Rusko na súde neuspelo. Vylúčenie ruských národných aj klubových tímov platí

Rusko nezabojuje o MS vo futbale 2022 a prišlo aj o MS v hokeji 2022. Aké sú športové sanckie? (prehľad)
Rusko nezabojuje o MS vo futbale 2022 a prišlo aj o MS v hokeji 2022. Aké sú športové sanckie? (prehľad) (Autor: TASR/AP)
TASR, SITA|15. júl 2022 o 13:40 (aktualizované 15. júl 2022 o 17:15)

Športový arbitrážny súd potvrdil rozhodnutie futbalových organizácií.

LAUSANNE. Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne potvrdil v piatok vylúčenie ruských národných aj klubových tímov z medzinárodných súťaží.

Zamietol odvolanie Ruského futbalového zväzu (RFS) a štyroch klubov proti trestu, ktorý im udelili Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) i Európska futbalová únia (UEFA).

Ruských reprezentantov predtým vylúčili z baráže MS v Katare, ženy sa nemohli zúčastniť na prebiehajúcich ME v Anglicku.

Šampión Zenit Petrohrad sa nepredstaví v skupinovej fáze Ligy majstrov, FK Soči bude absentovať v 3. predkole LM, ktorého žreb sa uskutoční v pondelok.

Dištanc dostala ruská strana po tom, ako Rusi v závere februára rozpútali na území Ukrajiny vojnu a tá stále trvá.

"Porota na jednej strane považuje za nešťastné, že vojna na Ukrajine, za ktorú nemôžu ruské futbalové tímy, kluby či hráči, mala tak nepriaznivý vplyv na ruský futbal. Vo všeobecnosti však tieto kroky boli potrebné na zaistenie bezpečnej organizácie podujatí," uviedol CAS.

"Eskalácia vojny medzi Ruskom a Ukrajinou a reakcie verejnosti a vlád na celom svete vytvorili nepredvídané a bezprecedentné okolnosti, na ktoré museli FIFA a UEFA reagovať.

V rozhodovaní, že ruské tímy a kluby by sa nemali zúčastňovať súťaží pod ich záštitou, kým takéto okolnosti pretrvávajú, porota rozhodla, že obe strany konali v rámci úvahy, ktorú im udelili ich príslušné stanovy a predpisy," dodal v tlačovej správe.

Športový arbitrážny súd má vo svojej najbližšej agende aj ďalšie podnety týkajúce sa ruských športovcov a tímov z iných odvetví.

Väčšina riadiacich orgánov vylúčenie Rusov zdôvodňuje podobne ako UEFA a FIFA - zaistením bezpečnosti podujatí a ich účastníkov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Rusko na súde neuspelo. Vylúčenie ruských národných aj klubových tímov platí