Dosiahli najcennejší úspech v histórii. Volejbalistky vybojovali v EL striebro

Slovenské volejbalisti dosiahli veľký úspech.
Slovenské volejbalisti dosiahli veľký úspech. (Autor: TASR/Milan Ivanič)
TASR|10. júl 2016 o 11:03

Slovenky z desiatich duelov vyhrali sedem a prehrali len tri, z toho dva vo finále.

BRATISLAVA. Slovenské volejbalistky siahali hneď vo svojej premiére v Európskej lige na prvenstvo.

Zverenkyne trénerskej dvojice Marek Rojko - Ondrej Spišák sa prebojovali až do finále, kde síce nestačili v dvojzápase na favorizovaný Azerbajdžan, ale ziskom striebra dosiahli najväčší úspech v histórii ženskej reprezentácie.

Prehrali iba tri zápasy

Tréner Rojko bol s pôsobením jeho tímu v Európskej lige spokojný.

"V prvom rade si myslím, že sa potvrdilo to, že družstvo potrebovalo medzinárodnú konfrontáciu na súťažnej úrovni, aby sme objektívnejšie vedeli vyhodnotiť, kde sa výkonnostne nachádza. Nevedeli sme čo čakať, pretože sme Európsku ligu hrali prvýkrát a bol som zvedavý ako sa vysporiadame s turnajmi a aká bude kvalita súperov aj nás. To, že postúpime zo skupiny z prvého miesta a že pôjdeme až do finále, sme určite nečakali, to sa ani nedá plánovať dopredu," hodnotil Rojko.

Slovenky z desiatich duelov vyhrali sedem a prehrali len tri, z toho dva vo finále.

Základ úspechu položil tím na prvom turnaji základnej časti v poľskej Twardogóre, kde zdolal Bielorusko, Albánsko aj Poľsko.

Nevedeli, kam sa až môžu dostať

Na druhom turnaji v albánskom Drači si Slovenky zabezpečili postup do semifinále víťazstvami nad Bieloruskom a Albánskom a nič na tom už nezmenila ani päťsetová prehra s Poľskom.

"Keď si pozriem aj iné skupiny podľa krajín, ktoré tam hrali, tak väčšina z nich bola pravidelne na majstrovstvách Európy a dlhšie hrá Európsku ligu. Nevedel som preto odhadnúť, kam sa až môžeme dostať. Do finále sme sa dostali s jednou prehrou, čo je veľmi cenné," povedal Rojko.

V semifinále sa Slovenky stretli proti Slovinsku, ktoré bolo miernym favoritom. Krok k postupu do finále však slovenské volejbalistky spravili víťazstvom 3:2 v Ľubľane a postup potvrdili triumfom 3:1 v bratislavskej AEGON Aréne.

Slovensky zdolali aj Slovinky
Slovensky zdolali aj Slovinky (Autor: TASR/Martin Baumann)

"V Slovinsku sme hrali dva zápasy v príprave, tak sme videli v akom zložení pracujú. Tým, že sa hráčky poznajú z čias Stredoeurópskej ligy a európskych pohárov, tak bolo cítiť, že si družstvo viac verí ako napríklad potom na Azerbajdžan. Druhá vec je, že nám vyšla športová forma na semifinálový týždeň a hráčky cítili, že na Slovinky máme. Pred dvomi rokmi sme s nimi prehrali dva z troch prípravných zápasov, ale rozdiel medzi nami veľký nebol. Víťazstvá a postup s týmto súperom si cením, pretože Slovinky hrali Európsku ligu štvrtý rok, boli na posledných majstrovstvách Európy, majú dobrý štýl, dobrého trénera a sú vždy pripravené. Boli to dva solídne zápasy, v odvete sme tri sety hrali tak, že sme im nedali veľa šancí," pokračoval kouč Sloveniek.

Na Azerbajdžan nestačili

Vo finále sa Slovenky stretli s Azerbajdžanom, ktorý v semifinále dvakrát zdolal na domácej pôde Grécko.

Prvý zápas sa uskutočnil v Nitre, kde Slovenky za stavu 1:1 a 22:20 nedotiahli do konca dobre rozbehnutý set a napokon prehrali 1:3.

"Ja si myslím, že to celé ovplyvnil prvý set a nástup do zápasu. Azerbajdžan keď prehráva, objavia sa tam okamžite medzi nimi problémy. Teraz sme nezačali dobre a to ovplyvnilo celý zápas. Bol to prvý set v celej Európskej lige, kde som cítil, že družstvo sa bojí a má príliš veľký rešpekt. Potom sme sa spamätali, musel som aj zvýšiť hlas a druhý set sme zvládli. V treťom sme až do druhej polovice prehrávali, potom sme skóre otočili, ale v závere sme dostali za päť minút päť bodov a bol koniec. Po treťom sete som vycítil, že kombinácia športová forma a viera, že ich môžeme poraziť, nebola podložená kvalitou v tom zápase. Štvrtý set si s prehľadom uhrali," vrátil sa k prvému finálovému zápasu Rojko.

Z desiatich súbojov prehrali iba tri.
Z desiatich súbojov prehrali iba tri. (Autor: TASR/Milan Ivanič)

Odveta sa uskutočnila už o tri dni, v nedeľu 3. júla, v Baku.

"V Nitre som hráčkam vysvetlil, že nie je koniec, že si neprajem, aby odovzdali zápas v Baku. Finále Európskej ligy zažijú možno raz za život a nechcel som, aby sme jedným-dvomi zápasmi zahodili za hlavu sedem týždňov práce. Vyrozprávali sme si veci smerom k naladeniu na zápas a dva dni pred odvetou družstvo pracovalo veľmi dobre, aby sa pokúsilo o zvrat. Odpoveď však prišla za prvých 10 minút, kde sme nemali absolútne žiadnu šancu. Potvrdili sa to, čo tri dni predtým, obava a strata viery vo vlastné sily. Oni boli v 'laufe' a to sa už hralo ťažko. V závere sme ešte zabojovali aj za jasného stavu, čo slúži družstvu ku cti. Treba uznať, že Azerbajdžan bol v oboch zápasoch lepší. My sme boli lepší len jeden a pol setu z tých dvoch zápasov," pokračoval Rojko.

Po prehratom finále boli Slovenky sklamané, ale po pár minútach to vystriedala radosť z veľkého úspechu.

"Som presvedčený, že striebro v Európskej lige je pre družstvo mimoriadny výsledok, to nám nikto nevezme. Po prehre sme boli smutní, ale emócie sa nakumulovali pri záverečnom ceremoniáli. Hráčky dostali medaily, zistili, že majú za svoju prácu nejakú odpoveď. Povedal som im, nech si medailu vážia, že je z medzinárodných podujatí ojedinelá," prezradil kormidelník Sloveniek.

Čaká ich kvalifikácia na ME

V 8. ročníku Európskej ligy sa predstavilo celkovo 12 tímov, ktoré boli rozdelené do troch skupín. Víťaz EL 2016 Azerbajdžan je kandidátom na postup do svetovej súťaže FIVB World Grand Prix pre rok 2017.

V druhej časti sezóny čaká Slovenky v septembri kvalifikácia o postup na majstrovstvá Európy 2017.

Na kontinentálnom šampionáte štartovali Slovenky naposledy v roku 2009. V ďalších rokoch im postup vždy veľmi tesne ušiel, naposledy v baráži s Azerbajdžanom v zlatom sete.

Prvý turnaj 2. kola kvalifikácie sa uskutoční 15. - 18. septembra v Portugalsku, druhý 22. - 25. septembra v Chorvátsku.

Súperkami Sloveniek v D-skupine budú Chorvátsko, Portugalsko a Izrael.

Priamo na ME, ktoré sa v roku 2017 uskutočnia v Azerbajdžane a v Gruzínsku, postúpi víťaz skupiny, družstvo umiestnené na 2. mieste bude mať šancu v 3. kole kvalifikácie, ktoré sa bude hrať už na začiatku októbra 2016.

Druhý tím z D-skupiny bude o ME bojovať v dvojzápase s druhým z F-skupiny (Česko, Slovinsko, Bielorusko, Grécko). Prípravu na KME začnú Slovenky v auguste, predstavia sa na turnaji Savaria Cup v Maďarsku, odohrajú prípravné zápasy v Poľsku a potom doma v Poprade proti Slovinsku.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Dosiahli najcennejší úspech v histórii. Volejbalistky vybojovali v EL striebro