Päť minút som bol mŕtvy, spomína Eriksen. Návrat na EURO ozdobil gólom

Christian Eriksen v zápase Dánsko - Slovinsko na EURO 2024.
Fotogaléria (14)
Christian Eriksen v zápase Dánsko - Slovinsko na EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|16. jún 2024 o 20:40

Dánsky futbalista na EURO 2020 skolaboval.

Slovinsko
Slovinsko
EURO 2024
16.06.2024, Skupina C
1 - 1
0:1
Dánsko
Dánsko

STUTTGART. Pre niektorých je to jeden z najväčších comebackov v histórii futbalu. Hráč, ktorý pred troma rokmi na majstrovstvách Európy skolaboval a mnohí neverili, že sa vráti ešte k vrcholovému športu, hrá na EURO 2024.

A nielen to. Christian Eriksen strelil 1100 dní od momentu, ktorý vystrašil futbalový svet, gól na európskom šampionáte a poslal ním Dánsko do vedenia v zápase proti Slovinsku.

O tom, že jeho zásah napokon nemal prívlastok víťazný, rozhodol v 77. minúte Janža. Dánsko remizovalo so Slovinskom 1:1.

V otváracom zápase EURO 2020 medzi Dánskom a Fínskom Eriksen skolaboval. V tom čase kapitán talianskeho Interu Miláno spadol na trávnik bez cudzieho zavinenia.

Spoluhráči k nemu pribehli, no Dán nereagoval ani po príchode zdravotnej služby. Na ihrisku sa začal boj o jeho život.

Hráči, lavičky, aj zaplnené tribúny na Parken Stadium v Kodani sa začali za dánskeho futbalistu modliť, na ihrisko prišla aj hráčova manželka, ktorú utešovali kapitán Simon Kjaer i brankár Kasper Schmeichel.

Christian Eriksen oslavuje gól v zápase proti Slovinsku.
Christian Eriksen oslavuje gól v zápase proti Slovinsku. (Autor: TASR/AP)

Záchranári ho oživovali na ihrisku a približne po pätnástich minútach ho odniesli mimo hracej plochy a transportovali do nemocnice. 

"Päť minút som bol mŕtvy," spomínal s odstupom času Eriksen. Absolvoval viacero vyšetrení a voperovali mu kardiostimulátor, pre ktorý nemohol pokračovať v kariére v Interi Miláno (v Serie A nie je povolené hrať s kardiostimulátorom).

Eriksen sa preto presunul do Anglicka. Len 259 dní po tom, čo skolaboval, naskočil do zápasu anglickej Premier League medzi Brentfordom a Newcastlom United (0:2).

"Ak si odmyslíme výsledok, som šťastný muž,“ vravel vtedy. Z Brentfordu prestúpil do Manchestru United, zahral si za Dánsko na MS 2022 v Katare a na EURO 2024 dokonal návrat. 

Fotogaléria zo zápasu Slovinsko - Dánsko na EURO 2024 (skupina C)

Tabuľka skupiny C na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Päť minút som bol mŕtvy, spomína Eriksen. Návrat na EURO ozdobil gólom