Je pripravený ísť znova do boja. Vingegaard sa vracia po náročnom období. Nehovorí však o titule

Dánsky cyklista Jonas Vingegaard po triumfe na Tour de France 2023.
Dánsky cyklista Jonas Vingegaard po triumfe na Tour de France 2023. (Autor: REUTERS)
Miloslav Šebela|20. jún 2024 o 16:11

Ukázal, aký je šampión, vraví šéf tímu Visma.

BRATISLAVA. Možno na to na prvý pohľad nevyzerá a neznalý človek by ho mohol radiť skôr k hercovi Macaulayovi Culkinovi.

No keď je v plnej sile, je ako dravec, ktorý len čaká na svoj moment, aby s absolútnou presnosťou uchmatol svoju korisť. 

Jonas Vingegaard je dvojnásobný víťaz Tour de France a v posledných dvoch rokoch je jeden z najsilnejších etapových jazdcov na svete. 

Za bežných okolností by už len dolaďoval svoju parádnu formu a s tímom Visma Lease a Bike by pripravoval plán na žltý hetrik. 

Tím Visma sa k triumfu na Tour dopracoval v posledných dvoch rokoch s dlhodobým plánovaním.

Vopred vedeli, ktoré etapy budú rozhodujúce a kde Dán zasadí Tadejovi Pogačarovi tvrdý úder. Je to ich modus operandi.

V jednej etape odskočiť tak, aby už bolo nemožné poradie otočiť. V roku 2022 sa to podarilo v etape na Col du Granon, Vlani sa to podarilo v časovke do Combloux.

Tvrdili, že sa vráti sa len, ak bude stopercentný

Ak Visma taký plán tento rok mala, tak sa jej v apríli rozsypal na prach. Následky pádu Jonasa Vingegaarda na pretekoch Okolo Baskicka boli hrozivé.

Zlomil si kľúčnu kosť, sedem rebier a poškodil si pľúca. Zdravotníci ho nakladali do sanitky s fixačným golierom, pád vyzeral hrozivo. Hneď bolo jasné, že jeho štart na Tour bude vážne ohrozený. 

„Pôjde, len v prípade, že bude pripravený na sto percent,“ reagoval športový riaditeľ Visma Merijn Zeeman dva týždne po nehode. 

To bolo ešte v apríli. Odvtedy však bolo o progrese Vingegaarda známe len veľmi málo. Na bicykel sa vrátil mesiac po páde, absolvoval prípravu na Malorke a pripojil sa k tímu na vysokohorskom sústredení v Tignes, kde bol od začiatku júna. 

Súťažný program, prirodzene, vypustil. Jeho jediným cieľom bolo zotaviť sa a čo najlepšie sa pripraviť na návrat. 

Ale či sa uskutoční na Tour? A či môže po takom vážnom zranení a narušenej príprave vôbec uvažovať o útoku na tretí titul?

Keď v pondelok dostal Zeeman otázku v podcaste Cycloo Wielercaféna ohľadom Vingegaarda, pripomenul, že jeho pád bol skutočne veľmi vážny a doplnil, že tím stále nie je pripravený zverejniť, či pôjde Jonas na Tour s cieľom bojovať o pódium. 

„Je to veľmi zložitá skladačka. Máme mnoho zranených a musíme si objasniť ešte veľa vecí,“ povedal Zeeman.

Obhajoba nie je témou

Kým vlani mal tím veľký luxus a mohol staviť aj na Primoža Rogliča a dokonca aj na Seppa Kussa, tento rok nemá veľmi na výber. 

Roglič bude na žltý dres útočiť už v konkurenčnom tíme Bora a Kuss neukázal ani náznak toho, že by mohol byť lídrom tímu. 

Vo štvrtok tím oznámil nomináciu na Tour. V zostave sú Jonas Vingegaard aj Wout van Aert, ktorý mal koncom marca rovnako vážny pád. 

Vedenie tímu potvrdilo, že lídrom bude znova Vingegaard. 

„Som, veľmi šťastný, že môžem na Tour štartovať. V posledných mesiacoch to nebolo jednoduché. Ďakujem rodine a tímu Visma za ich podporu.

Spoločnými silami sme sa dostali až sem. Rovnako ako vás aj mňa zaujíma ako na tom momentálne som. Cítim sa veľmi dobre a extrémne motivovaný,“ hovoril Vingegaard.

Ukázal, aký je šampión

Tím sa neodvážil zatiaľ hovoriť o obhajobe. Cieľom je pokúsiť sa o čo najlepší výsledok. 

Vingegaard sa na bicykel vrátil v máji. Na Tour tak trénoval necelé dva mesiace, lepšie povedané 7 týždňov. 

Pre porovnanie, vlani si koncom apríla zlomil Tadej Pogačar kostičku v zápästí, na ruke mal menšiu dlahu, jeho pauza od bicykla bola oveľa kratšia a skončil druhý. 

Vzhľadom na dlhší tréningový výpadok a najmä výrazne veľký rozsah zranení, by aj pódiová priečka bola pre dánskeho pretekára zrejme veľkým úspechom. Vingegaard ešte na Tour neskončil horšie ako druhý.

V prospech Vingegaarda je, že najnáročnejšie etapy sú až na konci posledného týždňa. Jazdec jeho kvalít dokáže aj v posledných dňoch výrazne ukrojiť z náskoku. 

„Som hrdý na Jonasa aj našich trénerov. Vracia sa po veľmi vážnom zranení. V posledných týždňoch ukázal aký je šampión, po fyzickej aj mentálnej stránke.

Samozrejme, teraz nevieme, čo dokáže. Musíme byť opatrní, pretože Jonas od pádu nesúťažil. Jeho príprava ani zďaleka nebola ideálna. Ale bude na Tour, zdravý a pripravený,“ potvrdil Zeeman. 

Treba povedať, že i tak finálna zostava nie je ideálna a Visma musela robiť zmeny na poslednú chvíľu. Pre zranenie vypadli Dylan van Baarle a Steven Kruijswijk. 

Dvojicu Vingegaard s van Aertom doplnia Matteo Jorgenson, Tiesj Benoot, Wilco Kelderman, Sepp Kuss, Christophe Laporte a Jan Tratnik.

Záložný plán?

Druhým mužom pre celkové poradie by mohol byť Jorgenson.

Američan prišiel do holandského tímu tento rok. Už vlani ukázal, že má motor, ktorý dokáže na etapových pretekoch šliapať vo vysokých obrátkach. Na jar bol jedným z najsilnejších jazdcov Visma. 

Vyhral Paríž – Nice, kde zdolal aj Remca Evenepoela a na Critérium du Dauphiné bol celkovo druhý. Tu ho len veľmi tesne zdolal Primož Roglič. Treba však povedať, že to bolo prispením bonusových sekúnd. 

Čistý čas na pretekoch mal Jorgenson o 2 sekundy lepší. 

Toto sú však týždňové preteky. Grand Tour je iná úroveň. A tu jeho životopis amerického pretekára relatívne krátky. Má za sebou tri štarty, z toho dva razy preteky dokončil. 

Pri premiére na Gire v roku 2021 obsadil 98. miesto. Pred dvomi rokmi bol na Tour však už dvadsiaty. Pomohlo mu, že chodil do únikov a snažil sa o etapový výsledok. Vlani na Tour nabral výraznejšiu stratu a preteky nedokončil. 

Jeho slabinou sú zatiaľ časovky, v ktorých sa mu v minulosti až tak nedarilo. Tento rok však na Dauphiné výrazne poskočil. Skončil štvrtý. Na víťaza Remca Evenepoela však i tak stratil celú minútu.

Tour de France štartuje 29. júna vo Florencii.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Je pripravený ísť znova do boja. Vingegaard sa vracia po náročnom období. Nehovorí však o titule