Týral sa hladom a pubertou prešiel o desať rokov neskôr. Moje telo roky spalo, vraví objav Tour

Líder vrchárskej súťaže na Tour de France Jonas Abrahamsen.
Líder vrchárskej súťaže na Tour de France Jonas Abrahamsen. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|9. júl 2024 o 16:10

Svoj potenciál odomkol, až keď pribral 20 kilogramov.

BRATISLAVA. Keď si na seba oblečie dres s červenými bodkami, tie sa menia na elipsy. Jeho telo je riadne svalnaté a lycrový dres sa pod musculatúrou výrazne rozťahuje.

V pelotóne nie je žiadnym nováčikom, no na tohtoročnej Tour de France 2024 sa ukázal v najlepšom svetle a dá sa povedať, že je jedným z najväčších prekvapení. 

Jonas Abrahamsen z tímu Uno X získal ocenenie pre najaktívnejšieho jazdca v prvom týždni pretekov. Prakticky každý deň chodil do únikov, zbieral body na vrchárskych prémiách.

Aktívny bol dokonca aj vtedy, keď nik do úniku nechcel ísť. Pokojne šliapal sám pred pelotónom vyše 150 kilometrov. 

Nórsky cyklista je po deviatich etapách lídrom vrchárskej klasifikácie. Vzhľadom na jeho postavu je to nezvyk. Nie je to typ chudého a ľahkého pretekára, naopak v pelotóne je jeden z najťažších vôbec. Pri výške 183 cm váži 78 kilogramov. 

„Je neskutočne silný. Netuším, kde ho nórsky tím objavil,“ hovoril pre Sporza Oliver Naesen. 

Abrahamsen je ťahúň, ktorý sa len tak ľahko nevzdá. Dá sa očakávať, že vrchársky dres neudrží až do konca Tour. Vzhľadom na jeho aktivitu v prvom týždni sa však dá očakávať, že bude oň ešte tuho bojovať. 

Nórsky pretekár nebol vždy takto silný. Naopak na ceste za úspechmi si prešiel veľkým trápením. 

Ako junior totiž vzhliadal k chudým vrchárom. Chcel byť ako oni. Hmotnosťou bol posadnutý. V strave sa výrazne obmedzoval. Vážil menej ako 60 kilogramov. 

V cyklistike je dôležité meranie výkonu na kilogram hmotnosti a on bol koncentrovaný len na to, aby dokázal zo seba dostať, čo najviac. 

To ho však brzdilo. 

„Znie to šialene. Moje telo bolo úplne odlišné,“ spomína 28-ročný Abrahamsen v The Cycling Podcast.

VIDEO: Jonas Abrahamsen

Je to zvrátené, vraví

Jeho vzorom bol v tom čase štvornásobný víťaz Tour de France Chris Froome a ten je dokonca ešte vyšší ako Nór. Má 186 cm a hmotnosť 68 kg. Abrahamsen vážil ešte menej. Pre porovnanie Jonas Vingegaard má pri výške 174 cm približne 60 kilogramov. 

„Keď som s cyklistikou začínal, bolo normálne, že všetci chceli byť chudí. Každý z mojich idolov bol chudý a ja som chcel byť rovnaký. Koncentroval som sa na hmotnosť a chcel som vážiť 60 kíl, ale bolo to náročné a často som bol hladný,“ opisoval v podcaste. 

Nedostatočná výživa mala v jeho prípade katastrofálne následky. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2024»Týral sa hladom a pubertou prešiel o desať rokov neskôr. Moje telo roky spalo, vraví objav Tour