Jeho rukami prešli najväčšie talenty Slovana. Majú za sebou ťažké obdobie, priznáva tréner

David Strelec a Nino Marcelli prešli rukami tréner Vladimíra Gálu.
David Strelec a Nino Marcelli prešli rukami tréner Vladimíra Gálu. (Autor: TASR)
Martin Kozinka|10. apr 2024 o 17:30

Rozhovor s trénerom juniorky Slovana Bratislava.

Cesta z akadémie Slovana vedie v posledných rokoch väčšinou do iných klubov, ako do A-tímu “belasích”. Rukami trénera druholigovej rezervy VLADIMÍRA GÁLU prešli talenty bratislavského klubu, ako David Strelec, Filip Lichý či najnovšie aj Nino Marcelli.

Zároveň ako šéftréner akadémie v rozhovore rozpráva o náročnom prechode z juniorky do A-tímu, čím si museli prejsť Strelec s Marcellim, ktorý talent už možno prerástol B-tím a čo mu dali týždne strávene s Jurajom Kuckom či Vladimírom Weissom mladším.

Váš tím pozbieral v 23 zápasoch aktuálnej sezóny druhej ligy 26 bodov. Nachádzate sa na 13. mieste v tabuľke. Čo vravíte na vaše výkony?

Myslím si, že tabuľkové postavenie odráža momentálnu výkonnosť a stav v kádri. Aj keď sme v druhej polovici tabuľky, tak si myslím, že naše výkony sú také kolísavé, raz hore, raz dole, čo je pri mladých hráčoch typické a normálne.

Máme výkonnostne iné mužstvo ako minulý rok, resp. menej skúsené, viac mladých hráčov, čo sa odzrkadlí aj na výkonoch, s tým sú spojené aj výsledky.

Keďže je tím rezervy špecifický, aký cieľ máte každoročne v lige?

Naše ciele sú vždy jednoznačné, a to, aby sme v súťaži zostali, a aby mladí hráči mohli zbierať skúsenosti. Ťažké zápasy ich posúvajú vo výkonnosti ďalej. Využili sme do tohto kola okolo štyridsať hráčov, čo aj v našom projekte s U19 je dosť. Naším cieľom je dávať mladíkom čo najviac priestoru.

Vladimír Gála, tréner ŠK Slovan Bratislava U21.
Vladimír Gála, tréner ŠK Slovan Bratislava U21. (Autor: skslovan.com)

V rozhovore sa dočítate:

  • Aká je cesta do A-tímu Slovana?
  • Posilnil talentovaný Marcelli A-tím priskoro?
  • Pomohol Strelcovi návrat do Slovana?
  • Čo dala Božikovi príprava v katarskej Dohe?
  • Zahrá si niekedy kapitán juniorky za A-tím?
  • Vďaka čomu slovenská 21-tka zaznamenala skvelý výsledok proti Španielsku?
  • Vyzerá budúcnosť slovenského futbalu ružovo?

Druhá liga je určite vyrovnanejšia ako najvyššia súťaž, ktorá je taktickejšia, rýchlejšia, je v nej väčšia individuálna kvalita. V čom sa skrýva čaro druhej najvyššej súťaže?

Určite je medzi prvou a druhou ligou rozdiel v taktickom myslení, najvyššia súťaž je vyspelejšia, sú v nej skúsenejší hráči. Druhá liga sa však vyznačuje viac bojovnosťou, agresivitou, súbojmi, niektorí hráči s ligovými skúsenosťami prinesú kvalitu a rozdiely. Ako som spomínal, zápasy v nej sú pre našich mladíkov výbornou školou.

Na jeseň proti Myjave a počas jari proti Liptovskému Mikulášu vám pomáhali počas reprezentačnej prestávky hráči z A-tímu. Je to pre vás veľký prínos, keď prídu do tímu?

Áno, najmä v Myjave, kde sme mali šesť hráčov z áčka, aj tí mladí hráči cítili rozdiel a určite sa majú od nich čo učiť. Vidia, ako vyzerá futbal na vyššej úrovni, v prvej lige. Vždy som rád, ak príde hráč z áčka, ktorý pomôže a mladí hráči môžu zbierať skúsenosti.

Marko Tolič bol jedným z hráčov, ktorí sa na jeseň predstavili na trávniku druholigovej Myjavy.
Marko Tolič bol jedným z hráčov, ktorí sa na jeseň predstavili na trávniku druholigovej Myjavy. (Autor: Vladimír Pyxel Domen/Spartak Myjava)

Sharani Zuberu však proti Liptovskému Mikulášu striedal už v úvode druhého polčasu, aký bol na to dôvod? Mali ste nejaké pokyny, že ho môžete využiť iba na hodinu hry?

Sharani sa vracal po zdravotných ťažkostiach, preto je úplne prirodzené, že dostal nižšiu minutáž. 

Ako šéftréner akadémie máte možno najviac zmapovaného každého perspektívneho hráča v Slovane. Keď sa však odchovanci klubu blížia do veku seniorského futbalu, odchádzajú za inými angažmánmi. V A-tíme Slovana ich príliš veľa nevidíme, prečo?

Myslím si, že či už Strelec, Trnovský alebo Lichý ukázali cestu, ako sa cez akadémiu dostať vyššie a niektorí ďalší hráči, ako napríklad teraz Marcelli, môžu kráčať v ich stopách. Marcelli je dnes platný hráč A-mužstva, čo je pre akadémiu veľmi dobré vysvedčenie.

Nikde však nie je napísané, že najlepší hráči sa vždy dostanú do prvého mužstva, či už v Slovane alebo kdekoľvek inde. Futbal je živý organizmus, ale určite vidíme na príklade hráčov, ktorých som spomenul, že výkonmi i robotou sa dá dostať do prvého tímu.

Máme veľa hráčov, ktorí sa zapájajú do tréningov s prvým mužstvom, čo je pre nich dôležité, aj hráči pod nimi v U19 či U17 vidia, že priestor dostanú a je len na nich, ako budú so svojím talentom a potenciálom narábať.

Existuje vek, v ktorom je podľa vás hráč pre B-tím (rezervu) už príliš starý a len zaberá miesto mladším? Prípadne, kedy je ideálny vek, aby sa hráč posunul do A-tímu a akú dlhú zápasovú prax by mal mať v tímoch do 19 rokov a rezerve?

Ideálny vek? Za môjho pôsobenia pri tomto juniorskom tíme sme nemali staršieho hráča ako 25 rokov, možno len tých, ktorí prišli odohrať z áčka nejaký zápas, či už Petrák v minulosti, ak si spomeniem.

Samozrejme, určite by nemalo význam pre klub, aby tam pôsobil nejaký 30-ročný skúsený hráč. Z jedného pohľadu je dobré, že mladí hráči by okolo neho boli, učili by sa na ihrisku i v kabíne, ale osobne si myslím, že to nie je dobrá cesta.

Za minulé sezóny si v B-tíme Slovana Bratislava zahral aj Žan Medved, ktorý je dnes súčasťou Košíc.
Za minulé sezóny si v B-tíme Slovana Bratislava zahral aj Žan Medved, ktorý je dnes súčasťou Košíc. (Autor: Facebook/Akadémia MŠK Žilina)

Najstarší boli minulú sezónu Samuel Antálek a Marek Rigo, ktorí si našli uplatnenia v inom klube. Myslím si, že ideálny vek z posunu z béčka neexistuje, vždy rozhoduje výkonnosť hráča. Čo sa týka nejakej zápasovej praxe, aj hráči v U17/U19, ktorí s nami trénujú, vidia, že dorastenecká liga je na úplne inej úrovni.

Zažil som to sám ako tréner, keď som prešiel z U19 do mužského futbalu, bol to enormný rozdiel. Mylne som sa domnieval, že najlepší dorastenci uhrajú druhú ligu, trošku ma to vyviedlo z omylu. Je to o niečom inom, sme radi, že v kádri sú mladí hráči, ale musí byť prepletený aj so skúsenejšími hráčmi, ktorí prinesú do tímu kvalitu a pomôžu v zlomových momentoch. 

Nino Marcelli strávil v rezerve len jednu sezónu a aj v nej odohral len 16 duelov. Vytiahli ho podľa vás do A-tímu priskoro? 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Jeho rukami prešli najväčšie talenty Slovana. Majú za sebou ťažké obdobie, priznáva tréner