Šok pre Brazíliu na úvod turnaja. Pokračuje v katastrofálnych výsledkoch

Reakcie po zápase Brazília - Kostarika na Copa América 2024.
Reakcie po zápase Brazília - Kostarika na Copa América 2024. (Autor: TASR/AP)
REUTERS|25. jún 2024 o 07:23

V druhom zápase uspela Kolumbia aj vďaka Jamesovi Rodriguezovi.

LOS ANGELES. Brazília nevyužila niekoľko šancí a po pondelňajšom úvodnom zápase skupiny D Copa America v Los Angeles, v ktorom s Kostarikou remizovala 0:0, pykala za nedostatok kvality v záverečnej tretine.

Brazília, ktorá sa na Copa America dostala po sérii zlých výsledkov v posledných mesiacoch, dominovala v držaní lopty, ale chýbala jej presnosť pred bránkou, keď z 19 striel na bránku vystrelila len trikrát.

"Teraz ide o to, aby sme boli k sebe úprimní, vytvárali alternatívy na vytváranie šancí, skórovali, výsledky sú v tejto súťaži dôležité, body ponechané na začiatku môžu skomplikovať situáciu na konci," povedal obranca Brazílie Marquinhos.

Frustrovala ich rozhodná päťčlenná kostarická obrana, ktorá sa snažila súpera zadržať a pripraviť ho o priestor. Táto stratégia sa vyplatila, aj keď zverenci Gustava Alfaroa sa občas vozili po šťastí.

Ako Bruce Willis

Alfaro povedal, že Kostarika bola odpísaná ešte pred začiatkom zápasu.

"Boli sme ako Bruce Willis vo filme "Šiesty zmysel", kde jediný, kto nevedel, že je mŕtvy, bol on, však?" povedal prostredníctvom tlmočníka.

"No v našom prípade si všetci mysleli, že sme mŕtvi ešte pred začiatkom filmu."

Rafinha mal hneď na začiatku výbornú príležitosť na skórovanie po tom, ako si nabehol na dlhú loptu od Rodryga, ale kostarický brankár Patrick Sequeira rýchlo vybehol z čiary a nebezpečenstvo zlikvidoval.

Brazília si myslela, že v 30. minúte dosiahla prelomový gól, keď Rodrygo zahral voľný kop na Marquinhosa, ktorý loptu napálil k vzdialenejšej žrdi, ale po dlhom zdržaní VAR gól nebol uznaný pre ofsajd.

Po prestávke pokračovala jednosmerná prevádzka a Lucas Paqueta v 63. minúte trafil z diaľky brvno, potom jedovatý úder Guilhermeho Aranu zneškodnil Sequeira.

Štatistická dominancia

Tréner Dorival Junior v 70. minúte vystriedal mladíkov Endricka a Savia, keďže Brazília zúfalo hľadala víťaza, ale Paqueta v posledných 10 minútach dvakrát vystrelil vedľa, keďže deväťnásobní majstri nedokázali prelomiť nerozhodný stav.

"Odohrali sme skvelý zápas, bojovali sme až do konca, sám som mal tri šance, boli sme frustrovaní, že sme nevyhrali, ale odchádzali sme so sebavedomím, bojovali sme," povedal Paqueta.

"Hrali sme svoju hru, musíme zlepšiť zakončenie, najmä ja a ostatní hráči, aby sme mohli vyhrávať."

Najlepší brazílsky strelec všetkých čias Neymar, ktorého vyradilo z hry zranenie predného skríženého väzu, sa pri pohľade z tribúny tváril skľúčene.

Kostarika, ktorá s Brazíliou trikrát prehrala na majstrovstvách sveta a ešte dvakrát v predchádzajúcich stretnutiach Copa America, mala počas pondelkového zápasu len dve strely, pričom ani jedna nemierila na bránku, ale udržala sa a získala cenný bod, ktorý sa môže ukázať ako dôležitý v jej kampani v Spojených štátoch.

Kolumbia s prvou výhrou

James Rodriguez v pondelok vyvolal spomienky na svoj prelomový výkon na majstrovstvách sveta 2014, keď kolumbijský záložník pripravil oba góly pri víťazstve svojho tímu nad Paraguajom 2:1 v úvodnom zápase Copa America.

Tridsaťdvaročný hráč vyhral pred desiatimi rokmi v Brazílii Zlatú kopačku a jeho gól z voleja proti Uruguaju v 16. kole sa stále považuje za jeden z najlepších gólov na majstrovstvách sveta, ale jeho kariéra v posledných rokoch klesá.

Po pôsobení v Reale Madrid a Bayerne Mníchov prestúpil Rodriguez minulý rok do brazílskeho Sao Paula, ktoré sa stalo jeho štvrtým klubom v priebehu niekoľkých sezón.

V sezóne 2020/2021 pôsobil v Evertone, potom bol predaný do katarského Al-Rayyanu a následne prestúpil do Olympiakosu na voľný prestup.

Kapitán Kolumbie však bol rozdielovým hráčom v pondelkovom zápase skupiny D v texaskom Houstone a bol vyhlásený za muža zápasu.

Dostal standing ovation

"Som veľmi šťastný, je dôležité, že sme dnes začali dobre proti takému ťažkému súperovi, akým je Paraguaj," povedal Rodriguez pre Caracol Gol.

"V druhom polčase sme si mohli počínať lepšie, ale veci sa lepšie korigujú, keď tím vyhráva, tak je to oveľa jednoduchšie."

Viac ako 60 000 kolumbijských fanúšikov na houstonskom štadióne NRG Stadium venovalo Rodriguezovi standing ovation, keď v nadstavenom čase opúšťal ihrisko po výkone, vďaka ktorému dúfajú, že po 23 rokoch čakania opäť zdvihnú nad hlavu kontinentálnu trofej.

"Je to krásne, veľmi nás podporujú. Máme pred sebou dlhú cestu na tejto Copa America a berieme to jeden zápas po druhom," dodal Rodriguez.

Kolumbia sa najbližšie stretne v piatok s Kostarikou a o štyri dni neskôr nastúpi proti Brazílii.

Copa América 2024 - skupina D


Kolumbia - Paraguaj 2:1 (2:0)

Góly: 32. Munoz, 42. Lerma - 69. Enciso

Brazília - Kostarika 0:0

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Šok pre Brazíliu na úvod turnaja. Pokračuje v katastrofálnych výsledkoch