Najskôr sa báli o život spoluhráča, potom postúpili do Premier League

Futbalisti Lutonu Town prvýkrát postúpili do Premier League.
Futbalisti Lutonu Town prvýkrát postúpili do Premier League. (Autor: TASR/AP)
TASR|27. máj 2023 o 22:30

Lutton si naposledy zahral medzi elitou v roku 1992.

Zápas o postup do Premier League

Coventry City - Luton Town 1:1 pp (1:1, 0:1), 5:6 v rozstrele z 11 m

Góly: 66. Hamer - 23. Clark

LONDÝN. Futbalisti Lutonu Town sa prvýkrát predstavia v Premier League. Účasť si vybojovali triumfom vo finále play off Championship v londýnskom Wembley nad Coventry City 6:5 v jedenástkovom rozstrele.

V riadnom hracom čase i po predĺžení skončil zápas 1:1. Luton v menoslove nováčikov PL doplnil dvojicu Burnley a Sheffield United, ktorá postúpila priamo.

Kapitán Lutonu Tom Lockyer musel opustiť ihrisko už po desiatich minútach, keď skolaboval bez cudzieho zavinenia a museli ho previezť do nemocnice.

Podľa funkcionárov klubu bol však pri prevoze pri vedomí a komunikoval. Na sociálnych sieťach sa objavila aj fotografia, ako sa teší z postupu.

Jeho spoluhráči sa ujali vedenia v 23. minúte zásluhou Jordana Clarka, no v druhom polčase vyrovnal holandský stredopoliar Gustavo Hamer.

Keďže gól už nepadol, prišiel na rad rozstrel z bieleho bodu. V ňom premenil Luton všetkých šesť pokusov, jediný neúspešný exekútor bol v šiestej sérii obranca Fankaty Dabo z Coventry. Rozhodujúci zásah Lutonu dal Dan Potts.

Luton vypadol do druhej ligy v roku 1992, v poslednej sezóne pred založením Premier League. Ešte pred piatimi rokmi pôsobil spolu s Coventry až vo štvrtej najvyššej súťaži, ale teraz sa môže tešiť z postupu medzi elitu.

V tejto sezóne obsadil v tabuľke Championship tretiu priečku a v semifinále play-off potom vyradil v dvojzápase Sunderland (1:2 vonku a 2:0 doma).

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Najskôr sa báli o život spoluhráča, potom postúpili do Premier League