Žreb kvalifikácie EURO 2024: Slováci môžu skončiť v skupine smrti aj snov

Francesco Calzona, taliansky tréner slovenskej futbalovej reprezentácie.

Žreb kvalifikácie EURO 2024: Slováci môžu skončiť v skupine smrti aj snov

Francesco Calzona, taliansky tréner slovenskej futbalovej reprezentácie. (Autor: TASR - Jaroslav Novák)
Francesco Calzona, taliansky tréner slovenskej futbalovej reprezentácie.
Francesco Calzona, taliansky tréner slovenskej futbalovej reprezentácie. (Autor: TASR - Jaroslav Novák)

V nedeľu žrebujú kvalifikáciu na ME vo futbale 2024.

FRANKFURT, BRATISLAVA. Bude sa hrať na desiatich štadiónoch v desiatich nemeckých mestách od 14. júna do 14. júla 2024. Na futbalovom EURO 2024 sa predstaví 24 tímov.

Istú účasť má zatiaľ hostiteľ turnaja Nemecko, traja účastníci vzídu z budúcoročnej Ligy národov a 20 tímov získa miestenku na šampionát v kvalifikácii, ktorú vyžrebujú v nedeľu 9. októbra vo Frankfurte.

V osudí žrebu bude 53 tímov, medzi nimi aj Slovensko, ktoré vytiahnu až z piateho koša.

Pre slovenských futbalistov to znamená potenciálne náročnú skupinu, ale alternatív je veľa. Od skupiny snov až po takzvanú skupinu smrti.

Reportéri Sportnetu sa pozreli na to, ako by mohol dopadnúť žreb pre Slovákov, ak by im v nedeľu prialo šťastie alebo naopak.

Rozdelenie do košov

1. kôš: Holandsko*, Chorvátsko*, Španielsko*, Taliansko*, Portugalsko, Belgicko, Dánsko, Maďarsko, Švajčiarsko, Poľsko

2. kôš: Francúzsko, Rakúsko, Česko, Anglicko, Wales, Izrael, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Škótsko, Fínsko

3. kôš: Ukrajina, Island, Nórsko, Slovinsko, Írsko, Albánsko, Čierna Hora, Rumunsko, Švédsko, Arménsko

4. kôš: Gruzínsko, Grécko, Turecko, Kazachstan, Luxembursko, Azerbajdžan, Kosovo, Bulharsko, Faerské ostrovy, Severné Macedónsko

5. kôš: Slovensko, Severné Írsko, Cyprus, Bielorusko, Litva, Gibraltár, Estónsko, Lotyšsko, Moldavsko, Malta

6. kôš: Andorra, San Maríno, Lichtenštajnsko

* - štyria víťazi A-divízie Ligy národov budú nasadení do 5-členných skupín (7 skupín bude po päť tímov, 3 skupiny po šesť)

Boris Vanya

Krutý žreb: Španielsko, Anglicko, Nórsko, Turecko, Slovensko

Tak to by bola skutočná výzva. Ak už nič iné, Slovenský futbalový zväz by mal aspoň garantované solídne tržby zo vstupného. So Španielmi sa Slovensko stretlo v súťažných zápasoch viackrát.

Pamätáme si ešte, ako to dopadlo naposledy na EURO 2020. Martin Dúbravka síce v úvode chytil Moratovi penaltu, ale potom sa postaral o smoliarsky moment, ktorý dodnes boduje v rebríčkoch najbizarnejších vlastných gólov. Konečný výsledok - 0:5.

Áno, pamätáme si aj senzačné víťazstvo 2:1 v kvalifikácii EURO 2016, ale takéto zázraky sa dejú raz za desať rokov a kvalifikácia EURO 2024 ešte nespadá do tohto časového úseku.

Aj s Anglickom má slovenská reprezentácia relatívne čerstvú skúsenosť - v kvalifikácii MS 2018 prehrala s ním doma (0:1), aj vonku (1:2). Nórsko má Erlinga Haalanda, ale nie je to tím jedného muža. A pozícia Turecka vo štvrtom koši nezodpovedá realite, hoci Turci sa dokážu blysnúť (v kvalifikácii MS 2022 zdolali doma Holanďanov aj Nórov), ale aj vybuchnúť (naposledy 1:2 na Faerských ostrovoch).

Prijateľný žreb: Švajčiarsko, Izrael, Slovinsko, Faerské ostrovy, Slovensko

So Švajčiarmi sa ešte Slováci v žiadnej kvalifikácii nestretli, ale pri výbere z prvého koša resp. kvarteta víťazov skupín A-divízie Ligy národov by to bol jeden z najprijateľnejších súperov. S Izraelom Slovensko v Lige národov pred dvoma rokmi získalo síce iba bod, ale zbabralo oba zápasy a mohlo z tejto konfrontácie vyjsť oveľa pozitívnejšie.

Slovinci sú už priam tradičným kvalifikačným súperom, zápasy proti nim bývajú vyrovnané a určite sa v nich dá veľa získať, ale aj stratiť.

Hoci Faerčania dokážu byť najmä doma nepríjemní - ak slovenských futbalistov nezamknú v deň zápasu v hoteli, mali by tam bodovať.

Ideálny žreb: Maďarsko, Rakúsko, Albánsko, Luxembursko, Slovensko

Mária Terézia by sa iste potešila... Súboj proti Maďarsku by výrazne ovplyvnili emócie. Nikto netvrdí, že by Slováci zdolali Maďarov dvakrát, ako v kvalifikácii EURO 2020, ale určite je v ich možnostiach v oboch zápasoch bodovať. Rakúšania vyhrali tento rok z ôsmich zápasov jediný (3:0 v Chorvátsku). Majú Davida Alabu, ale v žiadnom prípade nepôsobia ako neprekonateľná prekážka. Albánci a Luxemburčania by nehrali o postup, ale určite by sa postarali o nejaké prekvapenie.

Daniel Dedina

Krutý žreb: Portugalsko, Francúzsko, Nórsko, Turecko, Slovensko

Väčšina súperov z prvého koša predstavuje absolútnu extratriedu. Portugalsko k nim patrí. Disponuje extrémnou kreativitou, dokáže si poradiť aj so sformovanou obranou súpera. Hovoriť by o tom vedeli Česi, ktorí tímu s kapitánom Ronaldom podľahli prednedávnom v Prahe 0:4.

Hoci sa úradujúci majstri sveta Francúzi nachádzajú až v druhom koši a aktuálne nemajú za sebou najlepšie výsledky, niet pochýb o tom, že ich reprezentačný tím patrí medzi najlepšie na starom kontinente. Francúzi dokážu hrať extrémne rýchlo.

Nórsky futbal ide po neúspešných rokoch hore. Presvedčilo sa o tom aj Slovensko, v marcovom prípravnom stretnutí v Osle podľahlo tomuto súperovi 0:2 a herne si príliš neškrtlo. Za Nórov skórovali obe ich najväčšie hviezdy, Haaland a Ödegaard.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Žreb kvalifikácie EURO 2024: Slováci môžu skončiť v skupine smrti aj snov