Aká bude Tour? Sagan precitne, prekvapí nováčik a Dán obháji triumf

Peter Sagan v zelenom drese na Tour de France.

Aká bude Tour? Sagan precitne, prekvapí nováčik a Dán obháji triumf

Peter Sagan v zelenom drese na Tour de France. (Autor: TASR)
Peter Sagan v zelenom drese na Tour de France.
Peter Sagan v zelenom drese na Tour de France. (Autor: TASR)

Sedem predpovedí Sportnetu na Tour de France 2023.

BRATISLAVA. Prvý júlový deň odštartujú v španielskom Bilbau najväčšie cyklistické preteky sveta. Pôjde už o jubilejný 110. ročník.

Tri týždne, 3400 kilometrov naprieč Francúzskom sa bude naháňať 176 cyklistov o to, kto z nich získa žltý dres či ten zelený pre víťaza bodovacej súťaže. 

Pripravili sme sedem predpovedí Sportnetu na Tour de France 2023. 

1. Van der Poel bude v žltom drese

Trafiť jazdca, ktorý by mohol získať žltý dres v prvých etapách je lotéria. Je tak blízko, že ho chce mať každý. Preto aj menej známi pretekári cítia šancu a dokážu sa prekonať. 

Prvé dve etapy v Baskicku dávajú veľkú príležitosť klasikárom, ktorí sú v stúpaniach výbušní. V prvých etapách sa však podarí získať dres lídra pretekov Mathieu van der Poelovi. 

Holanďan bol už na jar na klasikách v životnej forme. Svoje kvality potvrdil aj na pretekoch Okolo Belgicka, ktoré s prehľadom vyhral.

„Je až bizarné ako dobrý dokáže byť van der Poel, keď si niečo zaumieni. Samozrejme nie vždy mu všetko vyjde podľa plánov, ako jeho štart na olympiáde v Tokiu alebo vlaňajšia Tour. Ale na Okolo Belgicka ukázal výnimočné výkony, hoci nie v najsilnejšej konkurencii,“ uviedol denník De Telegraaf. 

Nemusí udrieť hneď v prvej etape, má šancu aj v druhej, tretej, či štvrtej. 

Mathieu van der Poel v žltom drese na Tour de France 2021.
Mathieu van der Poel v žltom drese na Tour de France 2021. (Autor: TASR/AP)

V porovnaní s niektorými súpermi má výhodu, že tím Alpecin-Deceuninck nemá pretekára na celkové poradie a bude sa koncentrovať na etapové úspechy.

Van der Poel sa tak v prvých dňoch môže sústrediť len na to a nie je vylúčené, že v žltom drese následne bude rozbiehať šprint Jasperovi Philipsenovi.

2. Sagan nebude v zelenom 

V pelotóne na Tour de France je len málo skúsenejších a úspešnejších jazdcov ako Peter Sagan. Viac etapových víťazstiev má medzi aktívnymi pretekármi len Mark Cavendish. Sagan je osobnosť a magnet pre fanúšikov. 

V posledných sezónach ho však pribrzdili zdravotné problémy a v tomto roku mal zase na jar dva vážne pády. Aby toho nebolo málo, spadol aj v nedeľu na národnom šampionáte, ktoré hostili Tlmače. 

Mal viditeľnú ranu na pravej ruke a ako sám povedal, pooškieraný bol od chrbta až k nohe. Toto určite nie je pozitívny signál pred vrcholom sezóny. 

V silnej konkurencii sa už nedokáže presadiť tak, ako kedysi.

Sagan nebol nikdy čistokrvným šprintérom typu Marcela Kittela, Andrého Greipela či spomenutého Cavendisha, no dokázal atakovať popredné priečky, bodoval na prémiách aj v klasikárskych dojazdoch.

Vyhrával suverénne, aj s trojciferným náskokom. Obetoval tomu celé tri týždne, bodoval na prémiách a postupne znechutil bodovaciu súťaž konkurencii. 

Tentokrát však bude on v pozícii, keď pochopí, že zelený dres je nad jeho sily.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2023»Aká bude Tour? Sagan precitne, prekvapí nováčik a Dán obháji triumf