Vingegaard sa bráni: Nechýbala mi guráž, len jazdím rozumne. Visma má znovu svoj plán, ako vyhrať Tour

Tadej Pogačar a Jonas Vingegaard (štvrtý zľava) na šotolinovom úseku 9. etapy na Tour de France.
Tadej Pogačar a Jonas Vingegaard (štvrtý zľava) na šotolinovom úseku 9. etapy na Tour de France. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|8. júl 2024 o 16:30

Prečo Vingegaard nechcel spolupracovať s rivalmi?

BRATISLAVA. Prvých deväť etáp na Tour de France ponúklo veľmi farbistý obraz a fanúšikov musel doterajší priebeh baviť. Príležitosť ukázať sa dostali klasikári, šprintéri časovkári aj vrchári. Každý dostal priestor ukázať sa. 

Debaty vśak rozprúdila posledná deviata etapa. V kraji, v ktorom sa rodí hrozno pre šumivé víno Champagne, poslali organizátori cyklistov medzi vinice na cesty plné kamienkov a keď práve neboli cyklisti zahalení v kúdoloch prachu, bolo sa na čo pozerať. 

Kamienky a nespevnené povrchy totiž nie sú domácim ihriskom pre každého a tak niekto sa v nich viac vyžíva iný ich však nenávidí. 

Aj víťaz Tour de France však musí túto etapu prejsť a ideálne bez toho, aby stratil na súperov. 

Mohli sme rozhnodnúť, hneval sa Evenepoel

Svoje srdce a vášeň pre súperenie nezaprel Tadej Pogačar. Ukázal sa viackrát vpredu. Keď sa pridal k Remcovi Evenepoelovi 76 kilometrov pred cieľom, musel túto dvojicu stíhať aj Jonas Vingegaard. 

Traja najsilnejší jazdci Tour a sami v úniku? Nevídané. Ani v horskej etape neuvidíte takéto zloženie. Vždy sa tam zíde početnejšia skupina. Okrem toho táto trojica si získala odstup, hneď ako sa oprela do pedálov.

Evenepoel však bol viditeľne nepokojný, kým on s Pogačarom sa na čele skupiny striedali, Vingegaard sa za nimi len vyvážal. 

VIDEO: Zostrih 9. etapy Tour 2024

Futbalovou terminológiou to hral na ťažkú defenzívu, odkopával loptu a pred vlastnou bránkou zaparkoval autobus ako to kedysi s Chelsea robil José Mourinho. 

„Dnes sme mohli rozhodnúť o pódiových priečkach, ale musíme akceptovať taktiku iných jazdcov. Niekedy na pretekoch musíte mať prosto guráž. Bohužiaľ, Jonas ju nemal," reagoval po etape Evenepoel.

Z úniku totiž nič nebolo a do cieľa prišla veľká skupina pokope. V celkovom poradí sa tak prakticky nič nezmenilo. Hoci nemuselo to tak byť. 

Kolesá mu miestami plávali

Kritika smerovala najmä na Vingegaarda, ktorý nespolupracoval a nemal záujem priložiť ruku k dielu. V danej chvíli sa zdalo nepochopiteľné, že dvojici nepomáha. SPoločným úsilím mohli získať pred súpermi veľký náskok.

Slovinec tvrdil, že Vingegaard má z neho strach, a preto sa neodhodlal spolupracovať. 

Prečo Vingegaard nechcel zvýšiť svoj náskok pred ostatnými súpermi a upevniť si pódiovú priečku? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2024»Vingegaard sa bráni: Nechýbala mi guráž, len jazdím rozumne. Visma má znovu svoj plán, ako vyhrať Tour