Maďarsko
Maďarsko
EURO 2024
15.06.2024, Skupina A
1 - 3
0:1
Švajčiarsko
Švajčiarsko

Maďari zakončili zápas obrovskou chybou, dôležité víťazstvo na ME dosiahli Švajčiari

Švajčiarsky útočník Kwadwo Duah a jeho gesto po góle do siete Maďarska.
Fotogaléria (24)
Švajčiarsky útočník Kwadwo Duah a jeho gesto po góle do siete Maďarska. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|15. jún 2024 o 16:55 (aktualizované 15. jún 2024 o 18:00)

Futbalisti Švajčiarska dnes zdolali Maďarsko v zápase skupiny A na EURO 2024, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

EURO 2024 - skupina A

Maďarsko - Švajčiarsko 1:3 (0:2)

Góly: 66. Varga - 12. Duah, 45. Aebischer, 90.+3 Embolo

ŽK: Szalai, Fiola - Widmer, Freuler, Yakin (tréner)

Rozhodovali: Vinčič - Klančnik, Kovačič (všetci Slov.), 41 676 divákov.

Maďarsko: Gulácsi - Lang (46. Bolla), Orbán, Szalai (79. Dárdai) - Fiola, Á. Nagy (67. Kleinheisler), Schäfer, Kerkez (79. Ádám) - Sallai, Szoboszlai - Varga

Švajčiarsko: Sommer - Schär, Akanji, Rodriguez - Widmer (68. Stergiou), Xhaka, Freuler (86. Sierro), Ndoye (86. Rieder) - Aebischer, Vargas (74. Embolo) - Duah (68. Amdouni)

KOLÍN NAD RÝNOM. Futbalisti Švajčiarska úspešne vstúpili do bojov na EURO 2024. Vo svojom prvom zápase zdolali Maďarsko 3:1.

Ústrednou postavou švajčiarskeho tímu bol Michel Aebischer. Stredopoliar Bologne prihral v 12. minúte na prvý gól Kwadwovi Duahovi a na konci prvého polčasu zvýšil technickou strelou náskok Helvétov.

Zlepšený druhopolčasový výkon nestačil Maďarom na bodový zisk. Barnabás Varga síce znížil, ale posledné slovo patrilo striedajúcemu Breelovi Embolovi.

Na ME vo futbale je tak dohrané prvé kolo zápasov v skupine A. Na prvom mieste sú Nemci, ktorí majú lepšie skóre po výhre nad Škótskom 5:1.

V druhom kole sa v stredu 19. júna stretnú Nemci s Maďarmi (18.00) a Škóti so Švajčiarmi (21.00). Z každej skupiny postúpia do osemfinále prvé dvaja a štyria najlepší v šesťčlennej tabuľke tretích tímov.

Tabuľka skupiny A na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Maďarsko - Švajčiarsko na EURO 2024

I. polčas

Hráči oboch mužstiev začali zostra, na trávniku nechýbali početné osobné súboje. Švajčiari v 12. minúte predviedli aj futbalový kumšt a hneď z prvej strely na bránku otvorili skóre.

Aebischerova kolmica "mala oči" a Duah zasa presnú mušku po tom, ako sa ocitol za chrbtom súperových obrancov a zoči-voči Gulácsimu - 0:1.

Fotogaléria zo zápasu Maďarsko - Švajčiarsko na EURO 2024 (skupina A)

Na jeho prvý reprezentačný gól mohol nadviazať o sedem minút neskôr Vargas, ktorý zachytil loptu po nepresnej rozohrávke Szalaia, v gólovej šanci však trafil iba do ramena maďarského brankára.

Maďari pôsobili kŕčovitým dojmom a smerom dopredu toho veľa nevymysleli. Výnimkou bola hlavička Orbána v závere prvého polčasu.

Maďarský stopér sa po centrovanej lopte ocitol osamotený hlboko v pokutovom území, ale nesadla mu dobre na hlavu a tak skončila len v náručí Sommera.

Švajčiari napokon išli do kabín s dvojgólovým náskokom. Obrancovia dopriali dostatok priestoru na zakončenie spoza šestnástky Aebischerovi, ktorý loptu zakrútil k ľavej žrdi. Brankár sa naťahoval márne - 0:2.

II. polčas

Hlad Švajčiarov po útočení neutíchol ani po prestávke. Xhaka sa po spätnej prihrávke dostal k strele, Gulácsi vyrazil loptu na roh. Maďarská defenzíva kopila chyby a ani útočné opory nemali svoj deň.

V 63. minúte sa ocitol v stopercentnej príležitosti Varga, ale hlavičkoval vedľa bránky. Švajčiari toto varovanie nezobrali vážne.

Útočník Ferencvárosu o tri minúty neskôr svoje zaváhanie odčinil, keď zužitkoval lahôdkový center Szoboszlaia a zblízka prekonal Sommera - 1:2.

Maďari ožili, vycítili šancu na vyrovnanie, ktorú ich tréner ešte podporil ofenzívnymi striedaniami. Hra vabank im však napokon nevyšla. V závere ich najskôr podržal Gulácsi, ktorý reflexívne vyrazil Xhakovu hlavičku.

Posledné slovo patrilo Embolovi, ktorý v nadstavenom čase potrestal obrovskú chybu obrancu Orbána a definitívne otupil snahu súpera.

Hlasy po zápase:

/zdroj: DPA, nezmetisport.hu/:

Granit Xhaka, kapitán Švajčiarska: "Bolo nesmierne dôležité začať turnaj víťazstvom. V prvom polčase sme súpera do ničoho nepustili. Dali sme dva góly, ktorými sme položili základ víťazstva. Maďari po prestávke hrýzli, ale naše víťazstvo je zaslúžené."

Barnabás Varga, autor gólu Maďarska: "Prvý polčas nebol dobrý, ľahko nás prevýšili. Cez polčas sme sa snažili pozbierať, druhá 45-minútovka vyzerala lepšie. Mali sme šance, myslím si, že na tom musíme stavať. V závere sme zariskovali, nevyšlo nám to, ale aspoň sme sa o to pokúsili."

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Maďari zakončili zápas obrovskou chybou, dôležité víťazstvo na ME dosiahli Švajčiari