Southgate urobil nečakané zmeny, na EURO nepocestujú hviezdy ako Maguire či Grealish

Obranca Harry Maguire v drese anglickej reprezentácie.
Obranca Harry Maguire v drese anglickej reprezentácie. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, REUTERS|6. jún 2024 o 17:47 (aktualizované 6. jún 2024 o 21:14)

Angličania v piatok zavŕšia prípravu zápasom proti Islandu.

LONDÝN. Tréner Anglicka Gareth Southgate zverejnil záverečnú nomináciu na EURO 2024.

Po vyradení dvoch stredopoliarov Jamesa Maddisona a Curtisa Jonesa nepocestujú s tímom ani niekdajší kapitán Harry Maguire či krídelník Manchestru City Jack Grealish.

Ďalšími vyradenými hráčmi sú brankár James Trafford a obrancovia Jarell Quansah a Jarrad Branthwaite. Informáciu priniesol web The Athletic.

„Som zdrvený, že som nebol vybraný. Napriek všetkej snahe sa mi nepodarilo prekonať zranenie lýtka. Možno som na seba príliš tlačil, aby som to skúsil,“ napísal obranca Manchestru United Maguire na sociálnu siet X.

"Reprezentovať Anglicko je pre mňa najväčšia česť. Znamená to pre mňa všetko.

Ak nemôžem pomôcť tímu ako hráč, budem ho podporovať ako fanúšik spolu so zvyškom krajiny. Choďte a vyhrajte to, chlapci," pokračoval Maguire, ktorý má na konte 63 reprezentačných štartov a sedem gólov za Anglicko.

Maddison: Rozhodnutie rešpektujem

Stredopoliar Tottenhamu Maddison, ktorý má na konte sedem štartov, sa pridal k Maguirovým slovám.

„Som viac ako zničený. Celý týždeň som dobre trénoval a tvrdo pracoval, ale ak mám byť k sebe úprimný, moja forma za Spurs pri návrate po zranení v druhej polovici sezóny pravdepodobne nebola na úrovni, ktorú som si stanovil, čo viedlo Garetha k môjmu vyradeniu," uviedol Maddison na sociálnych sieťach.

"Stále som si myslel, že v 26-člennom tíme bude pre mňa miesto, pretože si myslím, že prinášam niečo iné a bol som oporou v celej tejto kvalifikácii na EURO 2024 v Nemecku.

Ale manažér urobil rozhodnutie a ja to musím rešpektovať. Nepochybujem o tom, že sa vrátim,“ dodal Maddison.

Maddison z Tottenhamu má na svojom konte sedem štartov za Anglicko, zatiaľ čo Jones si na svoj prvý štart v seniorskom tíme ešte musí počkať.

James Maddison.
James Maddison. (Autor: REUTERS)

Southgate: Všetci hráči si mysleli, že tam majú byť

Podľa Southgatea reagovali všetci futbalisti na výslednú nomináciu s pochopením.

"Samozrejme, všetci hráči si budú myslieť, že by tam mali byť, a práve preto patria k najlepším. Majú tak nastavené sebavedomie a myslenie.

Faktom však je, že máme niekoľko hráčov, ktorí hrali v lige počas celej sezóny mimoriadne dobre.

Mali sme taký pocit, že niektorí mali lepšiu sezónu obzvlášť v uplynulých šiestich mesiacoch," odôvodnil výber anglický kouč.

Najmladším je talent Manchestru United

Na úkor opomenutých hráčov je v nominácii napríklad najmladší Kobbie Mainoo z Manchestru United. Devätnásťročný stredopoliar je najmladší člen tímu.

Spolu s ním ide na ME aj Adam Wharton z Crystal Palace, ktorý mal v pondelok reprezentačnú premiéru a nastúpil v 62. minúte.

Len tretí zápas v národnom tíme absolvoval proti Balkáncom ďalší stredopoliar Eberechi Eze z Crystal Palace a aj on figuruje v záverečnej nominácii.

Angličanov čaká v piatok záverečné prípravné stretnutie proti Islandu. Na ME sú v C-skupine, kde si zahrajú postupne so Srbskom (16. júna), Dánskom (20. júna) a účinkovanie v skupine uzavrú duelom so Slovinskom (25. júna).

Nominácia Anglicka na EURO 2024

Brankári: Dean Henderson (Crystal Palace), Jordan Pickford (Everton), Aaron Ramsdale (Arsenal)

Obrancovia: Lewis Dunk (Brighton), Joe Gomez (Liverpool), Marc Guehi (Crystal Palace), Ezri Konsa (Aston Villa), Luke Shaw (Manchester United), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Newcastle United), Kyle Walker (Manchester City)

Stredopoliari: Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Conor Gallagher (Chelsea), Kobbie Mainoo (Manchester United), Declan Rice (Arsenal), Adam Wharton (Crystal Palace), Jude Bellingham (Real Madrid), Eberechi Eze (Crystal Palace), Phil Foden (Manchester City), Jarrod Bowen (West Ham), Cole Palmer (Chelsea), Bukayo Saka (Arsenal)

Útočníci: Harry Kane (Bayern Mníchov), Anthony Gordon (Newcastle), Ivan Toney (Brentford), Ollie Watkins (Aston Villa)

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Southgate urobil nečakané zmeny, na EURO nepocestujú hviezdy ako Maguire či Grealish