Budaj na MS nejde, brankárskou dvojkou bude Lašák

Peter Budaj
Peter Budaj (Autor: TASR)
SITA|12. apr 2011 o 13:41

Tréner Hanlon má pred svetovým šampionátom 2011 jasno. Do brány prioritne počíta s Jaroslavom Halákom. Šancu dáva aj centrovi Marcinkovi z nižšej zámorskej súťaže.

KOŠICE. Po utorňajšom predpoludňajšom tréningu to oznámil hlavný tréner slovenského výberu Glen Hanlon. Post dvojky na svetovom šampionáte bude patriť skúsenému Jánovi Lašákovi a Peter Budaj z Colorada sa na MS nezúčastní.

"Definitívne sme sa rozhodli, že na majstrovstvách sveta bude brankárskou jednotkou Jaroslav Halák, dvojkou bude Ján Lašák. V jeho prospech zavážilo, že je zlatý medailista z Göteborgu. Je to vhodný typ na vytvorenie správnej chémie v tíme."

"O brankárskej trojke sme sa ešte nerozhodli. Je to záležitosť nasledujúcich dní," uviedol kanadský tréner slovenského výberu a pokračoval:

Budaj nie je zranený. Trojkou Hudáček či Hamerlík?

"Za neúčasťou Budaja určite nie je žiadne zranenie, Peter chcel veľmi prísť, ale dohodli sme sa, že pri súčasnej situácii s gólmanmi nepríde. Hovoril som s ním a myslím si, že situáciu pochopil. Pre mňa to bolo veľmi ťažké rozhodnutie, je to výborný brankár aj človek."

V závere základnej časti zámorskej NHL sa rátalo s účasťou dvojice brankárov z profiligy, napokon však príde iba Jaroslav Halák.

O post trojky má šancu zabojovať viacero brankárov, najväčšie šance majú Peter Hamerlík a Július Hudáček.

Hlavný kormidelník slovenského výberu ďalej prezradil, že napriek veľkej ofenzívnej sile mu chýbajú strední útočníci.

Šanca pre Marcinka

"Zatiaľ máme nedostatok centrov a preto sme sa rozhodli, že vyskúšame mladého Tomáša Marcinka. Odohrať by mal minimálne jeden z duelov proti Švédsku," poznamenal Hanlon.

Dvadsaťtriročný Tomáš Marcinko v posledných troch sezónach pôsobil vo farmárskej AHL v tíme Bridgeport Sound Tigers. V tomto ročníku absolvoval spolu 66 duelov s bilanciou 4 góly a 5 asistencií.

Na budúci týždeň sa k mužstvu pripoja aj útočníci Pavol Demitra, Ladislav Nagy a Ľuboš Bartečko.

Nominácie na prípravu Slovensko - Švédsko (streda 13. a piatok 15. apríla o 17 h v Košiciach)

SLOVENSKO:

Brankári: Ján Lašák (Jokerit Helsinki/Fín.), Július Hudáček (HC Košice)

Obrancovia: Ivan Baranka (Spartak Moskva/Rus., KHL), Dominik Graňák (OHK Dinamo Moskva/Rus., KHL), Juraj Mikuš (Toronto Marlies/Kan., OHL), Michal Sersen (Avtomobilist Jekaterinburg/Rus., KHL), Richard Stehlík (Kometa Brno/ČR), Ivan Švarný (HC Litvínov/ČR), Martin Štrbák (OHK Dinamo Moskva/KHL), Ján Brejčák (HK Poprad), Peter Podhradský (Dinamo Minsk/Biel., KHL).

Útočníci: Vladislav Baláž (HKm Zvolen), Milan Bartovič (HC Bílí Tigři Liberec/ČR), Martin Cibák (Severstaľ Čerepovec/Rus., KHL), Marcel Hossa (AK Bars Kazaň/Rus., KHL), Juraj Mikúš (Spartak Moskva/Rus., KHL), Richard Pánik (Guelph Storm/Kan.,OHL), Richard Zedník, Rastislav Pavlikovský (obaja AIK Štokholm/Švéd.), Branko Radivojevič (Spartak Moskva/Rus., KHL), Štefan Ružička (Spartak Moskva/Rus., KHL), Miroslav Šatan (OHK Dinamo Moskva/Rus., KHL), Tomáš Surový (Dinamo Riga/Lot., KHL), Tomáš Záborský (Assat Pori/Fín.), Jozef Stümpel (Dinamo Minsk/Biel., KHL), Vladimír Dravecký (HC Košice), Tomáš Marcinko (Bridgeport Sound Tigers/USA, AHL).

ŠVÉDSKO:

Brankári: Viktor Fasth (AIK Štokholm), Anders Nilsson (Lulea)

Obrancovia: Pierre Johnsson (Lulea), Klas Dahlbeck (Linköping), Mattias Ekholm (Brynäs), David Petrasek, Daniel Fernholm (obaja Dinamo Minsk/Biel.,KHL), Stefan Johansson (AIK Štokholm), Staffan Kronwall, Oscar Eklund (obaja Djurgaarden).

Útočníci: Björn Melin (HC Fribourg-Gottéron/Švaj.), Patrik Zackrisson, Andreas Jämtin, Sebastian Karlsson, Pontus Petterström (všetci Linköping), Daniel Widing, Patrik Cehlin (obaja Djurgaarden), Simon Hjalmarsson (Lulea), Jesper Fasth (HV 71), Niklas Persson (Neftechimik Nižnekamsk/Rus.,KHL), Nicklas Lasu (Frölunda), Jakob Silfverbeg (Brynäs), Anton Lander (Timra), Jonas Andersson (Ak Bars Kazaň/Rus., KHL).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Budaj na MS nejde, brankárskou dvojkou bude Lašák