Dvojnásobného olympijského víťaza OH považujú v USA za teroristu

SITA|31. dec 2012 o 09:17

Farah má vzhľadom na somálsky pôvod problémy pri vstupe do Spojených štátov.

LONDÝN. Dvojnásobný olympijský víťaz v behu na 5000 a 10 000 m z Londýna 2012 Mo Farah je vo svete športu rešpektované meno, úrady USA však reprezentantovi Veľkej Británie pri vstupe do krajiny vždy robia vzhľadom na jeho pôvod problémy.

Farah pochádza zo Somálska, počas detstva sa s rodinou presťahoval do Londýna.

V Somálsku je stále nestabilná politická situácia a časť územia ešte nedávno ovládali radikálni islamisti. Americké úrady evidujú, že v africkej krajine sa skrýva viacero teroristov.

Farah má preto problémy na amerických hraniciach. Keď chcel ísť na Vianoce do Portlandu v Oregone, colníci ho zadržali a preverovali jeho prípadné spojenie s teroristami.

Farahovi nepomohli ani dve zlaté olympijské medaily, ktoré mal so sebou, a ani informácia, že na Nový rok dostane od kráľovnej Alžbety II. Rad britského impéria.

"Nemôžem tomu uveriť. Pre svoj somálsky pôvod som zadržaný vždy, keď sa dostanem na americké hranice. Naposledy som nepresvedčil úradníkov ani olympijskými medailami,“ sťažoval sa pre The Sun Farah.

Brit žiadal s rodinou v Portlande o prechodné bydlisko. Keďže do USA pricestoval na turistické víza, musel najskôr vycestovať do inej krajiny a následne po vybavení všetkých formalít sa vrátiť.

V kanadskom Toronte sa však pri pokuse dostať sa do USA dozvedel, že ho vyšetrujú pre hrozby teroristického útoku a mimo krajiny musí zostať 90 dní. Zabrala až intervencia trénera Alberta Salazara, ktorý má priateľa v FBI.

"Len Boh vie, čo by sa dialo, ak by to nevyšlo. Asi by sme boli možno ešte stále v Toronte,“ posťažoval si pre The Sun Farah.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Dvojnásobného olympijského víťaza OH považujú v USA za teroristu