Bolt potreboval na rekord 42 krokov

Víťazné gesto Usaina Bolta.
Víťazné gesto Usaina Bolta. (Autor: AP)
Peter Fukatsch, TASR|17. aug 2009 o 14:53

Berlínsku misiu na svetovom šampionáte začal Jamajčan Usain Bolt časom, ktorý predstihol divoké sny. Stovku zabehol za 9,58 sekundy. Najväčší denník metroply Berliner Zeitung označil výkon za šialený.

BERLÍN. Usain Bolt (23) zlepšil svoj svetový rekord z olympijského Pekingu o neskutočných 0,11 sekundy. Časy sa elektronicky merajú dávnejšie, ale v listine rekordov sú od roku 1968. Najväčšie zlepšenie bolo doteraz o 0,05 s.

Bolt zdolal na modrom tartane Olympijského štadióna druhého v poradí Tysona Gaya o 0,13 sekundy. Do takého rozpätia sa zväčša zvykne pomestiť takmer celá osmička finalistov. Američan z Kentucky beztak šprintoval k rekordu USA - 9,71 s, čo je po Boltových výkonoch (9,58 a 9,69) druhý záznam v historickom rebríčku. Šprint jamajského dlháňa (196 cm) bol z mysteriózneho filmu.

Po finále odchádzal Gay pokorne po špičkách. Ani Bolt neprejavoval žiadne veľké gestá. Pár sekúnd si zatancoval s krajanom Powellom (skončil tretí) a jemne ukázal: "Tu som kráľom ja."

Bolt i Gay sa v Berlíne chystajú i na dvojstovku. Rozbehy začnú dnes.V tejto disciplíne má Jamajčan svetový rekord z Pekingu 19,30 s. Až do predvčera sa zdal neprekonateľný, až do nedele to bol vôbec najrýchlejší beh človeka. Stačia mechanické počty, dvakrát 9,65 s. Rekord bol 9,69 s. Od nedele je 9,58 s.

Na dvojstovke sa zvyčajne lieta rýchlejšie, ako šprintér dobre vybehne zákrutu. Bolt to vie. Opäť počty, dva razy trebárs 9,55 a výjde 19,20 s. Bolt odmietol hovoriť o rekorde na tejto trati, sníval "len" o zlatých. Alet to platilo aj na sto metrov. Kým sa Jamajčan nerozbehol...

Bolt, Gold, Weltrekord

Favorit upaľoval ku zlatu presne 42 krokmi. V cieli mal náskok meter a tridsiaťštyri centimetrov. Na stovke je to pohodlný rozdiel. Taký, že Berliner Zeitung napísal stručne a jasne: Bolt, Gold, Weltrekord.

Jamajčan sa v tejto sezóne nevytŕčal. Tréner Glan Mills mu ordinoval štarty po kvapkách, manažér Ricky Simms ťažil z jeho obrovskej popularity. Od vlaňajška sa Usain trochu zmenil. nestratil šarm šoumena, ktorý sa zabáva s fanúšikmi. Presne však vie, kedy, ako.

Na berlínskom štadióne si odbehol medzibeh, rozbeh, a skryl sa. V semifinále prvý raz v živote ulial štart. "Chcel som svojmu tréningovému partnerovi Danielovi Baileymu ukázať, že aj v ňom som rýchlejší," žartoval po finále.

Svetové tabuľky viedol pred svetovým šampionátom Američan Tyson Gay o dve stotiny pred Boltom. Mal viac rečí i trúfalosti. "Víťaz bude musieť bežať za 9,6 sekundy a bude sa volať Gay." Prvý údaj trafil takmer navlas presne, v druhom sa zmýlil, hoci nesklamal. Zabehol rekord USA - 9,71 s.

"Bolt je monštrum, zviera. Keď sa rozbehne a vedie už na štyridsiatich metroch nemá nikto šancu. Vôbec nikto," tvrdil rodák z kantuckého Lexingtonu, kde sa behajú najslávnejšie dostihy sveta.

Blíži sa k hranici 9,50

Boltové úseky, merajúc každých dvadsať metrov, vyrážajú dych: 2,89 - 1,75 - 1,67 - 1,61 - 1,66. Ešte stále sa čas za desať sekúnd považuje za skvelý, tam to vychádza v priemere na dva metre na dvadsiatku. Bolt sa blíži k hranici 9,50 sekundy!

Na čestnej tribúne sedel nemecký viceprezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach. "Bolt je najväčší športový talent tohto storočia. Taký, akým bol v minulom Jesse Owens. Bolt môže zabehnúť stovku aj za 9,4 sekundy," citujú Fragfurter Allgemeine Zeitung Bacha.

Spoločná obývačka s Owensom

Bolt zabehol neskutočný svetový rekord práve na štadióne, na ktorom v roku 1936 Jesse Owens získal ako prvý atlét histórie štyri zlaté (100 m, 200 m, diaľka, štafeta 4 x 100 metrov, jeho triumf zopakoval na OH 1984 Carl Lewis). Hlavná ulica okolo Olympijského štadióna, krásneho, ale žiaľ poznamenaného zlovestnou historickou dobou, sa volá Jesse Owens Allee.

Berlínsky kurier sa pohral s prirovnaním: "Keď v nedeľu sedel Owens v nebi na jednom z oblakov, iste odkázal Boltovi - Usain odteraz je Olympijský štadión aj tvojou obývačkou."

Jamajský hrdina odkázal divákom: "Ďakujem, že ste mi pomohli k rekordu, ale šou sa iba začína." Boltova popularita v Berlíne je azda ešte väčšia než sláva filmových hviezd na známom festivale v meste. Ak si chcel manažér Simms urobiť pokojne zopár fotografii zverenca so zverencom, musel si počakať riadne cez polnoc. Až keď si bol istý, že bude prázdno. To sme sa dočítali. Šprintéra obletujú, ale aj strážia ako významného štátnika.

Bolt pochádza z farmárskej rodiny zo severozápadu karibského ostrova. Otec Wellesley sa bál lietať, až ho pred rokom uhovorili, aby sa na syna predsa išiel pozrieť. V nedeľu sedel v hľadisku s manželkou Jennifer na čestom mieste. Boltovu mamu denník Berliner Zeitung vyspovedal. "Usain získa tri tituly, na nič iné nemyslím." Vzorný syn po finále hovoril: "Rodičia sú nervóznejší ako ja. Stále im hovorím, uvoľnite sa. Užívajte si šampionát ako ja."

Svetový rekord Usaina Bolta

Boltov rekord vedci podrobne rozobrali

BERLÍN. Na svetovom rekorde Jamajčana Usaina Bolta v behu na 100 m 'kozmickým' výkonom 9,58 sa podpísal každý jeden kratučký úsek stovky. Nemecká atletická federácia DLV v spolupráci s IAAF už dala k dispozícii podrobnú biomechanickú analýzu, z ktorej možno vyčítať, kde Jamajčan odskočil od súperov.

Pri reakčnom čase 0,146 sekundy zvládol prvých 20 metrov za 2,89. V porovnaní s druhým Tysonom Gayom už mal k dobru 0,03 sekundy. Najrýchlejšie zvládol úsek medzi 60 - 80 metrami za 1,61, Gay na ňom tiež vyvinul najvyššiu rýchlosť, no trvalo mu to 1,70 sekundy. Usain Bolt prvých 20 metrov zvládol za 2,89 a nasledovali ďalšie: 1,75 - 1,67 - 1,61 - 1,66.

Bolt bol pripravený na rekord

"Bol som jednoznačne pripravený na svetový rekord a vidíte, aj som ho zabehol," prehlásil Usain Bolt. "Tento moment považujem za historický, aj keď nikdy neviete, čo sa stane zajtra. V tomto okamihu však môžem povedať, že to bol veľký beh a veľký aj pre moju krajinu Jamajku. Splnil som svoje poslanie spolu s ostatnými mojimi súpermi, nielen s Tysonom Gayom, žiadneho som nepodceňoval.

Prvý telefonát, ktorý som po behu absolvoval, bol z jamajskej televízie. A druhý od nášho premiéra. Ten čas, čo som zabehol, prekvapil aj mňa samotného, vôbec som netušil, že sa môžem oproti Pekingu zlepšiť až o 0,11 sekundy. Asi je naozaj u mňa všetko možné, najmä keď si verím a cítim sa v pohode. Súperi mi dodali potrebnú energiu, teraz sa už môžem pokojne preladiť na dvojstovku a sám so zvedavý, aký čas na nej zabehnem."

Strieborný Američan Tyson Gay nebol spokojný. "Som sklamaný, že som prehral, no zabehol som si najrýchlejší čas v kariére v národnom rekorde 9,71, vydal som zo seba všetko, no na Bolta to napriek tomu nestačilo. Bol by som rád, keby mi dvojstovka vyšla ešte lepšie a keby som Boltovi prehru vrátil."

Powell štastný, že mohol bežať s Boltom

Časom 9,84 bronzový Jamajčan Asafa Powell vystrúhal pred Boltom hlbokú poklonu. "Bežal fantasticky a ja som rád, že som bol súčasťou tohto veľkolepého finále. Očakával sa veľký súboj Usaina a Gaya, a to ma nesmierne motivovalo. Bolt ukázal, čo sa v ňom nachádza a čo všetko je možné, jeho čas ma ohromil. Škoda, druhé miesto by ma viac potešilo, no napriek tomu sa cítim ako víťaz, tieto preteky boli o inej hladine úrovne ako dosiaľ."

Autor clanku
Bolt sa pobije o titul majstra sveta aj na dvestovke

Iba hodinu po zabehnutí nového svetového rekordu v šprinte na 100 metrov sa Usain Bolt na olympijskom štadióne v Berlíne už naťahoval a vyklusával.

Presne po roku by Jamajčan rád zopakoval medailovú žatvu z olympijských hier v Pekingu, kde po zisku zlatej medaily v šprinte na 100 m pridal ďalšie dva najcennejšie kovy na dvestometrovej trati a v štafete. V Berlíne sa iný scenár ani neočakáva.

Hoci 22-ročný šprintér posunul v nedeľu na stovke vlastné svetové maximum nadol o úžasných 11 stotín, sám sa zaradil medzi pochybovačov, že by mohol premeniť Berlín na druhý Peking, kde prepísal rekord vo všetkých troch disciplínach.

"Pochybujem, že dosiahnem rekord na 200 m," uviedol Bolt, ktorý však po vzhliadnutí záznamu jeho, už teraz legendárneho, nedeľňajšieho behu možno zmení názor.

Po uchmatnutí titulu majstra sveta z rúk Američana Tysona Gaya je Bolt presvedčený o ešte väčšej rivalite medzi historicky najrýchlejšími mužmi sveta.

"Dvestovka bude o to náročnejšia, že som Tysona už pripravil o jeden titul majstra sveta. Určite sa na mňa nebude usmievať," uviedol Bolt.

Američan však má v prvom rade starosti ohľadne svojho zdravotného stavu, ktorý mu zrejme skomplikuje cestu za obhajobou titulu na 200-metrovej trati.

Úvodné rozbehy behu na 200 m mužov sú na programe v utorok. V stredu sa pobeží semifinále a veľkého finále sa diváci dočkajú vo štvrtok večer.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Bolt potreboval na rekord 42 krokov