Chcel som zasadiť tvrdý úder, vravel Pogačar. Môj čas ešte príde, reaguje Vingegaard

Tadej Pogačar oslavuje víťazstvo v 4. etape na Tour de France.
Tadej Pogačar oslavuje víťazstvo v 4. etape na Tour de France. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|2. júl 2024 o 20:00

V počte víťazných etáp sa Pogačar dotiahol na Petra Sagana.

BRATISLAVA. Stále je z neho cítiť energia a radosť malého chlapca. Cyklistika je preňho ako hra. Keď útočí, usmieva sa. Je vo svojom živle a je na ňom vidieť, že sa baví. 

Tadej Pogačar urobil v utorok v prvej horskej etape krok k triumfu na Tour de France 2024.

V prvej vážnej previerke mal chuť otestovať si silu svojich súperov. Nik mu nestačil. Zvíťazil vo veľkom štýle po sólovom úniku v zjazde z Col du Galibier. 

Keď prechádzal cieľom, dlane zovrel v päsť a udieral sa nimi do hrude. Potom ich dvihol vysoko nad hlavu a od radosti kričal. 

„Pred etapou sme sa bavili o pláne a vraveli sme, že by bolo dobré, aby sme videli ako sú na tom ostatné tímy. Tadej sa počas etapy cítil dobre, a tak požiadal chlapcov, aby v stúpaní pridali.

Pred vrcholom Galibieru zaútočil a videli sme jeho veľký triumf,“ hovoril s hrdosťou športový riaditeľ tímu UAE Emirates Mauro Gianetti. 

VIDEO: Zostrih 4. etapy pretekov Tour de France 2024

V zákrutách išiel s absolútnou istotou

Prvý alpský deň bol vlastne testom, ktorý pripravil tím zo SAE.

Pogačar v utorok velil do útoku a jeho tím urobil súperom zo stúpania na slávny alpský priesmyk Galibier peklo. Na čele skupiny favoritov sa postupne striedali jeho kolegovia a predháňali sa v tom, kto bude udávať vyššie tempo.

V priebehu pár minút neostalo zo skupiny prakticky nič.

Tím UAE Emirates mal trojčlenné zastúpenie. Veľkí favoriti na triumf Jonas Vingegaard, Primož Roglič ani Remco Evenepoel na konci stúpania nemali pri sebe žiadneho kolegu, ktorý by im pomohol a mali, čo robiť, aby držali krok. 

Keď zaútočil Pogačar, jediný, kto sa za ním aspoň pokúsil udržať, bol obhajca prvenstva Jonas Vingegaard.

Lenže aj on na krátkom úseku pred vrcholom stratil asi 7 sekúnd a v zjazde jeho strata len narastala. Pogačar mu po pár zákrutách zmizol z dohľadu.

„Chcel som sa ukázať, pretože tieto cesty dobre poznám. Často tu trénujem a cítil som sa tu ako doma. Keďže v stúpaní fúkal protivietor, nechcel som útočiť veľmi skoro a čakal som na posledný kilometer,“ vysvetľoval nový líder Tour. 

„Chcel som zasadiť tvrdý úder," vravel.

Najväčší rozdiel na rivalov však získal v zjazde. Zákruty išiel s absolútnou istotu. Miestami sa zdalo, akoby pri nájazde do nich ani nebrzdil.

Evenepoel dostal šmyk

Jeho náskok pred súpermi sa práve tu začal navyšovať.

Pripomenul jazdu Toma Pidcocka spred dvoch rokov, ktorý presne v tomto zjazde obiehal súperov ako nič a získal na nich viac ako minútu. 

Pre vodu z topiaceho sa snehu, sa pretekárom na ceste trochu šmýkalo.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Chcel som zasadiť tvrdý úder, vravel Pogačar. Môj čas ešte príde, reaguje Vingegaard