skĺbiť kvalitu, športovú formu a psychickú pohodu. To potvrdí každý elitný športovec.

Čo máte však robiť, keď vás ťaží tajomstvo a máte relevantnú obavu, ako prijme pravdu verejnosť, fanúšikovia, spoluhráči a vaši najbližší?

Čech Jakub Jankto je v tomto smere priekopník. Rozhodol sa prehovoriť o sebe a otvorene: „Som homosexuál a už sa nechcem dlhšie skrývať.“ 

Týmito slovami urobil v pondelok coming-out 45-násobný český reprezentant a kmeňový hráč španielskeho Getafe, ktorý momentálne hosťuje v Sparte Praha.

Obrovská podpora

Svoju spoveď zavesil na sociálnu sieť Twitter, dnes má takmer 20 miliónov zobrazení. Pod príspevkom sa okamžite objavili podporné komentáre futbalovej komunity.

„Máš našu podporu. Ži svoj život, Jakub!“ príkladne reagoval jeho klub Sparta Praha. 

VIDEO: Jakub Jankto a jeho coming-out

Pridal sa Lukáš Haraslín a ďalší spoluhráči, aj zahraničné kluby a futbalisti, ktorí sa odvážili prihlásiť k LGBT komunite až po aktívnej kariére.

Medzi ohlasmi nechýbala ani podpora zo strany FIFA, hoci vyznieva zvláštne len niekoľko mesiacov po organizovaní majstrovstiev sveta v Katare, kde je homosexualita trestná.

A bez váhania sa pridala aj oficiálna stránka anglickej súťaže Premier League. Čo by za takú podporu dal kedysi Justin Fashanu, prvý futbalista, ktorý sa priznal k homosexualite?

V nedeľu 19. februára by oslávil 62 rokov. Jeho príbeh bol tragický.

Pravda ho zničila

Písať sa začal ešte začiatkom osemdesiatych rokov. Hviezdny talent Norwich City strieľal góly na počkanie, za tri roky ich dosiahol štyridsať. Vrátane jedného pamätného.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Futbalistu ako geja neprijali, obesil sa. Psychológ varuje pred reakciami