03.07.2023 13:00
3. Etapa
Amorebieta-Etxano > Bayonne
187 km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Jasper Philipsen
Alpecin - Deceuninck

Ak by mi víťazstvo vzali, asi sa zbláznim, vravel Philipsen. Skoro sme spadli, reagoval van Aert

Jasper Philipsen z tímu Alpecin-Deceuninck sa teší na pódiu z víťazstva na Tour de France.
Jasper Philipsen z tímu Alpecin-Deceuninck sa teší na pódiu z víťazstva na Tour de France. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|3. júl 2023 o 19:45

Van Aert ani do tretice nevyhral etapu na Tour.

BAYONNE, BRATISLAVA. Vyzerá to, že Wout van Aert má smolu. Každý deň na Tour je v popredí. Bojuje, jeho kolegovia odvádzajú preňho veľa a etapové víťazstvo mu zakaždým o malý kúsok unikne.

V nedeľu v 2. etape mu ho uchmatol Victor Lafay po odvážnom útoku. V pondelok v 3. etape zrýchľoval v šprinte. Bol vo výbornej pozícii, keď sa k nemu z pravej strany priblížili bariéry a z ľavej mal Jaspera Philipsena. 

Keď sa pred ním cesta zavrela, zvesil nohy a len zotrvačnosťou prišiel do cieľa piaty. Ako prvý prešiel cieľom Jasper Philipsen. 

Dotkol sa fanúšika a vrazil do Philipsena

Na potvrdenie svojho víťazstva si však musel dlhšie počkať. Komisári riešili, či van Aerta do bariér nevytlačil. Líder tímu Alpecin však šiel v priamej línii, vybočil minimálne.

Lenže záver etapy sa vlnil v tvare písmena S. Namiesto rovinky tak mali šprintéri pred cieľom dve protichodné zákruty a van Aert sa v šprinte ocitol po boku Philipsena práve v momente, kde sa ľavotočivá zákruta začala lámať. 

Komisári uznali, že Philipsen súpera neohrozil. 

„Boli tam pochybnosti. Bolo to napínavé ešte aj v cieli,“ uznal v prvom rozhovore. „Ak by mi to víťazstvo zobrali, asi by som sa zbláznil."

VIDEO: Záverečné kilometre 3. etapy Tour de France

Van Aert bol po etape znovu bez nálady.

„Šprintovali sme bok po boku s Jasperom a v jednej chvíli som mierne vrazil do Jaspera a na druhej strane do niekoho z fanúšikov. Stratil som rýchlosť a v závere som už prestal šprintovať,“ opisoval dojazd van Aert pre Het Nieuwsblad. 

„Bolo šťastie, že nedošlo k pádu. Veľa k nemu nechýbalo... Ľudia sa nakláňali cez bariéry. Čo hovorím na protest? Komisári si zábery preštudujú a urobia správne rozhodnutie. S tým aj tak neuspejem, keďže predo mnou boli ďalší súperi,“ dodal. 

Van Aert má najvyrovnanejšie výsledky na tejto Tour. Bol jedenásty, druhý aj piaty. Chýba mu len víťazstvo. 

Kľúčom k úspechu bol Van der Poel

Keďže išlo o prvý šprintérsky dojazd na Tour, bol záver etapy hektický a chaotický. Tímy sa na čele navzájom pretláčali. Na čele sa vystriedalo viacero dresov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2023»Ak by mi víťazstvo vzali, asi sa zbláznim, vravel Philipsen. Skoro sme spadli, reagoval van Aert