Keď bol rýchly, Čišovský sa hral na motorkára. Úsmev ho neopustil ani tesne pred smrťou

Marián Čišovský.

Keď bol rýchly, Čišovský sa hral na motorkára. Úsmev ho neopustil ani tesne pred smrťou

Marián Čišovský. (Autor: twitter)
Marián Čišovský.
Marián Čišovský. (Autor: twitter)
Ján Janočko|28. jún 2024 o 10:45

Spoluhráči a kamaráti spomínajú na Mariána Čišovského.

BRATISLAVA. Pred štyrmi rokmi opustil svet futbalista Marián Čišovský. Šikovný obranca si získal srdcia fanúšikov na Slovensku, ale aj v Rumunsku a Česku.

Podľahol zákernej chorobe ALS (Amyotrofická laterálna skleróza) vo veku len 40 rokov. Zostala po ňom manželka a tri deti.

V Plzni si lepšieho vybrať nemohli, chlapec z malého mesta spravil veľkú kariéru. Okrem tímu viacnásobného českého majstra hrával Marián Čišovský v rodnom Humennom, v bratislavskom Interi, Žiline, Artmedii Petržalka, v rumunskom Temešvári.

Hral by určite aj dlhšie, keby sa mu do životnej cesty nepostavil príliš ťažký súper s iniciálami ALS.

Na 15-násobného reprezentanta Slovenska spomínali bývalí spoluhráči a kamaráti Michal Ďuriš, Martin Ševela, Ľuboš Kamenár, Pavel Horváth, Matúš Kozáčik a tréner Pavel Vrba.

V kabíne zabávač, na ihrisku vzor

Na dlhovlasého futbalistu, ktorý si zahral aj na olympijských hrách 2000 v Sydney, spomína tréner Pavel Vrba ako na človeka, ktorý nepokazil žiadnu zábavu.

„Čišo bol v mužstve veľmi obľúbený, okamžite zapadol do kolektívu. Nemal problém pracovať pre tím a na každej akcii ho bolo vidieť a počuť,“ spomína Vrba, ktorý doviedol Plzeň k trom českým titulom a pri tom druhom bol aj Čišovský.

Jeho slová potvrdzuje aj bývalý brankár Plzne a tréner českých brankárov na tohtoročnom EURO Matúš Kozáčik:

„Čišo bol veľký zabávač a veľmi pozitívny človek. Nikdy nestrácal zmysel pre humor. A takto si ho aj pamätám – vždy veselého a usmiateho..“

Po tom, čo vstúpil do veľkého futbalu v Humennom, zaujal Čišovský viacero ligových tímov. Následne zamieril do bratislavského Interu. Tam sa stretol s Martinom Ševelom, dnes trénerom a futbalovým expertom.

„Keď sa povie Marián Čišovský, spomeniem si na mladého, takmer 20-ročného chlapca z Humenného, ktorý prišiel do kabíny Interu, kde som už pôsobil. Všetky klubové víťazstvá a prehry sme prežívali spolu. Videli sme na ňom kvalitu.

Rýchlo sa medzi nás zaradil – nielen výkonnostne, v čom nás mnohých preskočil,“ spomína na Čišovského prvé bratislavské pôsobenie.

Marián Čišovský máva červenou čiapkou. Vľavo ho sprevádza kapitán Plzne Pavel Horváth.
Marián Čišovský máva červenou čiapkou. Vľavo ho sprevádza kapitán Plzne Pavel Horváth. (Autor: ČTK)

Do hlavného mesta sa pracovne vrátil ešte raz. Vtedy ako súčasť úspešného tímu Artmedie bránil gólom súpera spolu s brankárom Ľubošom Kamenárom.

„Veľmi mi uľahčil moje pôsobenie v Artmedii,“ skladá poctu bývalému spoluhráčovi Kamenár a dodáva: „Chytalo sa oveľa jednoduchšie, keď mal pred sebou človek reprezentačnú obranu, v ktorej bol aj Marián Čišovský. Aj vďaka nemu som mal menej práce, než iní brankári v lige.“

Nepríjemný v každej časti ihriska

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Keď bol rýchly, Čišovský sa hral na motorkára. Úsmev ho neopustil ani tesne pred smrťou