EURO 2028 sa v Severnom Írsku konať nebude, britská vláda stopla financovanie štadióna v Belfaste

Trofej pre víťaza a logo EURO 2028.
Trofej pre víťaza a logo EURO 2028. (Autor: TASR via AP)
SITA|16. sep 2024 o 14:17

Dôvodom je dramatický nárast nákladov na prestavbu Casement Parku v Belfaste.

BRATISLAVA. Severné Írsko príde o právo na organizáciu niekoľkých zápasov futbalových majstrovstiev Európy v roku 2028.

Môže za rozhodnutie britskej vlády, ktorá v piatok oznámila, že neposkytne finančné prostriedky na prestavbu Casement Parku v Belfaste.

Tento štadión si Európska futbalová únia (UEFA) vybrala, aby sa na ňom uskutočnilo päť stretnutí ME 2028, no plány zhatili príliš vysoké náklady na rekonštrukciu odhadované na minimálne 400 miliónov libier.

UEFA minulý rok v októbri pridelila v súvislosti s ME 2028 usporiadateľské právo spoločnej kandidatúry Spojeného kráľovstva a Írska.

Belfast, hlavné mesto Severného Írska, bolo vybrané ako jedno z deviatich miest, v ktorých sa má konať turnaj s 24 reprezentačnými týmami.

Keďže Windsor Park, tradičný domov severoírskeho futbalu, nebol zvolený ako vhodné miesto pre svoju spoločnosť, organizátori vybrali opustený Casement Park, ktorý sa nevyužíva od roku 2013, a to pod podmienkou, že do roku 2028 prejde rozsiahlou rekonštrukciou.

Napriek tomu, že na štadión v Belfaste chceli prispieť aj Íri, britská vláda zastavila finančnú podporu.

Päť zápasov zo severoírskej metropoly tak budete musieť presunúť do iných dejísk v Anglicku, Škótsku, Walese a Írsku.

„Bolo to veľmi ťažké rozhodnutie, ale za zadaných okolností je to jediná cesta pred.

Odhadované náklady na výstavbu dramaticky vzrástli - zo 180 miliónov libier z októbra 2023 na terajších viac ako 400 miliónov libier. A existuje značné riziko, že by štadión nebol postavený včas.

Preto sme sa, žiaľ, rozhodli, že nie je vhodné, aby vláda Spojeného kráľovstva poskytla finančné prostriedky na prebudovanie Casement Parku pre usporiadanie zápasov ME 2028,“ uviedli v spoločnom liste minister pre Severné Írsko Hilary Benn a britská ministerka športu Lisa Nandyová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»EURO 2028 sa v Severnom Írsku konať nebude, britská vláda stopla financovanie štadióna v Belfaste