Evenepoel šiel ako stroj. Musím si naňho dať pozor, vraví Pogačar

Belgický cyklista Remco Evenepoel vyhral časovku na Tour de France 2024.
Fotogaléria (23)
Belgický cyklista Remco Evenepoel vyhral časovku na Tour de France 2024. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|5. júl 2024 o 19:20

Evenepoel skresal stratu na žltý dres na Tour.

BRATISLAVA. Jeho cesta mohla byť úplne iná a v týchto dňoch mohol byť hviezdou belgickej futbalovej reprezentácie na EURO. V šestnástich hral v juniorke PSV Eindhoven a bol kapitánom belgickej reprezentácie do 16 rokov. 

Futbalovú kariéru mal Remco Evenepoel rozbehnutú skvele.

„Keď bol v tíme, mužstvo zakaždým hralo lepšie. Nebolo to však jeho talentom, ale tým akú priniesol energiu, bol lídrom a podporoval spoluhráčov. Všetci si viac verili, keď nastúpil,“ spomína jeho spoluhráč Zorhan Bassong pre Cyclingweekly.

 „Nebolo to tak, že by nás dirigoval: urob to, bež tam a podobne. Keď bol s nami, každý si viac veril. Z jeho postoja ste videli, akú má sebadôveru,“ doplnil.

Hral na poste defenzívneho stredopoliara podobne ako Stanislav Lobotka, ale vedel nastúpiť aj v obrane. 

Spoluhráči spomínajú, že na ihrisku bol ako predĺžená ruka trénera, komunikoval s nimi a riešil krízové situácie. Už vtedy sa prejavoval ako jasný líder. 

Vo futbale si nakoniec meno Evenepoel neurobil. Hoci mohol mať úspešnú kariéru, zistil, že ho futbal nenapĺňa. Dal sa na cyklistiku a prakticky hneď začal vyhrávať. 

V časovke ide ako stroj

V piatok zvíťazil v siedmej etape na Tour de France 2024. S veľkým prehľadom triumfoval v časovke na 25 kilometrov. 

Práve časovka je jeho najsilnejšia disciplína. Na bicykli točí nohami akoby bol stroj, pritom trup, hlavu a ruky dokonale drží v aerodynamickej polohe.

Nehádže sa, nezdvíha hlavu hore. Práve to je kľúčové. Len najlepší jazdci dokážu udržať aerodynamickú pozíciu bez pohnutia. Okrem toho, on pri tom dokáže ísť po rovine aj 50-kilometrovou rýchlosťou.

VIDEO: Zostrih zo 7. etapy Tour de France 2024

„Jeho pozícia na bicykli je prosto neskutočná,“ hodnotil expert Eurosportu a bývalý skvelý šprintér Robbie McEwen. „Akoby sa pre toto narodil.“

Evenepoel prechádzal všetkými medzičasmi ako najrýchlejší a s veľkým náskokom vymazal z prvej priečky pred ním idúceho Jonasa Vingegaarda. 

Tadej Pogačar, ktorý štartoval v žltom drese ako posledný, sa snažil len zminimalizovať svoju stratu. V cieli Belgičanovi s úsmevom podal ruku a zablahoželal mu k víťazstvu.

Žltý dres si udržal, lenže Evenepoel z jeho náskoku ukrojil 12 sekúnd. 

Triumf bude pre 24-ročného Belgičana impulzom, že môže bojovať aj s najlepšími ako Pogačar či Vingegaard. 

„Možno však dúfal, že dnes z náskoku Pogačara stiahne ešte väčší diel. Ale má dôvod na spokojnosť. Dnes zvíťazil,“ hodnotil pre Eurosport bývalý profesionál a víťaz Vuelty Sean Kelly.

V jednom momente sa preľakol

Evenepoel si na Tour pripísal prvé víťazstvo. No stal sa ďalším pretekárom, ktorý vyhral etapy na všetkých troch veľkých etapách – Tour, Gire aj Vuelte. 

„Je to šialené. Dnes som sa cítil výborne. Stúpanie na trati bolo celkom náročné a v prvej časti som chcel začať zostra, no musel som si nechať nejaké sily aj na stúpanie a zjazd bol celkom technický, ale užil som si každý meter.

Bolo to skvelé,“ opisoval v prvom rozhovore Evenepoel. 

V jednom momente sa však riadne preľakol. Dokonca zodvihol ruku a ukazoval, že má problém. Následne sa postavil do pedálov a párkrát nadskočil s bicyklom. 

Čo sa stalo?

„Počul som takú ranu, ako keď dostanete defekt. Dosť ma to vyľakalo. Možno bolo na ceste len nejaké sklo alebo niečo, čo som prešiel.

Ale bol som si istý, že mám defekt. Ale následne sa ukázalo, že je všetko v poriadku. No stále som sa cítil neisto a v závere som potreboval pridať. Vedel som, že Tadej je tesne za mnou. Bolo to tesné,“ opisoval. 

V celkovom poradí sa priblížil k prvej priečke. Pogačar však ukázal, že je skvelý časovkár a veľmi dobrú formu ukázal aj Jonas Vingegaard, ktorý skončil štvrtý a v celkovom poradí je stále tretí. 

V časovke sa nik z favoritov nešetril a všetci ukázali, že sú vo výbornej forme. Zo štvorice najviac stratil na Evenepoela Vingegaard – 37 sekúnd.

Fotogaléria zo 7. etapy na Tour de France 2024

„Nešli sme do tejto časovky s tým, že by sme kalkulovali a rozmýšľali o odstupoch. Chceli sme vybojovať víťazstvo. Získal som čas aj na ostatných a teraz sa sústredím na ďalšie etapy.

Myslím si, že Tadej je stále na tom najlepšie a je nedostihnuteľný, ale v cyklistike nikdy neviete, čo sa stane. Ja sa cítim dobre,“ doplnil. 

Pogačar: Na Remca si musím dať pozor

Pogačar si žltý dres udržal. V časovke skončil druhý a odviedol svoj vysoký štandard. V cieli však vravel, že v stúpaní sa prehrieval. 

„Tam to bolelo, šiel som trochu za hranu. Našťastie som si v zjazde trochu oddýchol,“ hovoril Pogačar. Na trati vraj nevedel o odstupoch. 

„Druhé miesto za majstrom sveta v časovke je skvelý výsledok. Remco je možno najlepší časovkár na svete. Ja som spokojný. Získal som čas na súperov. Remco, samozrejme, môže byť hrozba. Nikdy neviete, čo sa môže stať.

Toto je Tour. Približuje sa a musím si naňho dať pozor. Všetko je stále otvorené. Tie najnáročnejše etapy sú až na konci,“ dodal Pogačar. 

Zdanlivo najhorší výsledok dosiahol Vingegaard. Priebežne bol na medzičasoch tretí, v cieli mierne klesol za Primoža Rogliča. 

Obhajca víťazstva na Tour de France Jonas Vingegaard počas individuálnej časovky.
Obhajca víťazstva na Tour de France Jonas Vingegaard počas individuálnej časovky. (Autor: TASR/AP)

Vlani práve v časovke zasadil veľký úder súperom a urobil kľúčový krok k víťazstvu. Teraz mierne stráca, ale jeho odstup na žltý dres stále nie je veľký. Po siedmich dňoch je len minútu a 15 sekúnd za Pogačarom. 

„Sme spokojní. Jonas stratil menej ako sme očakávali. Išiel veľmi dobrú časovku. Najmä v stúpaní,“ reagoval pre Sporza športový riaditeľ tímu Visma Merijn Zeeman.

„Ak chceme vyhrať na Tour musíme túto stratu zmazať. A to bude poriadne náročná úloha. Ale s touto etapou môžeme byť spokojní.

Musíme brať do úvahy aj Evenepoela. Ukazuje sa veľmi dobre a navyše je tu aj Primož. Bude to ešte veľmi napínavé,“ doplnil Zeeman. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2024»Evenepoel šiel ako stroj. Musím si naňho dať pozor, vraví Pogačar