UEFA zverejnila termín žrebu kvalifikácie MS 2026. Slovensko svoj výkonnostný kôš ešte nepozná

Slovenskí futbalisti počas EURO 2024.
Slovenskí futbalisti počas EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
SITA|17. okt 2024 o 11:05

V žrebe bude dovedna päť výkonnostných košov.

BRATISLAVA. Európska časť kvalifikácie o postup na futbalové majstrovstvá sveta v roku 2026 sa začne v marci budúceho roka.

Európska futbalová únia (UEFA) v stredu oznámila, že žreb kvalifikačného cyklu na „starom kontinente“ sa uskutoční 13. decembra vo švajčiarskom Zürichu.

Zatiaľ nie je známe, v akom výkonnostnom koši bude figurovať slovenská reprezentácia.

Dovedna však bude päť košov, prvé štyri budú obsahovať po 12 národných mužstiev, v tom najnižšom bude šesť tímov.

Tímy rozlosujú do 12 skupín, šiestich štvorčlenných (A až F) a šiestich päťčlenných (G až L).

Zápasy v päťčlenných skupinách sa začnú v marci budúceho roka, zatiaľ čo v štvorčlenných skupinách sa začne hrať až v septembri 2025.

Dôvodom je skutočnosť, že v marci 2025 bude dovedna 24 tímov súťažiť v Lige národov, osem vo štvrťfinále A-divízie a 16 v baráži o postup a zostup.

V postupoch nasadzovania a žrebovania preto boli vykonané významné zmeny, aby sa všetky tímy zmestili do rozpisu.

Duely v kvalifikačných skupinách vyvrcholia v novembri 2025. Na šampionát postúpi 12 víťazov skupín, ďalší štyria európski účastníci „mundialu“ vzídu z baráže.

V nej si zahrá 12 tímov z druhých priečok v skupinách a tiež štyria najvyššie umiestnení víťazi skupín z Ligy národov 2024/2025, ktorí neobsadili prvé ani druhé miesto vo svojej kvalifikačnej skupine.

Celkovo 16 tímov bude v baráži rozdelených do štyroch vetiev play-off, z ktorých najúspešnejšie mužstvá preniknú na MS 2026.

V play-off sa nebudú hrať dvojzápasy, ale o všetkom sa rozhodne v jednom stretnutí. Táto etapa kvalifikácie sa uskutoční koncom marca 2026.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»UEFA zverejnila termín žrebu kvalifikácie MS 2026. Slovensko svoj výkonnostný kôš ešte nepozná