Rozdelil fanúšikov. Bývalý hráč Sparty si vraj sfalšoval meno aj vek

Guélor Kanga (vľavo) v drese Crvena Zvezda Belehrad.
Guélor Kanga (vľavo) v drese Crvena Zvezda Belehrad. (Autor: TASR/AP)
Jerguš Radačovský|1. máj 2021 o 17:33

Reprezentant Gabonu čelí veľkému obvineniu.

BRATISLAVA. Bývalý futbalista Sparty Praha Guélor Kanga má veľký problém. Reprezentant Gabonu zrejme nie je tým, za koho sa vydáva.

Futbalový zväz DR Kongo vraj má dôkazy o jeho skutočnej identite, ktorá sa nezhoduje s tou známou.

Informáciu zverejnil aj český weby ruik.cz, ktorý sa odvoláva na African Sport Today.

Kongo sa ozvalo po prehre

Kanga pôsobil v Sparte v rokoch 2018 až 2020. Za český klub odohral 81 súťažných zápasov, v ktorých strelil slušných 31 gólov a pridal 16 asistencií.

V lete 2020 odišiel do srbského klubu Crvena Zvezda Belehrad, kde pôsobil aj pred angažmánom v Sparte.

Je pevnou súčasťou národného tímu Gabonu, za ktorý odohral 47 zápasov a strelil v nich dva góly.

A jeho Gabon odohral odohral na konci marca zápas kvalifikácie na Africký pohár národov práve proti DR Kongo, ktoré zdolal jasne 3:0. Kanga odohral celý zápas.

Futbalista by mal mať skutočný pôvod práve v Kongu. Tamojší futbalový zväz už podal žalobu na Gabon, ktorému hrozí vylúčenie z kvalifikácie.

Kanga má teraz podľa oficiálnych dokumentov 30 rokov, ale podľa zistení konžskej federácie by mal byť o päť rokov starší.

Vraj sa mal narodiť v roku 1985 v Kongu pod menom Kiaku-Kiaku Kianga. Celú identitu si mal zmeniť v čase, keď sa stal občanom Gabonu.

Oficiálny vek sa odvíja od dátumu, ktorý uviedol pri svojom krste. Meno Kanga prevzal po nevlastnom otcovi, píše ruik.cz.

Šéf Sparty: Je to bizarný príbeh

"Je to bizarný príbeh. Spojenie Sparty s Kangom bolo ukončené, takže v tejto chvíli pre nás táto informácia neznamená viac ako len nejaké pobavenie," povedal pre irozhlas.cz šéf Sparty Ondřej Kasík.

Kanga v Sparte rozdelil fanúšikov na dva tábory. Jedna časť ho chválila, druhá nebola spokojná s jeho sebeckou hrou a svojským vystupovaním.

Po odchode z Česka sa v Crvenej Zvezde opäť preukázal pod totožnosťou ako Guélor Kanga.

Guélor Kanga v drese AC Sparta Praha.
Guélor Kanga v drese AC Sparta Praha. (Autor: Twitter AC Sparta Prague)

"Naši právnici sa touto vecou chvíľu zaoberali a budú sa tým ešte zaoberať do hĺbky. Teraz je otázne, či by bolo možné žiadať prípadnú kompenzáciu ako ujmu za spôsobenú škodu," dodal Kasík.

Preukázať Kangovi vinu bude takmer nemožné. Nejde však o jediný prípad afrického futbalistu, pri ktorom je nejasná presná totožnosť.

Podobnému podozreniu čelili napríklad Gambijčan Bakery Jatta z Hamburgu či opora Stuttgartu Silas Wamangituka z DR Kongo.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Rozdelil fanúšikov. Bývalý hráč Sparty si vraj sfalšoval meno aj vek