Bol Škrtel vylúčený správne? Komisia rozhodcov poskytla stanovisko

Momentka zo zápasu Spartak Trnava - Slovan Bratislava.
Momentka zo zápasu Spartak Trnava - Slovan Bratislava. (Autor: TASR)
Sportnet|7. apr 2022 o 19:15

Ružbarský vysvetľuje, prečo Škrtel dostal červenú kartu.

BRATISLAVA. Červená karta pre trnavského stopéra a bývalého kapitána slovenskej reprezentácie Martina Škrtela bola najdiskutovanejšou témou týždňa.

Podľa fanúšikov nebol faul na Vladimíra Weissa mladšieho v derby medzi Trnavou a Slovanom na vylúčenie.

Rozhodca Filip Glova ju navyše ukázal až po bezmála dvoch minútach, čo zaskočilo aktérov na hracej ploche aj divákov na tribúnach a pred televízormi.

Vo štvrtok sa nielen udelenou červenou kartou zaoberala aj Komisia rozhodcov Slovenského futbalového zväzu (KR SFZ).

Porušil VAR protokol

Glova pred udeľovaním červenej karty komunikoval s videorozhodcami Michalom Očenášom a Branislavom Hanckom, pričom kontrolu VAR ani len nesignalizoval a rozhodnutie urobil až neskôr.

„Procedúra vyhodnotenia situácie z 56. minúty viditeľne nebola, minimálne zo strany hlavného rozhodcu, v súlade s VAR protokolom,“ priznal pre Sportnet projektový manažér systému VAR Vladimír Medveď.

Zásah VAR-u do situácie však uznal ako správne, neudelenie červenej karty by totiž mohlo byť jasnou a očividnou chybou, ako sa píše vo VAR protokole.

„Ak si zoberiete, že v danom momente mal hráč loptu pod kontrolou a mohol ísť sám na brankára, pričom ho jeho súper fauluje - je to jasná a očividná chyba, že nebol vylúčený?

Podľa pravidiel áno, je to priestupok na udelenie červenej karty. A faul Škrtela napĺňa všetky atribúty na vylúčenie. Záber centrálnej kamery podľa môjho názoru jasne ukazuje, že ide o zmarenie jasnej gólovej príležitosti.

Ale vždy je to aj o subjektívnom posúdení, preto opakujem, že si rozhodca mal ísť situáciu ešte raz pozrieť na monitor,“ doplnil Medveď.

Komisia rozhodla o správnosti ČK

Výkony rozhodcov na ploche aj pri videu posudzovala vo štvrtok komisia rozhodcov SFZ. Na svojom zasadnutí rozhodla o tom, že červená karta pre Škrtela bola udelená správne.

Predseda Marián Ružbarský poskytol vysvetľujúce stanovisko, ktoré portál Sportnet.sk zverejňuje v plnom znení a bez redakčných úprav:

„Po prihrávke na nabiehajúceho hráča hostí č.7 došlo cca 5 metrov pred pokutovým územím družstva domácich /na úrovni bočnej čiary pokutového územia/ k súboju o loptu medzi hráčom družstva D37 a hráčom H7, ktorý bol v momente súboja o loptu pred brániacim hráčom D37, bližšie k bránkovej čiare brániaceho družstva ako predposledný brániaci hráč.

Obranca sa snažil s vysokým rizikom možného priestupku vypichnúť loptu od nôh útočníka hostí, pričom ho zasiahol nohou zakázaným spôsobom /podrazenie súpera nohou zozadu v súboji o loptu neopatrným spôsobom/.

Rozhodca správne prerušil hru a nariadil v prospech družstva hostí priamy voľný kop. Rozhodca správne posúdil základné kritérium kategórie priestupku.

Moment kontaktu medzi Martinom Škrtelom a Vladimírom Weissom, ktorý posudzuje aj komisia rozhodcov SFZ.
Moment kontaktu medzi Martinom Škrtelom a Vladimírom Weissom, ktorý posudzuje aj komisia rozhodcov SFZ. (Autor: KR SFZ)

Následne mal rozhodca posúdiť doplňujúce kritériá, pri ktorých sa zvažuje napríklad zmarenie sľubne sa rozvíjajúcej útočnej akcie alebo zmarenie jasnej gólovej príležitosti. Doplňujúce kritériá aplikuje rozhodca len v prípade možných disciplinárnych sankcií.

Zvažuje nasledujúce okolnosti: vzdialenosť miesta priestupku od bránky, smer útočnej akcie, možnosť držania alebo získania lopty pod kontrolu a postavenie a počet brániacich hráčov.

Zvažujúc tieto rozhodujúce okolnosti vzhľadom na možnú disciplinárnu sankciu, hráč už bol v blízkosti PÚ domácich a teda bez priestupku obrancu by vzhľadom na jeho rýchlosť bežal sám na brankára D, loptu by bez priestupku získal pod kontrolu, žiadny z dvoch brániacich hráčov vzhľadom na ich postavenie nemohol zasiahnuť do akcie útočníka H č.7.

Na základe týchto okolností sa jednalo o zmarenie jasnej gólovej príležitosti /možnosti dosiahnuť gól/ a preto sa brániaci hráč domácich č.37 dopustil priestupku na udelenie ČK.“

Tabuľka Fortuna ligy

Skupina o titul:

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
ŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbal
32
22
8
2
71:25
74
R
V
V
P
R
2
MFK RužomberokMFK RužomberokMFK Ružomberok
32
17
12
3
58:23
63
V
V
V
R
R
3
FC Spartak TrnavaFC Spartak TrnavaFC Spartak Trnava
32
17
9
6
36:17
60
V
V
P
R
V
4
FK DAC 1904 Dunajská StredaFK DAC 1904 Dunajská StredaFK DAC 1904 Dunajská Streda
32
12
10
10
39:37
46
P
P
R
V
V
5
ŠKF SereďŠKF SereďŠKF Sereď
32
10
9
13
34:46
39
P
P
R
R
P
6
MŠK ŽilinaMŠK ŽilinaMŠK Žilina
32
8
10
14
43:52
34
R
P
P
R
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Bol Škrtel vylúčený správne? Komisia rozhodcov poskytla stanovisko