Europol a WADA spravili spoločne obrovskú antidopingovú kontrolu

Šéf Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Dick Pound.
Šéf Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Dick Pound. (Autor: REUTERS, SITA/AP)
TASR|9. júl 2019 o 16:10

Zaistili množstvo materiálu.

HAAG. Policajné zložky pod vedením talianskych a gréckych orgánov podnikli rozsiahlu antidopingovú raziu.

V pondelok Europol informoval o medzinárodnej operácii Viribus, ktorá prebehla v 33 krajinách. Okrem Európy aj v USA v Kolumbii.

V rámci zásahu zaistili 24 ton anabolických steroidov, odhalili deväť laboratórií a zatkli 234 podozrivých. Podľa európskej policajnej organizácie išlo o najväčšiu raziu svojho druhu v histórii.

Gangy využívajú fitnes centrá

Podieľala sa na nej aj Svetová antidopingová agentúra (WADA). Policajti zhabali celkovo 3,8 milióna zakázaných substancii, ktoré distribuovalo sedemnásť gangov.

"Chceli by sme pogratulovať všetkým zainteresovaným členom k úspešnej akcii. Toto je ukážka medzinárodnej spolupráce, ktorá prináša reálne výsledky v boji proti zakázaným látkam v športe," uviedol v stanovisku šéf spravodajskej a vyšetrovacej sekcie WADA Günter Younger.

Zásah sa zameral na ilegálne laboratóriá a distribúciu liekov. Na to gangy využívali fitnes centrá i internetové aj kamenné obchody.

Akciu privítal aj MOV

"Za uplynulých dvadsať rokov sa trh s anabolickými steroidmi výrazne zväčšil. Vďaka jeho prispôsobivosti je jednoduché dostať sa k dopingu. Konzumenti sú najmä fanatici do posilňovania.

Profesionálni športovci steroidy užívajú v snahe zvýšiť si výkonnosť, tieto substancie však môžu vážne poškodiť zdravie," uviedol Europol v stanovisku.

O preparáty sa zaujímali hlavne amatérski športovci, no nie je vylúčené, že v sieti vyšetrovateľov uviaznu aj profesionáli. "Bolo nariadených 1357 dopingových testov," píše sa vo vyhlásení Europolu.

Akciu privítal aj Medzinárodný olympijský výbor (MOV). "Rozhodujúce je zamerať sa na obchodníkov a producentov, ktorí umožňujú výskyt dopingu v športe," konštatovali jeho predstavitelia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Europol a WADA spravili spoločne obrovskú antidopingovú kontrolu