Kráľ futbalu navštívil aj Lučenec. Ubehlo 30 rokov od historickej návštevy

Brazílska futbalová hviezda Pelé.
Brazílska futbalová hviezda Pelé. (Autor: TASR/AP)
SITA|17. sep 2024 o 16:06

V dňoch 17.-18. septembra 1994 legendárny Pelé navštívil Lučenec, Prešov a Košice.

BRATISLAVA. Je to už 30 rokov, čo bol na Slovensku legendárny Pelé. V dňoch 17.-18. septembra 1994 sa uskutočnila historická návšteva brazílskeho futbalového kráľa pod Tatrami.

Bola to veľká sláva a celosvetová reklama, keď spolu s reprezentáciou legiend brazílskeho futbalu zavítal na Slovensko.

Davy ľudí im prejavovali nadšenie a eufóriu. Všetci boli zvedaví na najslávnejšiu futbalovú legendu tejto planéty aj hviezdami nabitú reprezentáciu Brazílie.

Pelého návšteva v roku 1994 bola najväčšia športovo-diplomatická udalosť v histórii Slovenska.

„Trvalo mi zhruba rok, kým som ho v New Yorku presvedčil na túto cestu aj pre to, že v Európe či na Balkáne vtedy zúrila vojna a Pelé sa veľmi bál.

Našťastie, v prospech jeho cesty rozhodlo naše vtedy už pevné a blízke priateľstvo. Inak by sa Pelého návšteva nikdy neuskutočnila,“ povedal pre agentúru SITA Joe Borbély, autor a manažér Pelého historickej návštevy Slovenska, blízky priateľ a poradca dnes už nebohého futbalového kráľa.

Počas dvoch dni hviezdni Brazílčania navštívili Lučenec, Prešov a Košice. V Prešove Pelého oficiálne prijal vtedajší prezident SR Michal Kováč, v Košiciach pred plným štadiónom Brazília zdolala Slovensko v historickom exhibičnom zápase futbalových legiend.

Góly strelili Juninho, Barbieri, Edú a Amaral. „Bola to veru mimoriadna svetová udalosť s veľkou reklamou pre našu celú krajinu. Neuveriteľná vec, že sa Pelého podarilo priviesť na Slovensko.

Osobne som vďačný osudu, že som mohol stretnúť futbalového kráľa. Boli to neopísateľné emócie a zážitok byť tak blízko k Pelému v priateľskej debate a atmosfére.

Dokonca mám aj veľmi cenný suvenír, brazílsky dres s Pelého podpisom,“ povedal Ján Kocian, kapitán slovenského výberu.

Pelého veľmi potešila atmosféra, ktorá sprevádzala jeho prítomnosť na Slovensku, čo pred piatimi rokmi potvrdil aj v exkluzívnom rozhovore pre agentúru SITA. Vyjadril sa vtedy dokonca, že na návštevu Slovenska nemohol zabudnúť.

„Zaujalo ma na nej veľa vecí. Napríklad to, že prakticky na každom kroku nás sprevádzala neskutočná eufória, nadšenie a veľký dav ľudí všetkých generácií.

Dojemné pre mňa bolo aj oficiálne prijatie prezidentom krajiny alebo veľké ovácie plného štadióna pred mojím čestným výkopom na zápase legiend Slovenska a Brazílie.

Keď prišlo na moju autogramiádu zhruba 5-tisíc ľudí, tiež ma to veľmi milo prekvapilo,“ povedal začiatkom júla 2019 Pelé, ktorý odišiel na večnosť 29. decembra 2022.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Kráľ futbalu navštívil aj Lučenec. Ubehlo 30 rokov od historickej návštevy