Najlepší tím zarezal na Tour svoju hviezdu. Záver bol triler, po ktorom sa teší aj Slovák

Pódium Tour de France Femmes 2024, zľava Demi Volleringová, Katarzyna Niewiadomá a Pauliene Rooijakkersová.

Najlepší tím zarezal na Tour svoju hviezdu. Záver bol triler, po ktorom sa teší aj Slovák

Pódium Tour de France Femmes 2024, zľava Demi Volleringová, Katarzyna Niewiadomá a Pauliene Rooijakkersová. (Autor: TASR/AP)
Pódium Tour de France Femmes 2024, zľava Demi Volleringová, Katarzyna Niewiadomá a Pauliene Rooijakkersová.
Pódium Tour de France Femmes 2024, zľava Demi Volleringová, Katarzyna Niewiadomá a Pauliene Rooijakkersová. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|19. aug 2024 o 14:00

Ženská Tour de France priniesla strhujúcu drámu.

BRATISLAVA. Osem etáp za sedem dní, dokopy vyše 948 kilometrov a napokon o celkovej víťazke rozhodli len štyri sekundy.

Ženská Tour de France priniesla drámu, akú si dlho nepamätá ani jej mužská verzia. Ešte kilometer pred cieľom v ikonickom stúpaní Alpe d'Huez mohli na žltý dres pomýšľať nie dve, ale dokonca až tri pretekárky.  

Úvodné dva ročníky vyhrali Holanďanky, no tento raz im najcennejší titul v cyklistickom kalendári vyfúkla Poľka Katarzyna Niewiadomá.

Na sociálnych sieťach jej gratuloval prezident krajiny Andrzej Duda aj premiér Donald Tusk, ktorý označil víťazstvo Niewiadomej za jeden z najväčších úspechov v histórii poľského športu.

"Bol to triler. Dnes som v aute zostarol o desať rokov," povedal šesťnásobný držiteľ zeleného dresu z Tour de France Erik Zabel, ktorý je jedným z manažérov nemeckého tímu Canyon//SRAM Racing.

Poľská cyklistka Katarzyna Niewiadomá sa stala víťazkou Tour de France Femmes 2024.
Poľská cyklistka Katarzyna Niewiadomá sa stala víťazkou Tour de France Femmes 2024. (Autor: TASR/AP)

Zachránila ju pomoc súperky

Pred záverečnou etapou bola Niewiadomá v drese líderky, no snáď každý očakával útok minuloročnej víťazky Demi Volleringovej.

Tá bola až ôsma, keďže v piatej etape spadla pred ochrannou zónou a do cieľa prišla s takmer dvojminútovou stratou na najlepšie pretekárky.

Volleringová potrebovala zmazať stratu 75 sekúnd, a tak útočila už vyše 50 kilometrov pred cieľom. V stúpaní Col du Glandon sa zbavila ženy v žltom drese a jej náskok narastal až k potrebnej hranici. 

Zdalo sa, že si Volleringová ide pre celkový triumf, hoci si na svojom zadnom kolese viezla krajanku Paulienu Rooijakkersovú.

"Stratila som všetku sebadôveru, keď som nestíhala za Demi. Vtedy som sa cítila hrozne, fyzicky aj psychicky," priznala Niewiadomá.

"Zjedla som všetko, čo mi zostalo vo vreckách, veľa som pila a potom som cítila, že sa mi vracajú sily. Bola to šialená horská dráha," doplnila.

Sama by to však sotva zvládla. Prejsť zjazd, nestratiť čas v následnom údolí a ešte aj pošetriť sily na Alpe d'Huez by bola nadľudská úloha.

VIDEO: Zostrih 8. etapy Tour de France Femmes 2024

Nečakanú pomoc však našla v osobe Lucindy Brandovej, ktorá nestratila kontakt na Col du Glandon a následne pracovala pre tímovú kolegyňu Gaiu Realiniovú. Odtiahla 30 kilometrov, čím pomohla aj Niewiadomej.

"Mala som veľké šťastie, že Lucinda bola v našej skupine. Musím jej poďakovať aj tímu Lidl-Trek, pretože odviedli skvelú prácu a priblížili nás k Demi a Pauliene," vravela poľská cyklistka.

"Som šťastná, že som zostala vpredu a mohla byť dôležitá pre tím. Gaia má trochu problém udržať sa v zjazdoch, takže bolo potrebné, aby som jej pomohla a v údolí držala tempo," doplnila Brandová.

Nenávidela každú časť stúpania

V cieľovom stúpaní sa Poľka snažila rozdeliť si sily a to najlepšie si nechať na posledných päť kilometrov. Jej manko oscilovalo okolo 50 sekúnd.

Volleringová mala strnulý výraz tváre, jej náskok nenarastal.

V posledných metroch sa dokázala odpútať od Rooijakkersovej a vďaka víťazstvu v etape získala dôležitú 10-sekundovú bonifikáciu.

Keď prešla cieľom, o niekoľko metrov ďalej si sadla na zem a vyčerpaná so slzami v očiach sledovala, kedy do cieľa príde Niewiadomá. Tej ešte vykradla bonus Évita Muzicová, no napriek tomu to stačilo.

"Nenávidela som každú časť toho stúpania. Ale keď som sa dostala do cieľa a počula, že som vyhrala Tour de France, bolo to skvelé," vravela.

Jeden zo stavebných kameňov svojho úspechu našla aj na Slovensku.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Najlepší tím zarezal na Tour svoju hviezdu. Záver bol triler, po ktorom sa teší aj Slovák