Češky doviedol k úspechu Slovák. Lopušanová ten tlak nemusí ustáť, varuje

Dušan Andrašovský v kabíne Česka na MS žien do 18 rokov v hokeji 2024.
Dušan Andrašovský v kabíne Česka na MS žien do 18 rokov v hokeji 2024. (Autor: IIHF.com)
Šimon Čop|24. jan 2024 o 08:00

Rozhovor s trénerom Dušanom Andrašovským.

Česká ženská hokejová reprezentácia do 18 rokov dosiahla na začiatku roka 2024 historický úspech. Na majstrovstvách sveta vybojovala strieborné medaily. 

Tímu z lavičky šéfoval Slovák DUŠAN ANDRAŠOVSKÝ. Skromne hovorí, že titul nevybojoval on, ale orchester zložený z hráčok i každého člena realizačného tímu. 

Čechom sa v hokeji začalo dariť a z medzinárodných zápolení pravidelne nosia cenné kovy. Ide o tretiu medailu zo ženských vrcholových podujatí za ostatné tri roky. Andrašovský bol aj pri dvoch bronzoch zo seniorských šampionátov ako asistent trénera. 

Bezpochyby mu pomohli rady od kanadskej trénerky senioriek, ktorá ho nainfikovala víťaznou mentalitou. Čo prezradil o trénovaní mladých dievčat a ako vidí budúcnosť Adély Šapovalivovej či Nely Lopušanovej?

Gratulujeme k zisku striebra na ženských MS do 18 rokov. Je to doterajší vrchol vašej kariéry? 

Veľmi pekne ďakujem.

Trénerskej určite. Je to veľký úspech, ktorý sa nám podaril vďaka tímovej práci. Zišli sa všetky atribúty potrebné na výhru. 

Mali sme skvelý tím, každý sa navyše podrobil tomu, čo sme od neho chceli a okrem toho sme mali aj tri odskočené hráčky a výbornú brankárku. To je vždy predpoklad, aby ste niečo mohli vyhrať. Potom sme o tom presvedčili tím a podarilo sa. 

Aké boli vaše ciele a ambície pred turnajom? Čakali ste, že dosiahnete finále? 

Už dva roky sme mysleli na bronzovú medailu, chceli sme sa o ňu pobiť. Dvakrát nám to nevyšlo, prehrali sme vo štvrťfinále o gól s Fínskom a Švédskom. Dosť nám uškodili aj výkony rozhodcov, ale k tomu sa už nechcem vracať. Už je to minulosť. 

Tieto zápasy nám ukázali, že môžeme na šampionát ísť s reálnym cieľom, aby sme to zlomili. Hráčky ako Šapovalivová, Plosová a Čabelová dospeli a boli schopné rozhodovať zápasy. Boli dôležitým faktorom, prečo sa nám to podarilo. 

V pozícii hlavného trénera ste boli už na tretích MS do 18 rokov. Môžete teda porovnať, či bol tohtoročný tím lepší alebo čo sa oproti ostatným rokom podarilo viac? 

Bola skvelá partia, takú sme ešte nemali. Bez jediného problému sme prešli prípravou aj turnajom. V minulých rokoch sa nám stávalo, že sme museli riešiť vzťahové problémy a potom bola deň-dva zvláštna atmosféra. 

Tento rok sme sa tým nemuseli zaťažovať, lebo najstaršie hráčky už boli v “áčku” a videli, ako sa majú chovať k hráčkam a ako stmeliť tím. Zvládli to príkladne, hráčky ako Šapovalivová a Plosová urobili kolektív a ukázali svoj charakter.

V rozhovore sa dočítate:

  • Čo z českej mentality nechápala kanadská trénerka?
  • Ako si našli cestu za výhrou v semifinále, keď ich Kanaďanky jasne prestrieľali?
  • Aké emócie panovali po zisku najsmutnejšej medaily a ako oslávili striebro?
  • Ako vidí budúcnosť talentovanej Šapovalivovej či Lopušanovej a pred čím varuje?
  • Baví ho ženský hokej viac a plánuje sa mu venovať do konca kariéry?
  • Je vďaka úspechom v Česku medzi dievčatami hokejový "boom"?

Akú veľkú rolu v tomto úspechu zohralo to, ako ste ako tréner za tie roky pokročili? 

Určite som sa za ten čas naučil veľa, ale nie je to práca Andrašovského. Je to práca celého tímu od kondičných trénerov, cez trénera brankárov až po asistenta. Po prvý raz sme mali k dispozícii videotrénera, ktorý nám veľmi pomohol. 

Samozrejme, moje skúsenosti zo seniorskej reprezentácie vnímam ako plus. Dobre sa mi pracuje s Carlou MacLeodovou, hlavnou trénerkou, tá mi dala najviac. 

Nainfikovala vás tou povestnou kanadskou víťaznou mentalitou?

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Češky doviedol k úspechu Slovák. Lopušanová ten tlak nemusí ustáť, varuje