EURO 2024 nastolilo trend, ktorý sa vytratil z futbalu. Odkiaľ padá väčšina gólov?

Xherdan Shaqiri.
Xherdan Shaqiri. (Autor: TASR/AP)
REUTERS|20. jún 2024 o 15:42

EURO 2024 trvá sotva týždeň, ale už sa objavilo niekoľko kandidátov na gól turnaja.

BRATISLAVA. Keď švajčiarsky futbalista Xherdan Shaqiri v stredu nádherným kľučkovitým pokusom spoza šestnástky trafil horný roh škótskej bránky, pokračoval tým na EURO 2024 v príjemnom trende.

Shaqiriho vyrovnávajúci gól na 1:1 v Kolíne nad Rýnom bol 42. v 15 zápasoch a 12. spoza pokutového územia.

EURO 2024 trvá sotva týždeň, ale už sa objavilo niekoľko kandidátov na gól turnaja.

Shaqiriho senzačný gól sa uchádza o priazeň takých hráčov ako turecký tínedžer Arda Guler v zápase s Gruzínskom a český Lukáš Provod v zápase s Portugalskom.

Pre stúpencov mantry "ak nestrieľate, nemôžete skórovať", ktorú presadzoval holandský majster Johan Cruyff, boli skupinové zápasy v Nemecku osviežujúcim návratom do čias, keď sa aktívne podporovala streľba z diaľky.

Moderná hra sa stala takou systémovou s dôrazom na udržanie lopty, že mnohí sa domnievajú, že zručnosť strely z diaľky sa z hry vytráca a hráči sú aktívne odrádzaní od toho, aby sa pokúšali vystreliť.

Tak to určite vyzeralo na majstrovstvách sveta 2022 v Katare, kde až v 17. zápase a pri víťazstve Iránu nad Walesom padol gól spoza pokutového územia.

Zo 172 gólov strelených v Katare bolo iba 13 gólov strelených mimo pokutového územia - čo je len úbohých 7,7 percent.

Na poslednom EURO, ktoré sa konalo v roku 2020, padlo 19 gólov spoza pokutového územia (13,4 percent), zatiaľ čo na EURO 2016 ich bolo 16 pri 14,8 percnet.

Na EURO 2024 je zatiaľ podiel gólov z diaľky 28 percent, hoci pomer pokusov spoza pokutového územia má v súčasnosti nižšiu tendenciu ako na každom inom EURO okrem ME 2020.

Trend v neprospech streľby z diaľky sa prejavuje aj v anglickej Premier League. V minulej sezóne bolo len 32,8 percent gólových pokusov mimo priestoru, zatiaľ čo pred desiatimi rokmi to bolo 44,9 percent.

Zatiaľ je veľmi otázne, či na EURO 2024 budú brankári aj naďalej prekonávaní z diaľky.

Keďže stávky sa zvyšujú a zápasy sú tesnejšie, je pravdepodobné, že pomer rizika a odmeny bude viac naklonený tomu, aby hráči mali voľnosť pri streľbe a aby sa vytvárali pravdepodobnejšie možnosti na skórovanie v pokutovom území.

Zdá sa, že Rumunsko uprednostňuje prvú možnosť, keď šesť z deviatich pokusov pri víťazstve nad Ukrajinou bolo z diaľky.

Fanúšikovia a televízni diváci budú dúfať, že voľný futbal, ktorého sme boli doteraz svedkami na EURO a ktorý priniesol 2,8 gólu na zápas, bude pokračovať aj naďalej.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»EURO 2024 nastolilo trend, ktorý sa vytratil z futbalu. Odkiaľ padá väčšina gólov?