UEFA reaguje na výzvu Srbska, začala vyšetrovať pokriky fanúšikov

Fanúšikovia Chorvátska.
Fanúšikovia Chorvátska. (Autor: TASR/AP)
TASR|21. jún 2024 o 09:42

Srbský zväz pohrozil odstúpením svojho tímu z prebiehajúcich ME v Nemecku.

BERLÍN. Európska futbalová únia (UEFA) začala vyšetrovať údajné urážlivé pokriky fanúšikov Albánska a Chorvátska v stredajšom vzájomnom dueli B-skupiny EURO 2024 (ME vo futbale).

Podľa generálneho sekretára srbského zväzu (FSS) Jovana Surbatoviča mali priaznivci oboch tímov skandovať počas stredajšieho duelu v Hamburgu "zabi, zabi, zabi Srba".

Surbatovič pre RTS vyhlásil, že bude žiadať od UEFA tresty pre Albáncov a Chorvátov, inak Srbi zvážia svoje ďalšie pokračovanie na šampionáte.

Podľa agentúry AFP si na incident "posvieti" UEFA. Tá poverila etického a disciplinárneho inšpektora, aby "riadil vyšetrovanie možného rasistického a diskriminačného správania sa fanúšikov".

Strešný orgán európskeho futbalu takisto preskúma aj údajné nevhodné správanie sa albánskeho hráča Mirlinda Dakuho.

Ten po stretnutí s Chorvátskom zobral do rúk amplión a začal do neho spievať piesne, ktoré mali urážať Srbov a Macedóncov.

Srbský zväz po urážlivých pokrikoch pohrozil odstúpením svojho tímu z prebiehajúcich ME v Nemecku.

"To, čo sa stalo, je škandalózne a budeme žiadať UEFA o sankcie, aj keby to malo znamenať nepokračovanie na turnaji. Ak ich UEFA nepotrestá, budeme rozmýšľať, ako ďalej," vyhlásil Surbatovič.

UEFA už v pondelok začala disciplinárne konanie voči srbskému zväzu po tom, čo jeho priaznivci vyvesili transparent s "provokatívnym odkazom nevhodným na športové podujatie" a za hádzanie predmetov na ihrisko počas zápasu s Anglickom (0:1).

Srbi za to dostali pokutu v celkovej výške 14.500 eur. Kosovská federácia sa predtým sťažovala na srbských fanúšikov, ktorí údajne "prejavovali politické, šovinistické a rasistické odkazy proti Kosovu".

"Naši fanúšikovia sa správali oveľa lepšie ako ostatní," reagoval Surbatovič.

"Jedného fanúšika potrestali za rasistické urážky, ale nechceme, aby sa to pripisovalo iným. My Srbi sme džentlmeni a máme otvorené srdcia."

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»UEFA reaguje na výzvu Srbska, začala vyšetrovať pokriky fanúšikov