Na ďalšie preteky ho nedávajte, vraveli. Kubiš však prekvapil a tréner je nadšený

Lukáš Kubiš finišoval tretí v 2. etape pretekov Okolo Slovenska 2024.

Na ďalšie preteky ho nedávajte, vraveli. Kubiš však prekvapil a tréner je nadšený

Lukáš Kubiš finišoval tretí v 2. etape pretekov Okolo Slovenska 2024. (Autor: Marek Beneš/ Elkov Kasper)
Lukáš Kubiš finišoval tretí v 2. etape pretekov Okolo Slovenska 2024.
Lukáš Kubiš finišoval tretí v 2. etape pretekov Okolo Slovenska 2024. (Autor: Marek Beneš/ Elkov Kasper)
Miroslav Kováčik|28. jún 2024 o 12:30

Otakar Fiala si pochvaľuje spoluprácu so slovenským šampiónom.

Lukáš Kubiš ho označil za najlepšieho cyklistického trénera na území Česka a Slovenska. Už počas prvého rozhovoru s ním sa veľa naučil. 

„Som mu veľmi vďačný za túto príležitosť a moju aktuálnu výkonnosť,“ povedal úradujúci slovenský majster o trénerovi OTAKAROVI FIALOVI

Aj vďaka spoluprácu s ním mohol v druhej etape pretekov Okolo Slovenska 2024 pomýšľať na víťazstvo. Napokon skončil tesne tretí, pričom zdolal aj dvojnásobného majstra sveta Juliana Alaphilippa.

„Neskutočne sa zlepšil. Ak sa nič nestane, tak o dva roky pôjde vyššie,“ povedal Fiala o svojom zverencovi, ktorého snom je dostať sa do tímu World Tour.

Ako sa vám pracuje s Lukášom Kubišom?

Zatiaľ ma vydrží počúvať. Vždy keď mám pretekára, tak sa mu snažím vysvetliť, čo budeme trénovať, prečo, či s tým súhlasí a či tomu rozumie.

Vždy je lepšie, keď pretekári vedia, že to čo robia im môže pomôcť, než aby ich do toho niekto nútil. Na Lukášovi je však vidieť, že sa chce posúvať dopredu. 

Kedy ste si ho všimli, respektíve sa rozhodli mu ponúknuť zmluvu?

Všimli sme si ho vlani na pretekoch Okolo Slovenska, keď bol piaty a siedmy v etape. Nám vtedy odišlo veľa pretekárov a potrebovali sme lídra. Kolegovia Vávra s Kaltofenom ho zaistili pre náš tím a od začiatku je našim lídrom.

Na akom kontrakte ste sa dohodli?

U nás podpisujeme len ročné zmluvy. Nechceme u nás držať ľudí, ktorí trebárs u nás už nechcú byť. Vtedy to nemá význam, nech radšej idú preč.

Kubiš vyhral v drese Elkovu preteky v Rakúsku a na národnom šampionáte získal oba tituly. Prekvapil vás jeho progres za pomerne krátky čas?

Tomu nikto neveril. V apríli mi niekto z tímu hovoril, že pozor na neho, na ďalšie preteky ho nedávajte, lebo mu dôjde. Ale nedošlo, nikde nemal žiadnu krízu. Na jar jazdil ako šprintér, ale hovoril som mu, že nemôže len takto jazdiť. 

On je proste pretekár a musí útočiť, napríklad ako Mads Pedersen. Ak by iba šprintoval, výkonnostne by mu to nepomohlo a nikam by sa neposunul. Nie je to úplne top šprintér, ale môže byť výborný klasikár.

Na snímke v strede je tréner tímu Elkov - Kasper Otakar Fiala.
Na snímke v strede je tréner tímu Elkov - Kasper Otakar Fiala. (Autor: Elkov - Kasper/ facebook)

Veľmi ma prekvapil aj tým, aký potenciál má v kopcoch. Po zmene tréningu sa výrazne zlepšil v kopcoch a celkovo jeho úroveň stúpla. Je taký dobrý, že až sa bojím nejako viac zintenzívniť jeho zaťaženie. 

Obrovským spôsobom sa mu zvýšil štandard, aeróbna rýchlosť a trénuje viac, asi tak o tretinu. Nebýva taký unavený, ako býval predtým.

V drese Dukly Banská Bystrica sa mu až tak nedarilo. Dá sa povedať, že v Elkove dostal lepšie podmienky na svoj rozvoj?

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Na ďalšie preteky ho nedávajte, vraveli. Kubiš však prekvapil a tréner je nadšený