Dopingové testy 57 Slovákov negatívne

SITA|23. júl 2008 o 21:00

Všetkých 57 slovenských športovcov, ktorých mená sa objavili v nominácii na olympijské hry do Pekingu, prešlo dopingovou kontrolou s negatívnym výsledkom.

BRATISLAVA 23. júla (SITA) - Antidopingový výbor SR testoval športovcov na základe požiadaviek Slovenského olympijského výboru a vyžiadania Sekcie štátnej starostlivosti o šport MŠ SR.

"Testovanie bolo vykonané s ohľadom na možné riziko výskytu zakázaných látok v istých druhoch športov a športových disciplín a prebehlo zvlášť ohľaduplne, so zreteľom na špecifiká prostredia športovcov ako aj s ohľadom na rešpektovanie časového rozvrhu tréningových aktivít nominantov," informoval agentúru SITA generálny sekretár Antidopingového výboru SR Miroslav Motyčík.

Športovci by mali v štvrťročnom intervale nahlasovať miesto svojho pobytu. Väčšina z nich podľa Motyčíka systém akceptovala. Niektorí však zmenu svojho pobytu neoznámili. "Veľa športovcov si len pomaly zvyká na akceptáciu antidopingových pravidiel, medzi ktoré okrem preukázanej pozitivity patrí aj neoznámenie základných informácií v rámci monitoringu, ale aj vedomé či nevedomé zmarenie už nastaveného výkonu dopingovej kontroly," poznamenal Motyčík.

Podľa údajov generálneho sekretára Antidopingového výboru testovanie nominantov na OH v Pekingu sa začalo už koncom roka 2007, kedy bolo realizovaných celkom 31 testov s negatívnym výsledkom. "V tom čase boli testovaní možní adepti, u ktorých bola ich výkonnosť dlhodobo špičková a tak účasť na OH aj vysoko pravdepodobná (atletika, džudo, plávanie, rýchlostná kanoistika, streľba, vodný slalom a zjazd, vzpieranie, zápasenie)," uviedol Motyčík.

V tomto kalendárnom roku bolo v základnom výbere celkom 92 športových reprezentantov vykonaných a registrovaných súhrnne 185 testov dopingovej kontroly, z ktorých vzišiel aj jeden pozitívny výsledok (atletika, Mikuláš Konopka).

Z celkového počtu 57 nominantov pekinských hier má 13 udelenú terapeutickú výnimku na použitie vybraného okruhu zakázaných látok v terapeutickom množstve. "U týchto športovcov boli stanovené diagnózy predovšetkým dnes už bežných ochorení respiračného charakteru a alergie," uvádza M. Motyčík.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Dopingové testy 57 Slovákov negatívne