11.07.2023 13:05
10. etapa
Vulcania > Issoire
167 km
sport-ground-additional-data
kopcovitý
Pello Bilbao
Bahrain Victorious

Každý vie, prečo som chcel vyhrať, vraví Španiel. Pelotónom sa šírila aj fáma o van Aertovi

Pello Bilbao si po víťazstve v etape uctil pamiatku Gina Mädera.
Pello Bilbao si po víťazstve v etape uctil pamiatku Gina Mädera. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|11. júl 2023 o 19:55

Tím Bahrain - Victorious sa dočkal vytúženého víťazstva.

BRATISLAVA, ISSOIRE. Už pred začiatkom Tour de France mal španielsky cyklista Pello Bilbao smelé ambície. Patril do širšieho okruhu pretekárov, ktorí v úvodných etapách mohli získať žltý dres.

V prospech Bilbaa hovorila znalosť trase, keďže Tour začínala v Baskicku. Už v prvej etape však stratil 33 sekúnd, a tak šanca na maillot jaune bola preč.

Nebolo to však z výkonnostných dôvodov. 

"V jednom momente som cítil niečo zvláštne. Pri zjazde sa to zhoršilo, sotva som bicykel ovládal. Potom som videl, že mám defekt... Škoda, je to premárnená šanca," reagoval 33-ročný cyklista po dojazde v meste Bilbao.

V druhej etape mu nevyšiel odvážny útok tesne pred cieľom, v šprinte finišoval piaty a následne sa akoby odmlčal. Jazdil dobre, ale nebol na očiach. 

Opäť dal o sebe vedieť až v 10. etape, ktorá mu vyšla dokonale. V záverečnom súboji šesťčlennej skupiny najskôr veľmi dobre zachytil nástup Georga Zimmermanna a následne potvrdil, že sa nestratí ani v šprinte.

"Keď sme dostihli Kristsa Neilandsa, musel som zostať pokojný a až posledných dvesto metrov som išiel naplno. Dal som do toho všetko.

Som profesionálnym cyklistom už trinásť rokov a toto je moje prvé víťazstvo na Tour, takže je to špeciálny moment," povedal v cieli.

Celkové poradie - jednotlivé dresy:  

ŽLTÝ  ZELENÝ BODKOVANÝ BIELY TÍMOVÁ KLASIFIKÁCIA

Víťazstvom si uctil kamaráta

Španiel priznal, že príprava bola náročná. Z fyzického, ale najmä z psychického hľadiska. "Každý vie, prečo som chcel vyhrať etapu," naznačil.

Aj Bilbao bol na pretekoch Okolo Švajčiarska súčasťou tímu, ktorý zasiahla tragická smrť Gina Mädera. Švajčiar spadol v zjazde zo stúpania Albulapass a napriek rýchlej pomoci zdravotníkov na druhý deň zomrel.

"Jediný dôvod, prečo sme tu chceli tak veľmi vyhrať, je Gino. Posledné dva týždne pred Tour som ho mal stále v mojej mysli.

Moja partnerka a dcéra Martina mi pomohli zostať pozitívny a všetku energiu vložiť do môjho veľkého cieľa - vyhrať etapu.

Dúfal som, že sa mi to podarí v prvých dvoch etapách v Baskicku, ale nevyšlo to. Teraz však prišla moja chvíľa," cituje Bilbaa Het Nieuwsblad.

Na uctenie pamiatky svojho kolegu nastupujú pretekári Bahrainu Victorious s hashtagom #RideforGino a takisto nemajú jazdca, ktorého štartové číslo končí jednotkou, ako tomu zvyčajne je v prípade lídra tímu.

Pokračuje v jeho odkaze

Ešte pred začiatkom Tour, počas prezentácie tímov, sa Mikel Landa vyjadril, že každý deň pôjdu jazdci Bahrainu naplno, aby si uctili Ginovu pamiatku.

V 10. etape to do bodky potvrdili, snažili sa dostať do úniku. Tak, ako to vyšlo Bilbaovi to mohlo vyjsť Landovi, Matejovi Mohoričovi či Fredovi Wrightovi. Bilbaovi však trať najlepšie sedela, keďže sa do cieľa klesalo.

Jeho triumf má aj charitatívny rozmer k čomu ho inšpiroval zosnulý kamarát.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2023»Každý vie, prečo som chcel vyhrať, vraví Španiel. Pelotónom sa šírila aj fáma o van Aertovi