Bratia s pohárom po 24 rokoch, Pronger v Triple Gold Clube

SITA|7. jún 2007 o 09:52

BRATISLAVA 7. júna (SITA) - Zaujímavosti spojené s premiérovým víťazstvom hokejistov Anaheim Ducks vo finále bojov o Stanleyho pohár v zámorskej NHL 2006/07:


*Stanleyho pohár získalo po šiesty raz v rade mužstvo, ktoré dosiahlo rozhodujúce štvrté víťazstvo na domácom ľade. Na ľade súpera sa naposledy tešilo New Jersey v roku 2000, keď Devils získali rozhodujúce víťazstvo v Dallase. V roku 2005 sa o Stanleyho pohár nehralo, dôvodom bola výluka v celej NHL.


*Scott a Rob Niedermayerovci sú po 24 rokoch prvou bratskou dvojicou, ktorá si vychutnáva zisk Stanleyho pohára. Pred nimi sa to v roku 1983 podarilo bratom Brentovi a Duanemu Sutterovcom z tímu New York Islanders.


*Anaheim Ducks sú prvým mužstvom zo západného pobrežia Severnej Ameriky, ktoré získalo najstaršiu a najprestížnejšiu hokejovú trofej od roku 1925. Vtedy sa z triumfu v Stanleyho pohári tešili hráči Victoria Cougars, ktorí sídlili v kanadskom Vancouveri.


*Rozhodujúce piate finále s Ottawou bolo 34. vypredaným zápasom v rade v domovskom stánku Anaheimu Honda Center.


*Víťazstvo Anaheimu nad Ottawou 4:1 bolo najkratšou finálovou sériou NHL od roku 2002. Pred piatimi rokmi Detroit premohol vo finále Carolinu tiež výsledkom 4:1 na zápasy.


*"Káčeri" získali víťaznú trofej po 14 sezónach od založenia klubu, prvýkrát sa v NHL objavili v ročníku 1993/94. Kratšiu cestu od prvého štartu v súťaži až po víťazný cieľ mali iba štyri kluby: Edmonton (5 sezón), Philadelphia (7), New York Islanders (8) a Tampa Bay (12).


*Obranca a zároveň kapitán Ducks Scott Niedermayer si navliekol na prst už štvrtý prsteň za víťazstvo v NHL. Predchádzajúce tri získal ako hráč New Jersey Devils v rokoch 1995, 2000 a 2003. Starší z bratov Niedermayerovcov je zároveň jediným hráčom súčasného Anaheimu, pre ktorého to nebola v tomto roku v Stanleyho pohári víťazná premiéra.


*Ďalší elitný obranca Chris Pronger sa stal v poradí 19. členom prestížneho Triple Gold Clubu, v ktorom sú združení hráči s víťazstvami v Stanleyho pohári, na majstrovstvách sveta aj zimných olympijských hrách. Pronger získal zlato v kanadskom drese na MS 1997 vo Fínsku a bol členom víťazného tímu na ZOH 2002 v Salt Lake City. Scott Niedermayer už v elitnom hokejovom klube dávnejšie figuruje.


*Z tímu Anaheimu, ktorý v roku 2003 neúspešne bojoval vo finále Stanleyho pohár s New Jersey (vtedy ešte Mighty Ducks, tesná prehra 3:4 na zápasy), finálovú sériu, tentoraz úspešnú, zažili po 4 rokoch iba štyria hráči. Sú nimi brankár Sebastian Giguere a útočníci Rob Niedermayer, Samuel Pahlsson a Andy McDonald

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Bratia s pohárom po 24 rokoch, Pronger v Triple Gold Clube