Súperka ju nazvala mimozemšťanom. Tour de France má prvú ženskú víťazku

Annemiek van Vleutenová v žltom drese pre víťazku Tour de France 2022.

Súperka ju nazvala mimozemšťanom. Tour de France má prvú ženskú víťazku

Annemiek van Vleutenová v žltom drese pre víťazku Tour de France 2022. (Autor: TASR/AP)
Annemiek van Vleutenová v žltom drese pre víťazku Tour de France 2022.
Annemiek van Vleutenová v žltom drese pre víťazku Tour de France 2022. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|31. júl 2022 o 18:15

Annemiek van Vleutenová získala po ružovom aj žltý dres.

BRATISLAVA. V mužskej cyklistike sa to v tomto tisícročí ešte nestalo. Nikto nedokázal v jednom roku vyhrať Giro d'Italia a následne aj Tour de France. 

Naposledy sa to podarilo Marcovi Pantanimu (1998), pričom pre Taliana to boli v priebehu necelých troch mesiacov jediné celkové víťazstvá na Grand Tours. 

Pred štyrmi rokmi sa o toto double snažil Chris Froome.

Britský cyklista po pamätanom sólovom úniku vyhral Giro, ale na Tour ho zdolali Tom Dumoulin a tiež víťazný tímový kolega Geraint Thomas.

Ženy dostali podobnú možnosť až tento rok a po triumfe na Gire neskrývala najvyššie ambície Holanďanka Annemiek van Vleutenová.

Na inauguračnom ročníku ženskej Tour de France sa síce spočiatku výrazne trápila, ale napokon suverénne zvíťazila. Druhú Demi Volleringovú zdolala o skoro štyri minúty, tretej Katarzyne Niewiadomovej nadelila 6:35 min.

Nemohla jesť ani piť

Na rozdiel od mužských pretekov, ktoré končia na Elyzejských poliach, sa práve na tomto mieste ženská edícia začala. Ako prvá sa do žltého dresu obliekla Lorena Wiebesová, ktorá v tesnom súboji zdolala Marianne Vosovú.

V tej druhej si však Vosová napravila chuť, dokázala vyhrať a nasledujúcich päť etáp nosila žltý dres. Okrem toho vyhrala aj šiestu etapu s cieľom v Rosheime. 

Majiteľka neuveriteľných 242 profesionálnych víťazstiev ťažila z toho, že väčšina etáp nahrávala hromadnému dojazdu pelotónu či menšej skupinky. 

To však paradoxne dokázala využiť aj van Vleutenová.

Annemiek van Vleutenová.
Annemiek van Vleutenová. (Autor: TASR/AP)

Spočiatku sa zdalo, že po úspešnom Gire je unavená. Dokonca nabrala isté manko. Dôvodom však nebola jej zlá forma, ale zdravotné problémy.

"Začalo to dve hodiny po prvej etape, keď som mala žalúdočné problémy. Mala som všetky príznaky okrem chrípky. Nemohla som jesť ani piť.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Súperka ju nazvala mimozemšťanom. Tour de France má prvú ženskú víťazku