Prokuratúra vypočúvala šéfa FIFA. Je Infantino namočený v korupcii?

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino.
Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino. (Autor: TASR/AP)
SITA|11. jan 2023 o 15:51

Údajne sa stýkal s prokurátorom, ktorý vyšetroval korupciu vo FIFA.

ŽENEVA. Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino v utorok vypovedal pred švajčiarskou prokuratúrou.

Stalo sa tak v súvislosti s tajnými stretnutiami hlavy svetového futbalu s niekdajším švajčiarskym generálnym prokurátorom Michaelom Lauberom, ktorý vyšetroval korupciu vo FIFA.

Súčasťou utorkového výsluchu boli dvaja prokurátori - Hans Maurer a Ulrich Weder. "Dĺžku. rozsah a účel výsluchu nekomentujem," uviedol pre AP Maurer. FIFA odmietla podať informácie o utorkovom výsluchu svojho prezidenta.

Infantino sa údajne s Lauberom stýkal v rokoch 2016 a 2017, teda tesne po tom, ako Švajčiar na poste prezidenta FIFA nahradil Seppa Blattera. V tom čase prebiehalo vyšetrovanie možného rozsiahleho korupčného správania vo federácii.

Keď v roku 2018 médiá prvýkrát informovali o týchto schôdzkach, Infantino sa bránil tvrdením, že šlo o rutinné stretnutia a neposkytol o nich detaily. Laubera potom odvolali z funkcie, keďže bránil príslušným úradom pri tom, ako sa snažili získať informácie o uvedených rokovaniach.

Spomenutý proces prebieha od roku 2020, Mauer s Wederom dohliadajú na vyšetrovanie od decembra 2021. Šéf FIFA je podozrivý zo zneužitia verejnej funkcie a prezradenia úradného tajomstva. Výsluch Infantina sa uskutočnil necelý mesiac po skončení MS 2022 v Katare.

Už 16. marca sa v africkej Rwande uskutočnia ďalšie voľby prezidenta FIFA a Infantino sa opäť uchádza o dôveru, pričom nemá protikandidáta. Federáciu tak pravdepodobne povedie aj počas nasledujúcich štyroch rokov.

Gianni Infantino je prezidentom FIFA od februára 2016. O tento post sa pôvodne uchádzal aj vtedajší prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini, ktorý bol vtedy Infantinov šéf.

Platini však čelil spolu s Blatterom obvineniu vo veci zneužitia finančných prostriedkov FIFA. Súd oboch vlani oslobodil po takmer sedemročnom procese.

Keďže Francúz napokon nemohol kandidovať na post hlavy FIFA, UEFA do volieb "poslala" Infantina a ten vedie svetový futbal doteraz.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Prokuratúra vypočúvala šéfa FIFA. Je Infantino namočený v korupcii?