Gruzínsko
Gruzínsko
EURO 2024
26.06.2024, Skupina F
2 - 0
1:0
Portugalsko
Portugalsko

Gruzínsko sa pokúsi o senzáciu. Proti bude partia okolo Ronalda

Georges Mikautadze oslavuje gól do siete Česka.
Georges Mikautadze oslavuje gól do siete Česka. (Autor: TASR/AP)
TASR|26. jún 2024 o 00:00

Portugalčania už v kvalifikácii potvrdili, že budú patriť k ašpirantom na titul.

GELSENKIRCHEN. Futbalisti Portugalska si už pred záverečným kolom skupinovej fázy EURO 2024 v Nemecku zaistili prvú priečku v F-skupine a postup do osemfinále.

V stredajšom zápase proti Gruzínsku tak môžu nechať odpočívať viaceré opory. Naopak, ich súper a debutant na finálovom turnaji ME by sa v prípade víťazstva mohol kvalifikovať medzi 16 najlepších.

Portugalčania už v kvalifikácii potvrdili, že na európskom šampionáte budú patriť k ašpirantom na titul.

Vyhrali všetkých 10 zápasov a inkasovali len dva góly, oba od slovenských futbalistov. Na ME zdolali Čechov 2:1 a Turecko 3:0.

Gruzínsko - Portugalsko

F-skupina, 3. kolo

Streda 26. júna, 18.00 h

/Veltins Arena, Gelsenkirchen/

Rozhodca: Sandro Schärer (Švaj.)

"Dali sme päť gólov v dvoch zápasoch, čo je dobrá vizitka, no ja by som chcel vyzdvihnúť defenzívnu prácu celého tímu.

V obrane pôsobíme konsolidovane, nepúšťame súperov do šancí a to nám dáva veľké šance v každom stretnutí bojovať o víťazstvo. Mužstvo je jednotné, sme jedna kamarátska partia.

Verím, že si toto nastavenie udržíme aj v zápase s Gruzínskom, ktoré podalo v prvých dvoch dueloch sympatické výkony. Ukázalo, že má vo svojom strede technických hráčov," uviedol brankár Diogo Costa.

Gruzínci sú v tabuľke na štvrtom mieste so ziskom jedného bodu a s horším skóre ako Česi. Ak chcú postúpiť do osemfinále, musia Portugalcov zdolať.

"Keď nám do skupiny vyžrebovali Portugalsko, môj syn bol nadšený. Myslím si, že je najväčší fanúšik Cristiana Ronalda na svete. Ja som až tak rád nebol, pretože Portugalsko považujem za jedno z najlepších mužstiev na svete.

Pokúsime sa o nemožné, no bez ohľadu na výsledok už teraz sme dokázali, že vieme hrať futbal," povedal Francúz Willy Sagnol, ktorý prevzal kormidlo gruzínskej reprezentácie po Slovákovi Vladimírovi Weissovi a dokázal s ním postúpiť na prvý veľký turnaj.

Veľkou oporou Gruzíncov je brankár Giorgi Mamardašvili, ktorý najmä proti Čechom držal svoj tím nad vodou.

"Získali sme historický bod, ktorý nám môže dodať sebavedomie. Vieme, o čo hráme. Portugalci sú obrovskí favoriti, ale my môžeme našim fanúšikom sľúbiť, že pôjdeme nadoraz a uvidíme, čo sa stane," povedal Mamardašvili.

Predpokladané zostavy

Gruzínsko: Mamardašvili - Kverkvelia, Kašia, Dvali - Kakabadze - Kočorašvili, Mekvabišvili, Čakvetadze, Citaišvili - Mikautadze, Kvaracchelija

Portugalsko: Costa - Semedo, Silva, Inacio, Dalot - R. Neves, Nunes - Conceicao, Felix, Jota - Ramos

Tabuľka skupiny F na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Gruzínsko sa pokúsi o senzáciu. Proti bude partia okolo Ronalda